(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nadat Malta cannabis op 14 december 2021 als eerste EU-lidstaat legaliseerde, werd een cannabis autoriteit opgericht. Het hoofd van die Maltese overheidsinstelling was vorige week in gedoogland Nederland voor een werkbezoek. Ze was hier op uitnodiging van de Italiaanse cannabisactivist Emanuele Milazzo, die je wellicht ook kent van zijn kweekverslagen hier op CNNBS. Hij doet verslag van twee intense dagen in de Nederlandse cannabiswereld.

Mijn naam is Emanuele Milazzo, en je kent mij misschien al van de kweekverslagen die ik tot vorig jaar op CNNBS schreef. Naast kweken ben ik ook actief voorvechter van legalisering van cannabis. Tijdens mijn studie Internationale Betrekkingen besloot ik me vanuit alle gezichtspunten in cannabis te verdiepen. Als sociaal fenomeen, als politiek fenomeen, als marktfenomeen en vooral vanuit chemisch oogpunt.

Ik heb inmiddels FreeWeed Messina opgericht en In Dab We Trust. FreeWeed Messina is een vereniging voor de rechten van cannabisconsumenten in mijn regio Sicilië, en In Dab We Trust is een cannabismerk voor wiet en extracten. Ik heb ervaring in de hele cannabisindustrie en een groot internationaal netwerk. Ik kweek binnen zelf cannabis, maak extracten en heb ook een enkele cannabisprijzen gewonnen. Ik spreek een aardig woordje over de grens, en zodoende heb ik samenwerkingsverbanden in verschillende Europese landen.

Malta op werkbezoek in gedoogland Nederland

In een Europa waarin het einde van de pandemie naderde, op 14 december 2021, verraste de Republiek Malta mens en maatschappij door cannabis als eerste EU-lidstaat te legaliseren. Sindsdien is cannabis zowel voor recreatief als medicinaal gebruik legaal voor inwoners van de Europese dwergstaat. Zij mogen tot 7 gram wiet op zak hebben voor persoonlijk gebruik, thuis maximaal 4 wietplanten kweken en tot 50 gram droge wiet in huis hebben. Ook werd een cannabis autoriteit voor verantwoordelijk cannabisgebruik opgericht, afgekort ARUC. Aan het hoofd van die organisatie staat Mariella Dimech.

Tussen een wietplant en een extract, kwam ik op het idee om Mariella Dimech in Nederland uit te nodigen. Ik wilde haar inspireren met de enige Europese regelgeving voor recreatieve cannabis, het Nederlandse gedoogbeleid. Mijn doel was om haar zowel de positieve als de negatieve kanten van het gedoogbeleid in de afgelopen 30 jaar te laten zien. Ik hoop dat het haar helpt om het beste regelgevende systeem voor cannabis te creëren, zodat andere Europese landen het kunnen volgen.

Eerste stop: Dizzy Duck

Ik gebruikte alle beschikbare tools om een agenda te organiseren, die alle noodzakelijke aspecten van het onderwerp omvatte, om mevrouw Dimech een zo duidelijk mogelijk beeld van de situatie in Nederland te geven. De eerste vergaderdag begon in het mooie en zeer elegante Den Haag, waar we te gast waren bij Coffeeshop Dizzy Duck.

We werden warm welkom geheten in de coffeeshop, waar alle nieuwsgierigheid van de ARUC-voorzitter werd bevredigd door uitgebreid al haar vragen te beantwoorden. We begonnen met het uitleggen van de Opiumwet en het gedoogbeleid, rekening houdend met de individuele ervaringen van de werknemer in de sector: van de directeur tot de budtender. Ook hebben we haar laten zien hoe de eenvoudige transactie met een klant verloopt. Hoe de ruimte in een coffeeshop wordt georganiseerd, en alle technologieën die nodig zijn voor tracking, verkoop en het werk in een coffeeshop in het algemeen.

Wageningen University & Research

Dit was voor de voorzitter een belangrijk onderwerp om ideeën op te doen over hoe een eventuele Cannabis Social Club op Maltees grondgebied zou kunnen worden georganiseerd. Na een heerlijke lunch van het huis, met friet en vele verschillende sauzen, gingen we naar een van de meest geavanceerde Europese universiteiten: Wageningen University & Research.

De bijeenkomst die ik organiseerde vond plaats in Radix, de afdeling Plantenwetenschappen van de universiteit, waaraan professor Leo Marcellis en mijn goede vriend PhD Mexx Helweg deelnamen. Deze bijeenkomst had twee fundamentele punten. De analyse van de voor- en nadelen van het kweken van cannabis binnen of in kassen, en alle technologieën die zijn gebruikt om de best mogelijke kwaliteit voor de eindgebruiker te garanderen.

De ervaring van professor Marcellis gaf ARUC-voorzitter Mariella Dimech inzicht in de beste kwaliteitscontrole- en hygiëneprotocollen, die voor toekomstige Maltese faciliteiten moeten worden toegepast. Het gaf haar een duidelijk beeld van de ins en outs van een moderne cannabisfaciliteit. Nadat we alle instrumenten en ruimtes van de universiteit hadden gezien, bedankten we onze Wageningse vrienden. De Maltese delegatie had zichtbaar van het bezoek genoten, en een dikke glimlach sierde hun gezicht.

VOC Nederland

De volgende dag was gewijd aan de cannabiscultuur en activisme. Als ik hierover nadenk, gaan mijn gedachten al snel naar Eindhoven. Naar een journalist (en CNNBS columnist, red.) aan wie de cannabisgemeenschap veel te danken heeft. Ik heb het natuurlijk over Derrick Bergman.

Derrick, die onder andere VOC Nederland heeft opgericht, is een goede vriend die altijd klaar staat om interessante ideeën en projecten te delen. Om Mariella Dimech met hem kennis te laten maken bracht me in een andere dimensie. Een dimensie waarin een van de toonaangevende experts van de Nederlandse cannabiscultuur, een prominente politieke figuur ontmoet. Om zijn ervaring te delen en zijn mening te geven over toekomstige stappen van de Maltese legalisering.

Zo komt mijn droom om cannabispolitiek en cannabiscultuur samen te brengen en een nieuwe gang van zaken te creëren. Nieuw beleid met afkeer van alle onrechtvaardigheden die zijn begaan in bijna 100 jaar cannabisverbod en de oorlog tegen drugs.

Coffeeshop Pink

Na een gesprek van een paar uur besluit Derrick ons te vergezellen naar Coffeeshop Pink. Eigenaresse Lisa Lankes, een historische strijder van het Nederlandse coffeeshopfront, zat al op ons te wachten. Lisa is zeer goed op de hoogte van de fouten in de regelgeving rond coffeeshops, en wist die goed over te brengen op de Maltese ARUC-voorzitter. Fouten die Malta daardoor hopelijk niet meer hoeft te maken.

Na een paar cappuccino’s was het tijd voor Mariella Dimech om terug te keren naar Malta, om na te denken over alle informatie die in deze twee dagen in Nederland heeft gekregen.

Het waren twee zeer intense dagen, waarin we het land van de ene naar de andere kant doorkruisten, en vrijwel alleen over cannabis spraken. Ik geloof dat deze ervaring de belangrijkste politieke figuur van deze nieuwe kijk op Maltese cannabis, enorm ten goede is gekomen. De Nederlandse ervaring met cannabis is namelijk de meest complete die we hebben, aangezien het een periode van meer dan veertig jaar betreft. Het zijn precies de vele tegenstrijdigheden die kunnen helpen bij het definiëren van de beste manier om cannabis te reguleren. In Malta maar ook in andere Europese landen.

(advertentie)