(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘Zonder tip wordt het niks’ en ‘Wel anderhalve kilo! Nou nou… Onze Hermandad red het volk weer van de vergiftiging. Bravo!’  Zomaar twee reacties van mensen die reageren op een Instagram-post van de Politie Groningen-Noord afgelopen donderdag. Watskeburt?

Dagelijkse wanpraktijken

De Groningse dienders pikten donderdag van een vrouw wat wiet en hasj af na een anonieme tip. In deze eenvoudige eerste zin van dit artikel zit eigenlijk de complete waanzin van ons cannbisbeleid besloten.

Het begint namelijk zo’n beetje altijd met een laf anoniem belletje van een burger naar de kliklijn Meld Misdaad Anoniem of de politie. De doorsnee brave burger is immers schijtbenauwd voor alles wat met ‘drugs’ te maken heeft na jarenlange propaganda dat wiet zorgt voor criminaliteit, brand, ondermijning, onveilige woonwijken, drugsoverlast en zelfs liquidaties. En wat is er dan makkelijker dan lekker anoniem iemand anders erbij lappen?

Ten tweede dat de politie na zo’n belletje maar wat graag uitrukt om te scoren. Immers, wat is er eenvoudiger dan ergens iemand zijn wiet(planten) afpakken om de oplossingsstatistieken op te krikken? Niets inderdaad.

Dat er ondertussen duizenden echte (gewelds)misdrijven op de plank blijven liggen omdat de politie het zo enorm druk heeft, onderbezet is en onderbetaald wordt… ach, dat mag de pret nauwelijks drukken.

Gepiepeld in Paddepoel

Vandaar dat de agenten donderdag op hun Instagram spreken over een “mooie vangst” in de Groningse wijk Paddepoel. Ze treffen na een anonieme tip ongeveer 1,5 kilo ‘hennep en hasj’ aan. “De bewoonster wordt binnenkort over het drugsbezit gehoord”, meldt de politie ons ook nog.

Maar wanneer wij dan een foto zien van de mooie vangst, schieten de tranen ons bij wijze van spreken spontaan in de ogen.

Fatsoen, dat moet je doen

Wij zien hier overduidelijk een zak met buitenwiet! Ofwel, de (niet overdreven goed geknipte) oogst van enkele – laten we zegen maximaal vijf – wietplanten uit de tuin of van het balkon. En een paar plakken hasj, that’s it.

Dus iemand verraadt anoniem een ander omdat die zelf thuis enkele wietplantjes kweekt en oogst. En de weer eens makkelijk scorende politie noemt het plompverloren een “goede vangst”.

Nee, we zijn hier in dit land nog heel ver verwijderd van een echt fatsoenlijk cannabisbeleid. En van echt fatsoenlijk presterende politieagenten, zo maakt deze Groningse borstklopperij van de popo in Groningen wel weer duidelijk… (diepe, diepe zucht)

(advertentie)