(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

ROLLING STONED TOP 50 #2   Wiet is gezond! Kennelijk is dat gegeven voor veel mensen zo tegenstrijdig, dat juist het artikel waarin we 10 redenen waarom wiet gezond is, opsomden, op nummer 2 staat in deze Top 50 van best gelezen artikelen. En dat is dan eigenlijk best wel weer triest als je erover nadenkt. En een teken dat er aan de publieke opinie over wiet nog een hoop schort. Dát wiet gezond is moge duidelijk zijn. Ben je op zoek naar argumenten om anderen te overtuigen van de gezonde werking van wiet, lees dan nog maar eens deze 10 redenen waarom wiet gezond is. Gezondheid! 

top50-2

Blowers weten het natuurlijk allang en het wordt zo langzamerhand de hoogste tijd dat de rest van de mensen het ook inzien: WIET IS GEZOND! En natuurlijk zullen we niet nalaten om je te vertellen waarom. 10 feiten.

Dan kom jij voortaan tenminste beslagen ten ijs als er weer eens een sceptische schoonvader of minister president gaat zeuren dat wiet zo slecht voor je is.

1. Wiet vertraagt de ontwikkeling van Alzheimer

alzheimer

Een onderzoek uit 2006 toonde aan dat wiet een bepaald enzym kan blokkeren dat achter de ontwikkeling van Alzheimer zit. Het voorkomt daarnaast ook dat klonten eiwit het leervermogen en geheugen remmen.

2. Wiet vertraagt de groei van kankercellen

cancer

In 2012 is uit onderzoek gebleken dat verbindingen in cannabis, uitzaaiingen van sommige agressieve kankervormen kunnen stoppen. In 2013 kwam uit een vergelijkbaar onderzoek naar voren dat sommige niet-psychoactieve cannabinoïden de levensvatbaarheid van leukemie cellen dramatisch verlaagde.

Onderzoekers uit Engeland zijn er tevens in geslaagd om met behulp van cannabisverbindingen kankercellen te doden in patiënten die leden aan leukemie.

3. Wiet is in staat om de verspreiding van HIV in het lichaam te stoppen

hivcell

Nog geen maand geleden kondigden wetenschappers aan dat THC effectief was bij het stoppen van de verspreiding van HIV cellen in apen. De apen die een dagelijkse dosis THC kregen hadden ook meer gezonde cellen (en waarschijnlijk een leuke ervaring). 

4. Wiet is een actieve pijnbestrijder

6169824610_d50e56d535_z

Wiet is een goede pijnstiller bij een scala aan ziektes en aandoeningen zoals multiple sclerose, reumatoïde artritis en migraine. De pijnstillende effecten zijn bovendien honderd keer krachtiger dan die van aspirine.

5. Wiet helpt tegen depressie, angsten en ADHD

depression

Een studie uit 2005 wees uit dat mensen die af en toe, of zelfs dagelijks wiet gebruiken, minder last hebben van symptomen van depressie dan mensen die nog nooit wiet hebben gebruikt. Lage doseringen wiet gaan angsten tegen en werken goed tegen de symptomen van ADHD.

6. Wiet kan een verslaving aan opiaten helpen voorkomen.

opiates

Omdat wiet zo’n effectieve medicatie is, kan het de afhankelijkheid van verslavende opiaten reduceren.

7. Wiet helpt bij neurologische aandoeningen zoals hersenschuddingen en beroertes

football

Onderzoek geeft aan dat wiet neuroprotectieve eigenschappen heeft die neurologische schade na beroertes of trauma’s kan beperken. Er wordt in de Amerikaanse football league (NFL) zelfs al gesproken over de introductie van wiet bij de behandelingen van de vele hersenschuddingen in de sport.

8. Wiet kan epilepsie en gilles de la tourette behandelen

charlotte

In december gaf de FDA groen licht (FDA = U.S. Food and Drug Administration) voor een studie naar de effectiviteit van wiet bij de behandeling van epilepsie. Onderzoek toonde ook aan dat het in sommige gevallen de symptomen van gilles de la tourette kan verlichten.

In Colorado werd een wietsoort ontwikkeld die Charlotte’s Web genaamd werd, naar een 6 jarige epilepsie patiënt. De wiet bevat nauwelijks THC en veel CBD en werd gratis verstrekt aan patiënten die aan epilepsie, parkinson en vergelijkbare aandoeningen leden.  

9. Wiet voorkomt blindheid door glaucoom.

glaucoma

Door de druk in het oog te verlagen, kan wiet blindheid voorkomen bij mensen die lijden aan glaucoom. Onderzoek toonde aan dat oraal gebruik, inhalatie of het inspuiten van (concentraten van) wiet, de druk in het oog effectief verlaagt.

10. Wiet is verbonden met lagere insuline niveau’s bij diabetes

Insulin

Volgens een onderzoeker aan de beroemde Harvard universiteit is de belangrijkste bevinding dat wietgebruikers een betere koolhydraat stofwisseling hebben dan niet gebruikers. Het onderzoek dat tussen 2005 en 2010 plaatsvond toonde ook aan dat nuchtere (qua eten) wietgebruikers insuline niveau’s lieten zien die 16% lager waren dan die van ex-, en niet gebruikers. Ook nam de resistentie voor insuline met 17% af.

[openingsbeeld:  Juan David Rivera Giraldo/Shutterstock]
(advertentie)