(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In onze zoektocht naar een betere geestelijke gezondheid verkennen we vaak verschillende traditionele en alternatieve methoden. Een van die onconventionele methoden die steeds meer erkenning krijgt, is het zelf kweken van… wiet. Geestverruimend tuinieren voor een kraakhelder koppie – 6 goede redenen om er zelf ook direct mee te beginnen (mocht je niet al reeds bezig zijn natuurlijk)!

De praktijk van het kweken van wietplanten kan een bron zijn van therapeutische voordelen die verder gaan dan consumptie. In dit artikel geven we je zes potentiële voordelen van het zelf kweken van wiet voor de geestelijke gezondheid. Oftewel; hoe de thuisteelt van deze planten individuen unieke paden naar een beter welzijn kan bieden…

Voordeel #1 – Gevoel van verbondenheid met de natuur

In een steeds meer verstedelijkte wereld hebben veel mensen de verbinding met de natuur verloren. Deze ontkoppeling kan nadelige gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid, omdat het individuen verwijdert van de aardende en helende kwaliteiten van de natuurlijke wereld.

Het kweken van wietplanten stelt je in staat om weer in contact te komen met die natuur.

Het verzorgen van je cannabisplanten – binnenshuis, in een tuin of op het balkon/dakterras – dompelt je onder in een wereld van groen en leven. Deze herverbinding met de natuur kan een gevoel van rust en verwondering oproepen, waardoor je een diepere waardering krijgt voor de schoonheid en het ritme van de natuurlijke wereld.

Misschien ervaar je iets dergelijks al (een beetje) wanneer je stoned/high naar natuurdocumentaires kijkt…

Voordeel #2 – Stressvermindering door mindfull tuinieren

Stress is alomtegenwoordig in ons leven en eist een aanzienlijke tol op de geestelijke gezondheid. Wiet kweken kan dienen als een poort naar stressvermindering door mindfull  tuinieren.

Het proces van het verzorgen van je planten, van het ontkiemen van wietzaadjes tot het verzorgen van de planten gedurende hun hele levenscyclus, stimuleert een staat van mindfulness.

Mindfulness betekent “geworteld zijn in het huidige moment” of “volledig bewust zijn van de huidige ervaring”. Zo’n state of mind kan je helpen bij het verminderen van stress en het verlagen van de cortisolspiegel. Cortisol is het belangrijkste stresshormoon in het lichaam.

Tuinieren, of het nu gaat om wietplanten of andere flora, biedt je de mogelijkheid om jezelf onder te dompelen in je taak en even te ontsnappen aan de stress van het drukke, alledaagse leven.

Voordeel #3 – Een les in geduld en veerkracht

Het kweken van wietplanten is verre van een snelle, gemakkelijke onderneming. Vanaf het moment dat je cannabiszaden koopt tot het moment dat je volwassen planten oogst, is de reis vol uitdagingen. Van ongediertebestrijding tot het aanpassen van de omgevingsomstandigheden, kwekers moeten diverse obstakels overwinnen.

Deze reis leert je waardevolle levenslessen in geduld en veerkracht – essentiële kwaliteiten voor het omgaan met mentale gezondheidsuitdagingen. Terwijl je je aanpast en doorzet door de uitdagingen en mogelijke hobbels van het kweken, ontwikkel je het vermogen om tegenslagen met meer kracht en vasthoudendheid tegemoet te treden.

Voordeel #4 – Een creatieve uitlaatklep voor zelfexpressie

Wiet kweken is niet alleen een wetenschap, het is ook een kunst. Liefhebbers kunnen hun creativiteit gebruiken door unieke soorten te selecteren, te experimenteren met kweektechnieken en hun kweekomgeving aan te passen. Deze creatieve expressie biedt een gezonde uitlaatklep voor zelfexpressie en emotionele verwerking.

Het bezig zijn met creatieve bezigheden – zoals dus het verzorgen van wietplanten – kan symptomen van angst en depressie aanzienlijk verminderen. Het stelt mensen in staat om hun emoties en gedachten te kanaliseren in een constructieve en bevredigende activiteit, wat het emotionele welzijn bevordert.

Voordeel #5 – Een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen

Je eigen wietplanten zien groeien en bloeien onder jouw zorg kan een enorm gevoel van voldoening geven en je gevoel van eigenwaarde versterken. Deze tastbare herinnering aan je inspanningen kan vooral betekenisvol zijn voor mensen die worstelen met kleine of grote(re) geestelijke gezondheidsproblemen.

Problemen met de geestelijke gezondheid leiden vaak tot gevoelens van ontoereikendheid of waardeloosheid. Het kweken van cannabisplanten geeft een gevoel van prestatie dat deze negatieve gevoelens tegengaat en je eigenwaarde en zelfvertrouwen een boost geeft.

Voordeel #6 – Een therapeutisch gemeenschapsgevoel

Bij het kweken van wiet gaat het niet alleen om de planten, maar ook om de gemeenschap. Samenwerken met gelijkgestemden die je passie voor het kweken delen kan ook therapeutisch zijn.

Het verlicht gevoelens van isolatie en vormt een ondersteuningssysteem van mensen die jouw interesses en moeilijkheden begrijpen.

Dit gevoel erbij te horen kan een positieve invloed hebben op je mentale welzijn, omdat het een ondersteunend netwerk creëert dat empathie en kameraadschap biedt.

[openingsfoto: Jacktamrong/Shutterstock, overige foto’s: Pranithan Chorruangsak/Shutterstock]
(advertentie)