(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jarenlang konden wij trots zeggen dat er nog nooit iemand aan de ‘drug’ cannabis is doodgegaan. Maar helaas staat de teller nu toch echt op 1, nadat duidelijk is geworden dat een jonge vrouw die in een legaal Amerikaans wietbedrijf werkte is overleden na het inademen van ‘cannabisstof’ tijdens de productie van voorgedraaide joints. 

Medewerker van cannabisbedrijf Trulieve

De tragische dood van de 27-jarige Lorna L. McMurrey uit West Springfield in de staat Massachusetts kwam aan het licht door een rapport van het U.S. Department of Labor’s Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ze stierf al begin van dit jaar, maar het incident is pas deze week openbaar gemaakt door de autoriteiten, nadat een podcast erover bericht had.

Lorna werkte bij Trulieve Holyoke Holdings, een filiaal van het legale cannabisbedrijf Trulieve uit Florida dat vestigingen heeft in 11 Amerikaanse staten, waaronder dus de faciliteit in Holyoke. Volgens het rapport is ze gestorven tijdens het vullen van voorgedraaide joints met kief en wel doordat ze in ademnood kwam door het ‘cannabisstof’ dat daarbij vrijkwam.

Trulieve heeft in Holyoke een licentie om wiet te kweken op 24.000 vierkante meter in een fabriek waar voorheen kantoormeubelen werden gemaakt. Het bedrijf heeft nog geen commentaar gegeven op de dood van hun werknemer in januari van dit jaar…

Gestorven bij grinden van wiet door cannabisstof

Het nog niet definitieve rapport (er kunnen nog aanpassingen komen, maar niet voor wat betreft de ‘degree fatality’ die de OSHA op het dossier heeft gestempeld, vermeldt dat inspecteurs schrijven dat ‘een werknemer op 7 januari bezig was met het grinden van cannabis toppen voor het vullen van (voorgedraaide) joints toen zij meldde “dat ze niet kon ademen”.

Er staan verder niet overdreven veel details in het overheidsrapport, maar het OSHA-dossier concludeert wel dat de ‘employee could not breathe and was killed, due to the hazards of ground cannabis dust’. Ofwel, de vrouw stierf op haar job tijdens het grinden van wiet aan cannabisstof.

Ook meldt de instantie dat de geïnhaleerde stof ‘marijuana kief’ bevatte. Kief zijn losgemaakte trichomen uit wiet, trichomen zijn (hars)klieren die THC en andere actieve cannabinoïden produceren. Wellicht ken je het ook als je een grinder hebt waarin het onderin wordt opgevangen als je toppen vermaalt.

In onderstaande video wordt in twee minuten uitgelegd wat kief is (klik op fragment en kijk op YouTube):

Podcast The Young Jurks brengt nieuws van Lorna’s dood als eerste

In juni kreeg haar werkgever Trulieve een fikse geldboete van de OSHA vanwege de door van hun werkneemster: meer dan 35.000 dollar. Het bedrijf wordt van drie overtredingen beschuldigd, door de OSHA aangemerkt als ‘serieus’. Het gaat dan om het negeren van federale regels voor het in huis hebben van een geschreven noodplan bij gevaren, het paraat hebben van veiligheidsgegevens over gevaarlijke chemicaliën en het voorzien in informatie en trainingen m.b.t. die chemicaliën.

Het cannabis sterfgeval kwam overigens aan het licht door een podcast van The Young Jurks vorige week. De makers onthulden toen ook de naam van het slachtoffer, in het OSHA-rapport wordt die namelijke niet genoemd. Ook meldt de podcast misstanden bij cannabisbedrijf Trulieve die zijn gemeld door een ‘niet nader geïdentificeerde medewerker’.

De teksten van deze voormalige werknemer liegen er niet om: “I had quit about a month prior to her passing due to the horrific management and corruption that I witnessed daily as a supervisor within the facility. I wish that I had been there to save her. Please look out for your people. Please educate yourselves.”

Trulieve heeft ondanks verzoeken van Amerikaanse media outlets over het tragische incident met hun personeelslid, nog geen enkel commentaar gegeven over de dood van Lorna McMurrey…

(advertentie)