(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor alles is een eerste keer en dus ook voor het nuttigen van cannabis, ook wel blowen genoemd in de volksmond. Maar het is even waar dat je beter goed beslagen ten ijs kunt komen dan helemaal onvoorbereid. Ben of ken jij iemand die op het punt staat te debuteren met wiet of hasj, wrijf hem/haar/het dan zeker eerst deze 10 tips onder de neus!

Tip #1 – Bereid je voor om NIET high te worden

Kan je high worden als je de eerste keer wiet rookt? Absoluut. Maar het kan ook geen kwaad om je erop voor te bereiden dat er helemaal niets gebeurt. Dat hoor je dus best vaak hè, dat iemand niks merkt van zijn eerste stappen op het stonerspad.

Het zou kunnen dat de verwachtingen zo hoog – en dus te hoog – zijn gespannen dat zelfs de psychoactieve THC ondermaats presteert. Maar het is wellicht net als met leren fietsen; gewoon opstaan en opnieuw proberen! Maar dan niet op/met een ouwe uiteraard…

Tip #2 – Verzeker jezelf ervan dat je WEL inhaleert

Stoned of high worden zonder te inhaleren – ofwel de rook daadwerkelijk via de longen te laten gaan en niet stiekem in je mond vasthouden alvorens weer uit te ademen – is fysiek onmogelijk, tenminste wanneer we het over joints hebben natuurlijk.

En aangezien nog altijd 9 op de 10 Nederlandse cannabis consumenten joints roken – meestal nog aangelengd met gehakte bladeren van een heel andere plant – hebben we het hier voor het gemak dus over joints.

Bovendien wil je never nooit niet op Bill Clinton gaan lijken, de Amerikaanse president die het ooit presteerde om met droge ogen te beweren dat ie wel eens wiet had geprobeerd maar niet geïnhaleerd had…

Tip #3 – Hydrateer als een Dafne Schippers

Wanneer wij een euro zouden krijgen voor iedere keer dat we ’s ochtends – of zelfs al in de nacht eraan voorafgaande godbetert – met een gortdroge bek van het blowen zouden ontwaken… dan waren we nu iets anders aan het doen dan dit stukje tikken.

Zorg er dus altijd voor dat je een emmer water in de buurt van de bank hebt klaar staan. Vermijd alcohol liever als je nog zo groen als gras bent op het terrein van blowen. Ook als je de nieuwe Dafne Schippers wil worden trouwens.

Tip #4 – Kies je gereedschap zorgvuldig

De een zweert bij een joint met half tabak en half wiet, de ander wil een bong (waterpijp, sisha) met hasj leegtrekken en de derde rookt liefst een stevige hoeveelheid pure wiet in een sigarenjasje (laten we dat een blunt noemen). Kortom er zijn heel wat verschillende consumptievehikels bedacht door deze of gene in de loop der cannabis geschiedenis.

Voor die eerste keer, want daar hebben we het hier nog steeds over, raden wij je aan om rustig aan te beginnen. Dus niet direct aan de dab rig gaan hangen en zonder nadenken een halve gram 80%THC concentraat dabben. Ook niet direct de heftigste wiet uitzoeken, gewoon een easy going doorsnee skunkje planten in een lief bedje van addictievenvrije tabak of zo… Voorkomt paranoia en zo. En je kan later altijd nog die gereedschapsladder hoger op klimmen.

Tip #5 – Download de Thuisbezorgd-app

Het ergste wat je zo’n beetje als debutant kan overkomen is dat je ineens de deur uit moet voor een boodschap, zelfs als die boodschap inhoudt dat je eten en/of drinken koopt. Een goede voorbereiding behelst dus ook het goed vullen van de koelkast met drank (zoals gezegd liever sapjes dan alcohol) en spijzen (alles wat zoet is is goed).

Maak er kortom een plezierig debuut van. Met een hongerige maag – en voor het eerst van je leven stoned – de deur uit moeten om wat te snacken te scoren valt op geen enkele wijze onder plezierig te rangschikken. En met die flitsbezorgers van tegenwoordig, gespecialiseerd als die gorilla’s en zappers zijn in voorverpakt gemaksvoer, hoeft de vreetkick niet eens langer dan 10 minuten te duren ook.

Tip #6 – Veeg je agenda schoon

Als je op het punt staat om voor het eerst high te worden, zit het er dik in dat je gaandeweg het bewustzijn verliest. Nou ja, je zult zomaar hele stukken film kunnen missen dan toch. Ook het spontaan en luidruchtig in slaap donderen – het dondert niet waar precies – behoort tot de zekerheidjes die je nu eenmaal moet incalculeren bij een stevig debuut op het THC-veld.

Maar stel dat je niet out passed of in slaap sukkelt, dan nog is de kans levensgroot dat je je nogal ‘zwaarlijvig’ voelt, en dan hebben we het niet eens over de gevolgen van Tip #5. Gewoon de uitwerking van goeie wiet is al genoeg om je een couch-lock te geven, ofwel in onze eigen moerstaal: een banksessie. Zorg dus ook voor een relaxte omgeving qua aankleding en sfeer: muziek, lampjes en alle denkbare afstandsbedieningen bijvoorbeeld, dat bankhangt een stuk plezieriger!

Tip #7 – Blow niet samen met oppervlakkige mensen

Nou gaat deze tip eigenlijk wel op voor alles wat je in het leven doet, maar helemaal als je je aan cannabis overgeeft. Wanneer je voor het eerst wiet of hasj gaat roken, doe dat dan met wat vrienden die je vertrouwt. Je wilt niet gaan flippen in het gezelschap van vervelende kattenmeppers, toch?

Mocht je om een of andere reden – bijvoorbeeld dat je helemaal geen vrienden hebt of die er niet bij wil hebben (of zij jou niet, kan ook) – toch met relatief vreemden aan het debutantenbal aanschuiven, onthoud dan in ieder geval één ding. Als je niet hebt gezien wat er in de joint, puurpijp, vaporizer of bong ging, begin er dan liever niet aan… zie ook Tip 1. Geldt trouwens voor alle drugs eigenlijk: if you didn’t see it rolled or packed, don’t smoke it!

Tip #8 – Ken of leer je grenzen kennen

Wanneer je nu – lucky bastard – reeds na 1 of 2 hijsjes van de joint knetterstoned bent, schaam je dan niet in het minst om bij de volgende ronde even te passen en de toeter te laten passeren. Het is niet en nooit verplicht om (mee) te blowen, het is hier geen Noord-Korea tenslotte.

De missie is en was: voor het eerst high worden. En dus is het niet de bedoeling om jezelf compleet te verliezen in het virtuele universum. Ken je grenzen en gedraag je daar ook naar! Later kan je altijd nog die ladder beklimmen, weet je nog?

Tip #9 – Start een groepje gelijkgestemden

Bij een succesvol debuut aan het THC-front, en daar gaan wij natuurlijk van uit, is het een goed idee om voor wat menselijke entourage te zorgen die er ook precies zo over denkt. Cannabis is all about sharing, hoor je een verdwaalde Amerikaan in Amsterdam wel eens zeggen en hij/zij/het heeft nog gelijk ook: gedeeld plezier is meer plezier. Pass the Dutchie on the left hand side en zo, je kent het wel wellicht.

Ze zeggen het dan wel vooral over alcohol, maar de spreekwoordelijke vlieger gaat eigenlijk nog veel meer op voor cannabis: geniet met MATEN!

Tip #10 – Hou ernstig rekening met verliefdheid

Nee, niet dat je nu direct super sensitive wordt op menselijk liefdesgebied voor hem/haar/het, en na één goed uitgevoerde blowsessie al aan heel andere blowjobs gaat denken. Nee. Het kan, maar daar hebben we het nu niet over.

Wel over een spontane en gelijk diepgewortelde oerliefde voor een plant; de wietplant. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat dit iemand overkomt, bepaald niet zelfs…

[beeld: Lightspring/Shutterstock]
(advertentie)