(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tabak is uit, wiet is in. En dat vinden ze bij Big Tobacco dus niet leuk, want het kost omzet. Om de toekomst toch net zo lucratief te houden als ze gewend zijn, kopen ze zich tegenwoordig maar in bij de bloeiende cannabisindustrie. Fraai voorbeeld van dit ‘omdenken’ is British American Tobacco, dat maandag bekendmaakte dat het een minderheidsaandeel heeft verworven in de Duitse cannabis startup Sanity Group GmbH.

De omgekeerde wereld anno 2022

Dat tabak op weg is naar de uitgang en cannabis juist de omgekeerde route volgt, werd onlangs duidelijk uit een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat voor het eerst in de geschiedenis meer Amerikanen wiet roken dan sigaretten. Nog maar 11% zegt dat ze regelmatig tabak roken, tegenover 16% die aan de wiet zit!

LEES OOKHistorisch • Amerikanen roken voor ’t eerst meer wiet dan tabak!

Het is dus geen gek idee, vanuit de tabaksgiganten geredeneerd, om het portfolio te verbreden en aan te passen aan de hedendaagse wensen van de consumenten. Ofwel; Big Tobacco ruikt wietgeld!

Tabaksgigant BAT wil transformatie van productportfolio

Maandag maakte British American Tobacco (BAT) – jaaromzet van 25,68 miljard euro in 2021 – bekend dat ze een minderheidsaandeel heeft gekocht in het in Berlijn gevestigde cannabisbedrijf Sanity Group GmbH. Volgens Kingsley Wheaton, chief growth officer bij BAT, is de deal een voorbeeld van hoe de onderneming ‘voortdurend werkt aan het ontdekken van de talrijke gebieden na nicotine’.

Daarmee positioneert BAT zich volgens hem ‘voor toekomstige groei van het portfolio in een veelvoud van categorieën en geografische gebieden’. Om te beginnen vindt die ’transformatie’ van BAT dus plaats in Duitsland, waar de federale regering immers heeft aangekondigd dat ze in 2023 recreatieve cannabis gaat legaliseren. Daarmee worden onze buren meteen de grootste recreatieve wietmarkt ter wereld. En als alles gaat zoals iedereen het verwacht houdt het ook zeker niet op met Duitsland voorlopig.

Oprichter en CEO Finn Hänsel is blij met de miljoenen van tabaksgigant British American Tobacco…

Helft geld naar mediwiet, rest naar recreatieve cannabis

Volgens het zakelijke persbureau Bloomberg steekt BAT 37,6 miljoen dollar in de Sanity Group, dat in 2018 is opgericht en gevestigd is in Berlijn. ‘De helft van dat geld gaat naar het versterken van de medische business, terwijl het bedrijf de rest uitgeeft aan voorbereiding op de potentiële legalisering van recreatieve cannabis in Duitsland’.

Grappig is dat British American Tobacco de investering samen doet met Verde Capital, het investeringsfonds van niemand minder dan Snoop Dogg. Sowieso heeft het Duitse wietbedrijf een soort van magische aantrekkingskracht op beroemdheden lijkt het.

Eerder al haalde de Sanity Group – met meer dan 100 medewerkers inmiddels – al poen op bij o.a. Will.i.am (Black Eyed Peas), Scooter Braun, Hollywood-actrice Alyssa Milano en de Duitse voetbalinternational Mario Götze.

De toekomst van cannabis

De Duitsers zeggen in een persbericht dat hun focus ligt op ‘farmaceutica (medicinale cannabis) en medicinale producten aan de ene kant en op cannabinoïden gebaseerde consumentengoederen anderzijds’. Sanity Group CEO Finn Age Hänsel is lovend over het tabaksgeld dat hij krijgt van BAT en noemt het ‘een belangrijke mijlpaal voor ons en een sterk signaal voor de toekomst van cannabis in Duitsland en Europa’.

Niet vreemd ook natuurlijk als je de grootste financiële injectie tot dusver voor een Europees cannabisbedrijf binnenhaalt. Of wij er als cannabis liefhebbers óók op vooruitgaan als Big Tobacco met geld gaat zwaaien in de ontluikende legale cannabisindustrie is echter nog maar de vraag. Al moeten we het feit dat er minder tabak en meer wiet wordt gerookt uiteraard altijd toejuichen…

[openingsbeeld: Scarlette2020/Shutterstock]
(advertentie)