- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
- ‘Weed, Greed & Billions’ – zijn grote bedrijven de nieuwe drugskartels?
- Stekken, zaailingen en een extreem plakkerige Bubba Diesel
- Schikking Justitie • Einde aan 13 jaar ellende voor Johan van Laarhoven
Combineer het lekkere met het aangename met wietboter: 6 recepten
Vandaag combineren we het lekkere (boterkoek, cheese cake, quiche enzovoorts) met het aangename (lekker ontspannen, pijnvrij slapen zonder gepieker etc.) met wietboter. Dat is namelijk net zo medicinaal als wietolie maar veel gemakkelijker om zelf te maken. Als je het invriest heb je er maanden plezier van!
Medicinale wietolie heeft de interesse van een hele groep mensen die normaal gesproken misschien niet zo snel cannabis zouden gebruiken: patiënten. Het werkt namelijk tegen zeer veel kwalen en ongemakken zoals pijn en slapeloosheid. En zelfs tegen (de gevolgen van) kanker(behandelingen).
Wietolie met THC is echter niet zomaar even te bestellen. Je moet het zelf maken met een oplosmiddel zoals alcohol. Daarbij moet je best goed weten wat je doet, omdat pure alcohol een brandbaar goedje is. Dat niet alleen maar tijdens een alcohol-exctractie moet je ook goed ventileren, om te voorkomen dat je de dampen die vrijkomen inademt.
1. Wietboter
Wietboter is gelukkig een stuk makkelijker te maken, en net zo medicinaal. Het is wat minder geconcentreerd dan wietolie, maar dat maakt het ook makkelijker te doseren. Als je het in kleine porties invriest, in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm, dan kun je het maanden bewaren. Bovendien heb je dan altijd een portie wietboter op voorraad om mee te koken.
Voor je met wietboter kunt koken moet je natuurlijk eerst wietboter zelf maken. Wij gebruiken daar tegenwoordig de POT by NOIDS voor vanwege het grote gemak. Dit apparaat is een soort slow cooker voor wietboter. Je kunt er trouwens ook wietolie mee maken en zelfs een deel van de alcohol terugwinnen.
Maar voor wietboter is de POT by NOIDS ideaal. Je vult de POT met 250 tot 300 gram ongezouten roomboter, en als die gesmolten is voeg je daar 15 gram knipafval bij. Je kunt ook wiettoppen gebruiken voor een sterkere wietboter, maar als je zelf wiet kweekt hou je het knipafval toch als restproduct over. De POT by NOIDS doet de rest, en na het infusieprogramma kun je de wietboter gemakkelijk aftappen. Klik hier voor stap voor stap instructies om wietboter te maken in de POT by NOIDS.
Wietboter kun je natuurlijk ook zonder een apparaat als de POT by NOIDS maken. In dat geval moet je het knipafval of de wiet eventueel eerst even decarboxyleren (60 minuten op 107 graden in de oven). Deze stap kun je ook overslaan als je later nog iets met de boter gaat bakken. Bovendien wordt de THC bij het infuseren ook al deels gedecarboxyleerd.
Vervolgens kook je de wiet nog anderhalf uur in de boter met een halve liter water erbij. Het water zorgt ervoor dat de temperatuur tijdens het infusieproces niet te ver boven de 100 graden komt. Na het koken laat je het mengsel wat afkoelen, en kun je het filteren met een kaasdoek. Als de wietboter gestold is drijft het op het water en kun je het gemakkelijk van het water scheiden. Klik hier voor stap voor stap instructies om wietboter te maken in een gewone pan.
Wietboter die je in kleine porties invriest kun je maanden bewaren. Ontdooi een portie wanneer je het nodig hebt, en smeer er bijvoorbeeld gewoon een geroosterd broodje of een cracker mee. Beleg het met een plakje kaas of ham en smullen maar!
Geen zin om te eten maar gewoon snel effect van je wietboter? Doe dan gewoon een klontje boter in een kopje thee met eventueel wat honing en melk. De boter lost niet op in het theewater maar je slurpt het zo naar binnen. Perfect als nachtmutsje voor het slapengaan.
2. Cannakruidenboter
We gaan van makkelijk naar bijna net zo makkelijk met cannakruidenboter. Want hoewel een likje gewone wietboter heerlijk is op een toastje, is een broodje met wat cannakruidenboter misschien net wat lekkerder. Zeker als bijgerecht bij een heerlijke maaltijd, en supermakkelijk te maken door je wietboter met wat kruiden en een snufje zout te mengen.
Voor cannabis kruidenboter heb je wietboter nodig, peterselie, bieslook, knoflook, (zee)zout en citroensap. Hier volgt een recept voor 250 gram wietboter maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kruiden gebruiken, en per portie maken met kleinere hoeveelheden. Daarnaast kun je de cannakruidenboter natuurlijk ook gewoon per portie invriezen en gebruiken wanneer je het nodig hebt.
Neem 250 gram cannabisboter op kamertemperatuur en prak dit fijn met een vork. Voeg een snufje zout toe en een eetlepel citroensap, en pers er twee teentjes knoflook bij. Hak een paar takjes peterselie en enkele sprietjes bieslook fijn en voeg ook toe en meng alles goed door elkaar. Laat het weer opstijven in de koelkast, en neem het een paar minuten voor gebruik eruit zodat het goed smeerbaar is.
3. Wietboterkoek
Roomboter is ook het ingrediënt bij uitstek voor allerlei zoete baksels zoals taart, koekjes of cake. Ieder recept waar veel boter in zit, is dan ook uitstekend met wietboter te maken. En waar zit meer boter in dan boterkoek? Wietboterkoek is bovendien een heel makkelijk recept met precies 250 gram boter; dezelfde hoeveelheid in bovenstaande wietboter-recepten.
Voor wietboterkoek heb je 250 gram wietboter nodig, 300 gram bloem, 250 gram witte basterdsuiker, een snufje zout (mespuntje) een ei en een oven. Zeef de bloem met een keukenzeef in een grote kom en voeg hier de basterdsuiker aan toe. Snij de koude wietboter in kleine plakken of blokjes en voeg een snufje zout toe.
Kneed dit mengsel snel en met koude handen tot je een mooie deegbal hebt. Wikkel het deeg even in een stuk huishoudfolie en stop dit een uurtje in de koelkast. Neem een ovenschaal van ongeveer 30 bij 30 centimeter en bekleed die met een vel bakpapier, en verwarm de oven voor op 180 graden.
Druk het deeg uit tot een egale laag op het bakpapier in de ovenschaal. Gebruik de bolle kant van een lepel om het mooi plat te maken. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei met een kwastje, en trek diagonale lijnen met een vork (dit voorkomt dat het ei loslaat na het bakken).
Bak de wietboterkoek 25 tot 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de wietboterkoek minimaal vier uur afkoelen voor je hem aansnijdt. Verdeel de boterkoek in 24 gelijke stukken, die je ook weer gemakkelijk kunt invriezen om langer te kunnen bewaren.
4. Wietboter koekjesbodem
Kwarktaart, cheese cake & monchou taart zijn heerlijke taarten, en de koekjesbodem ervan leent zich bijzonder goed voor wietboter. Die bestaat namelijk uit een mengsel van koekkruimels en roomboter die je natuurlijk gemakkelijk met wietboter kunt vervangen.
Voor de vulling kun je allerlei recepten raadplegen, en zelfs een kant en klaar pak gebruiken, die doorgaans ook al de koekkruimels bevat. Omdat alleen de bodem bij deze taarten met wietboter gemaakt wordt, is een punt taart iets minder sterk dan bijvoorbeeld een portie wietboterkoek.
Het maken van de koekjesbodem is zeer makkelijk. Je mengt de koekkruimels gweoon met gesmolten wietboter en drukt het mengsel aan in de bodem van een springvorm (taartvorm). Vervolgens laat je het even hard worden in de koelkast, terwijl je de vulling voor je taart maakt.
Voor de koekjesbodem kun je allerlei soorten koekjes gebruiken, en sommige koekjessoorten hebben minder boter nodig dan anderen omdat ze zelf al meer roomboter bevatten. Kies dus zelf welke koekjes je voor je wietboter koekjesbodem wil gebruiken. Hier volgt een lijstje met koeksoorten en de hoeveelheid wietboter die je nodig hebt.
200 gram digestive koekjes = 100 gram wietboter, 240 gram theebiscuitjes = 100 gram wietboter, 260 gram bastognekoeken = 100 gram wietboter, 340 gram Oreo’s = 30 gram wietboter, 285 gram chocolate chip koekjes = 85 gram wietboter en voor 240 gram kruidnoten heb je 100 gram wietboter nodig.
5. Wietboter omelet
Hartige gerechten kun je natuurlijk ook medicinaal maken met cannabisboter. Wat dacht je van een heerlijke wietboter omelet? Deze heb je zo gemaakt en maakt een heerlijke medicinale cannabislunch voor ongeveer drie personen. Je hebt er 8 eieren, een pak ontbijtspek of bacon, een gesnipperde rode peper, een gesnippert uitje, geraspte kaas en drie eetlepels wietboter voor nodig.
Bak het spek of de bacon met de ui en de rode peper in een koekenpan. Klop de eieren los in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe. Giet het eimengsel over de ui, bacon en rode peper in de pan, en strooi de geraspte kaas over een helft van de omelet. Klap de helft zonder kaas met een spatel dubbel, over de andere helft met kaas heen als de bodem van de omelet goudbruin is.
Neem de omelet even uit de pan, verhit de drie eetlepels wietboter in de pan, en bak hierin ongeveer drie minuten de omelet. Draai hem om, bestrooi eventueel met nog wat kaas en serveer meteen.
6. Hartige wietbotertaart (cannaquiche)
Een hartige wietbotertaart is helemaal smullen natuurlijk! Je maakt hem zo met wat wietboter op voorraad. Er gaat wel 250 gram boter in deze cannaquiche dus eet hem niet in je eentje op! Verder heb je 700 gram kruimige aardappelen nodig, 150 gram in blokjes gesneden ham, ongeveer 100 gram geraspte jonge kaas, twee eieren en 125 milliliter volle slagroom.
Schil en rasp de aardappelen met een grove rasp. Was de geraspte aardappelen onder de koude kraan in een vergiet. Om de aardappelrasp zo droog mogelijk te maken, knijp je ze voorzichtig uit in een kaas-of schone theedoek.
Meng de aardappelrasp in een schaal met de gesmolten wietboter, en bekleed hiermee de binnenkant (de bodem en de zijkanten) van een +/- 25 centimeter grote taartvorm. Bak dit vervolgens 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.
Neem de taart uit de oven en bestrooi de gebakken aardappelrasp om en om met de hamblokjes en de geraspte jonge kaas. Klop de eieren samen met de slagroom los en giet dit over de hamblokjes en de kaas, en bak de quiche nog eens 30 minuten in de oven.
(advertentie)