(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soma ken je natuurlijk van zijn inspirerende columns hier op CNNBS, en het werk van Mossy Giant kan je ook onmogelijk ontgaan zijn. Op hun eigen unieke wijze zijn ze beiden een spreekbuis voor de cannabisplant maar de twee hebben nog meer gemeen. Namelijk een werkruimte slash atelier, waar we ze onlangs spraken en te gast waren in Soma’s sacred podcast.

Onlangs waren we (Joop en Sanne/ondergetekende van CNNBS) te gast bij onze columnist en cannabisgoeroe Soma (Marc S. Rossman) en cannabiskunstenaar Mossy Giant (Pieter van Tongeren). De twee maken op hun eigen wijze veel geluid voor de cannabisplant. Ze delen ook een werkruimte, onder de rook van Amsterdam en vlak bij ons eigen hoofdkantoor in Haarlem. Een bezoek stond logischerwijs ook al langer op de planning maar was er tot vorige week woensdag nog nooit van gekomen.

Goeroe en kunstenaar voor dezelfde plant

Soma predikt niet alleen het cannabiswoord maar leeft en ademt de plant letterlijk elke dag. Hij kwam zo’n 30 jaar geleden naar Amsterdam, en is er nooit meer weg gegaan. Zijn zadenbank Soma’s Sacred Seeds gaf levenslicht aan bekende cupwinnende wietsoorten als New York City Diesel, Lavender OG en Amnesia Haze. Inmiddels is hij alweer 74 en opa maar stoppen is nergens voor nodig, want Soma dankt zelfs zijn goede gezondheid aan cannabis.

Cannabiskunstenaar Mossy Giant kan je de laatste jaren niet ontgaan zijn. Zijn werk is in cannabiskringen over de hele wereld geliefd, en gewoon niet te missen! Het hangt onder meer in het Cannabis Museum Amsterdam, cannabis social club La Crème Gràcia in Barcelona en staat op zo’n beetje alle producten waar stoners zoal mee in aanraking komen.

Zowel Soma als Mossy Giant zijn een markante verschijning. Met zijn grijze baard en dreadlocks, lijkt Soma wel een beetje op ‘de hippie’, een van de vaste karakters uit het werk van Mossy. En als je Mossy zelf voor het eerst ziet, dan snap je meteen waarom hij zichzelf een giant noemt. Met zijn lengte heeft hij inderdaad wel wat van een reus.

Op audiëntie in IJmuiden

We hebben afgesproken bij de gemeenschappelijke werkruimte van Soma en Mossy, in de haven van IJmuiden. Een bijzondere locatie in een stad die ik goed ken. Ik woon er namelijk zelf ook, en ben in de omgeving opgegroeid. Even later komen we er zelfs achter dat Mossy en ik op dezelfde lagere school gezeten hebben, en dat we praktisch bij elkaar om de hoek wonen.

Het atelier is inspirerend, en staat en hangt vol met tekeningen en kunstwerken van Mossy. Getekende prenten van herkenbare elementen vallen me op. Water, een zaailing, een ontluikend wietzaadje, de zon en the plant keeper. Ik maak er een foto van, en Mossy vertelt dat het nieuw werk is waar hij voor coffeeshop Dizzy Duck mee bezig is. We mogen het gelukkig wel gewoon publiceren, dus hieronder vind je de primeur.

Op een tafel staat een levensecht beeldje van ‘de beer’. Hij heeft een grote bong in zijn ene, en een Clipper aansteker in zijn andere klauw. De beer is een van de vaste karakters die vaak terugkomen in het werk van Mossy Giant. Andere karakters zijn de hippie en het Volkswagen busje, en zo nu en dan komen er ook nieuwe karakters bij. “Voor Dizzy Duck heb ik bijvoorbeeld veel eenden getekend. Misschien ga je die nog wel vaker in mijn werk terugzien.”

Ice-o-lator dabs met Soma

Het pand voelt als een speeltuin met alle kunstwerken en mensen, en we zijn nog maar net binnen. Dus ik excuseer me om Soma even gedag te zeggen. Soma’s deel van de verdieping is aan de andere kant van het pand, maar ook hier staat het vol met kunst van Mossy Giant. Tegen een van de wanden staat een levensgrote versie van Mossy’s tweede deel (The Dutch) van zijn Grand History of cannabis, en in de hoek een grote poster van zijn Cannabis Sativa L.

De cannabisgoeroe en -kunstenaar delen niet alleen de ruimte maar werken ook samen. Mossy heeft een geweldig portret van Soma gemaakt, dat de verpakkingen van Soma’s wietzaden, grinders en Sacred Soil siert. Ook de catalogus met wietsoorten van Soma’s zadenbank is door Mossy Giant geïllustreerd.

Soma verwelkomt me vanaf de bank, en biedt me vrijwel meteen een dab aan. Dat deed hij een paar weken geleden op de Mary Jane beurs in Berlijn ook al maar ik klaag niet. Zeker niet gezien de kwaliteit van zijn rookwaar. In het potje dat hij me laat zien zit namelijk eersteklas concentraat. Solventless welteverstaan, want dit is prachtige Ice-o-lator. Bijna wit van kleur met de geur van een wietplant in de bloei van haar leven, natuurlijk neem ik een dab!

Research doen

Stoned van de Ice-o-lator loop ik nog even naar de andere kant om nog even verder met Mossy te praten. Later zullen we met Soma nog een podcast opnemen, maar daar zal Mossy niet bij zijn. Soma’s podcast met Mossy Giant komt trouwens aanstaande vrijdag online, dus check dat uit. De aflevering met ons is pas over een paar weken te zien.

Mossy vertelt dat hij veel op CNNBS gezeten heeft om over kweken en cannabis te leren. Om zijn kunst over wietplanten te kunnen maken, is hij zelf ook diep in het onderwerp gedoken. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook zelf weleens een paar plantjes gekweekt, om te weten hoe dat in zijn werk gaat. Ik vraag me af of de lege kweektent in het atelier daarvoor gebruikt is maar vergeet het hem te vragen. Wellicht dat de dab van Soma daar iets mee te maken heeft…

Mossy vertelt verder over research doen. “Voor Grand History of cannabis moest ik ook veel uitzoeken, want waar begin je? Cannabis heeft een enorme rijke geschiedenis in Nederland met ontzettend veel kopstukken om in het werk te verwerken. Daarvoor heb ik enorm veel aan Derrick gehad (Derrick Bergman, CNNBS columnist en VOC voorzitter). Zonder hem zou Joop (van CNNBS) er bijvoorbeeld niet eens opgestaan hebben. Derrick noemt hem de godfather van de Nederlandse cannabis-journalistiek.”

Uit een grote lade haalt Mossy het eerste origineel van de Grand History of cannabis. En warempel, m’n compagnon Joop staat er niet op. Snel maak ik een foto van het zwart-witte origineel, want dat wil ik je niet onthouden. Helaas blijft er op de foto weinig van de schets over. Dan maak ik maar een foto van de nieuwe poster van de Home Grown Cup, want die heeft ook nog niemand in het openbaar gezien.

We kletsen verder over Mossy’s kunst en ik vertel hoe geweldig ik het vind dat alles in zijn werk leeft. Gieters, Volkswagen busjes, bloemen, planten, wiettoppen, de zon, een worm je kunt het zo gek net bedenken. Alles in het werk van Mossy Giant kijkt knetterstoned uit zijn ogen en alles leeft.

Dat moet ook, legt Mossy uit, “want daar geniet ik zelf heel veel van. Overdag werk ik maar ik maak ook tijd vrij om zelf van mijn eigen werk te genieten. Dan zeg ik thuis ook gewoon dat ik mijn werk ga bekijken, en met een jointje kan ik mezelf dan helemaal in mijn eigen werk verliezen.”

We blijven nog even kletsen en komen uiteindelijk tot de conclusie dat wij (iedereen) en alles wat je ziet uit de grond komt. Ofwel door de mens uit de grond gehaald, of door moeder natuur uit de grond gegroeid. Net als wiet dus eigenlijk.

Wat we verder allemaal nog met Soma besproken hebben kun je binnenkort horen en zien in Soma’s podcast. Deze is te beluisteren via Spotify en met beeld te zien op YouTube. Aanstaande vrijdag vind je daar zogezegd de aflevering met Mossy Giant. De aflevering met ons komt pas over een paar weken online maar hier zijn alvast twee screenshots.

(advertentie)