(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Noord-Amerika lopen ze ver voor op Nederland en de rest van Europa voor wat betreft legale cannabis. Maar dat wil niet zeggen dat alles daar tegenwoordig koek en ei is. Eén van de bekendste voorvechters van vrije wiet is Steve DeAngelo, oprichter van o.a. The Last Prisoner Project, dispensary-keten Harborside en schrijver van het boek The Cannabis Manifesto. Dit weekend keerde de cannabis-legende zich in een brandbrief fel tegen de schaalvergroting in de legale cannabisindustrie. Het wordt tijd om die funeste business pyramide om te laten vallen en weer ruimte te geven aan de kleinschalige(re) wiettelers die altijd al bezig waren met topwiet kweken – ook voordat het legaal werd, aldus DeAngelo.

‘Vader van legale cannabisindustrie’ niet meer happy met legale cannabisindustrie

Steve DeAngelo (64), die zichzelf op zijn website onbeschaamd ‘Father of the Legal Cannabis Industrie’ noemt is dezer dagen niet meer zo blij met diezelfde legale cannabis business in zijn Californië en de rest van Noord-Amerika. Dat blijkt wel uit de keiharde aanklacht tegen de huidige opzet van die industrie die hij uiteenzet in ‘Save the Cannabis Industry: Topple The Pyramids!‘.

Het document is door diverse Noord-Amerikaanse media gepubliceerd en dat doen wij dus ook. Zeker omdat de legalisering hier in Nederland en elders in Europa nog op het punt van beginnen staat en wij toch zeker niet precies dezelfde funeste fouten willen maken als ze volgens DeAngelo in Amerika hebben gemaakt. ‘Topple the pyramids’ betekent dan ook letterlijk ‘laat de piramides omvallen’…

Weg met de top, terug naar de basis

In zijn open brief roept DeAngelo onze branche op om het businessmodel – in de vorm van een piramide – dat gedomineerd wordt door grote cannabisbedrijven en ondernemers die in meerdere staten/landen opereren te verwerpen.

DeAngelo kijkt eerst met weemoed terug op de mediwietmarkt in de tijd vóór legalisering (van recreatieve wiet in 2018) in Californië. Een tijd waarin ‘de industrie werkte met het basisprincipe van goeie wiet maken tegen betaalbare prijzen en waarin alle participanten een fatsoenlijk inkomen en een waardige lifestyle hadden’.

Maar alles veranderde toen Californië ervoor koos om adult-use cannabis te legaliseren. Hij beschrijft de ineenstorting van deze zogeheten legacy market (de old school wiettelers, zeg maar) toen de meeste medische kwekers uitgesloten werden voor licenties, de komst van ‘corporate finances’ (wietteelt mogelijk gemaakt door grote investeerders) en de nadruk die deze nieuwkomers plaatsten op schaalvergroting.

Ook legalisering Canada is volgens DeAngelo grote mislukking

DeAngelo spaart ook buurland Canada niet, dat in oktober 2018 adult-use cannabis (recreatieve wiet) legaliseerde. Dat was een kostbare en langzame uitrol van de industrie, waarbij grote spelers met grote acties kwamen om grote stukken van de legale branche in te pikken.

‘In Canada is slechts 20% van de cannabis die sinds 2018 is geproduceerd ook daadwerkelijk verkocht. 80% was van zulke lage kwaliteit dat het vernietigd moest worden of nog steeds in de opslag ligt – resulterend in het verlies van 11 miljard Canadese dollars (8,2 miljard euro, red.) aan investeringsgeld’, stelt DeAngelo.

In plaats van doorgaan op dit pad van verkwisting van miljoenen en miljoenen dollars in een poging marktaandeel te veroveren dat uiteindelijk toch nog altijd wordt verkleind door de onbelemmerde, ongereguleerde zwarte markt, droomt DeAngelo van een terugkeer van de cannabisindustrie naar kleine ondernemingen.

Ruimte scheppen voor (terugkeer) ambachtelijke wiettelers

‘Duizenden historische, ambachtelijke producenten zouden dan de industrie kunnen binnenkomen zonder de noodzaak om krankzinnige kapitaalbedragen op zak te hebben’, schrijft de levende cannabis-legende. En in plaats van een handvol grote bedrijven die zich verdringen om merkbekendheid te verwerven, ziet hij lieflijke toeristendorpen voor zich, vol met cannabis ambachtslui – of in ieder geval een digitale marktplaats voor wiettelers waar ze in direct contact kunnen komen met consumenten. Zoiets als een Etsy voor wiet’, aldus DeAngelo.

Datzelfde sentiment klonk ook al in een recent wetsvoorstel in Washington. Twee Democratische politici willen dat kleinschalige wiettelers direct hun oogst aan de consument mogen verkopen zodra cannabis op federaal niveau legaal wordt.

Wanneer dit plan ook echt een wet zou worden, ‘bevrijdt dit grote cannabisbedrijven van de ondankbare en onmogelijke taak om hoog-kwalitatieve cannabis te produceren in gigantische complexen’, vindt DeAngelo. ‘Ze kunnen stoppen met het teleurstellen van hun investeerders en in plaats daarvan focussen op een haalbaar doel: het leveren van financiering, infrastructuur en marketingcapaciteit die kleine producenten nodig hebben om succesvol te zijn.’

Dit model van cannabisregulering slopen en opnieuw beginnen

DeAngelo geeft in een interview met Ganjapreneur aan dat het falen van de cannabisindustrie hem een gevoel van ‘enorm liefdesverdriet’ heeft opgeleverd in de laatste jaren. Het omslagpunt was toen iemand hem vroeg of het nog wel ethisch verantwoord is om old school wiettelers richting de legale markt – ‘such a broken system’ – te pushen.

En dat leidt tot een vreemde draai van de man die zo lang en zo fel heeft gestreden voor legalisering van wiet. Nu vindt DeAngelo namelijk dat we de structuur van diezelfde legale cannabisindustrie weer moet afbreken, want het model werkt niet. Afbreken dus, om zo ruimte te scheppen voor de ambachtelijke wiettelers die nu naast het (geld)potje piesen…

[openingsbeeld: Twitter/Steve DeAngelo]
(advertentie)