(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zeven jaar… in die tijd kan je bijvoorbeeld het hele atheneum doorlopen en ook nog een keertje blijven zitten. Zeven jaar is ook hoelang justitie erover gedaan heeft om vijf verdachten van wietteelt in de rechtbank van Middelburg te krijgen. En nee, het gaat hier niet om een enorme criminele organisatie à la Taghi, maar om een relatief eenvoudige wietkwekerij met 750 stekken en plantjes.

‘Een soort fabriek’

Het idiote verhaal begint allemaal in de zomer van 2015, enkele maanden nadat ene Max Verstappen op 17-jarige leeftijd voor het eerst in een Formule 1-auto stapt. Dankzij een tip – ja, dat deden brave burgers toen ook al volop – viel de politie een huis binnen aan de Kalverdijk in Walsoorden.

‘De kwekerij werkte als een soort fabriek en bestond uit vier kweekruimten. Eén met stekjes en één die gebruikt werd om de planten te verpotten. In een derde ruimte werden de planten verder opgekweekt. In een vierde ruimte werden de planten oogstrijp gemaakt’, schrijft de regionale krant PZC toentertijd over de inval. En daarna werd het stil, heel erg stil…

Mr. Veldman (maar dan die andere)

Totdat we ineens – gelijk een Sneeuwwitje – zeven jaar later wakker schieten bij opnieuw een nieuwsbericht van de PZC deze woensdag. ‘Verdachten hennepkwekerij Walsoorden pas na zeven jaar voor de rechter: ‘Dit slaat helemaal nergens op’, lezen we.

Z-e-v-e-n  j-a-a-r … dat is 3,5 dag per plantje/stekje in de eindeloze wachtrij van justitie!

Vier van de vijf mannen die ooit wiet kweekten in Walsoorden, kregen deze week een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd, voorwaardelijk ook nog. Over de 7 lange jaren wachten, zegt advocaat Mireille Veldman (inderdaad, familie van onze eigen Mr. Veldman hier op CNNBS): “Dit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Zo’n persoon lijdt daar gigantisch onder. Die slaapt daar slecht van. Mensen onderschatten vaak wat zo’n zaak met iemand doet.”

Toevallig was de rechtbanktekenaar van CNNBS woensdag in Zeeland, waar hij deze prent schetste van een van de wiettelers die al 7 jaar wacht op zijn zaak… [illustratie: Basjan Bernard/Shutterstock]

Rechtszaak begint 5 jaar later dan justitie zelf nastreeft

Is zeven jaar ook echt lang eigenlijk? Nou, justitie zelf zegt ernaar te streven om altijd binnen 2 jaar een strafzaak af te ronden. Haha, wat is er hier dan in godsnaam allemaal niet gebeurd?

‘Deze vertraging vindt zijn oorsprong in het stilzitten van het Openbaar Ministerie’, zo staat in het vonnis aldus de regionale krant in Zeeland. Zelfs bij het Openbaar Ministerie geven ze besmuikt toe dat het hier wel heel erg langzaam is gegaan. ‘Tijdens de zitting heeft de officier van justitie verklaard dat voorrang werd gegeven aan andere zaken’, lezen we in het bericht van de PZC.

‘Justitie wil gewoon geld binnen harken’

Maar waarom komt het eigenlijk überhaupt nog tot een rechtszaak hier? Nou, dat is volgens advocaat Veldman een ordinaire centenkwestie – wat dan wel weer heel Zeeuws is zogezegd. “Justitie wil gewoon geld binnen harken. Daarvoor moeten ze wel eerst een veroordelend vonnis hebben, anders kunnen ze niets. Daarom is de zaak niet geseponeerd.”

En zo gaat dat dus met wiet in een beschaafd land als Nederland anno 2015 tot pak ‘m beet 2022…

[openingsfoto: Quality Stock Arts/Shutterstock]
(advertentie)