(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om zijn eigen wietje te kweken kocht Albert begin dit jaar een mooie complete kweektent van 60 bij 60 bij 160 centimeter, en ging ermee aan de slag. Door het koolstoffilter en de plantenpot bleef er echter nog maar een hoogte van zo’n 90 centimeter voor de plant over om te groeien, en dat bleek een uitdaging. De vraag aan Lieve Muna is nu wat de beste opstelling is om wat meer effectieve kweekhoogte te verkrijgen?

Een kweektent van 160 centimeter biedt voldoende ruimte voor een mooie wietplant. Toch kwam Albert een beetje bedrogen uit, toen zijn eerste plant daar te hoog voor werd. Het koolstoffilter bovenin snoepte namelijk al zo’n 40 centimeter van de beschikbare hoogte, en de plantenpot pakte ook nog eens zo’n 30 centimeter. Er bleef nog 90 centimeter over voor de plant maar de kweeklamp moest daar nog eens 30 centimeter boven hangen.
Kortom; van de 160 centimeter blijft er dan nog maar 60 centimeter over voor de plant. Kan dat misschien beter? En hoe zorg je dat je wietplant niet te hoog wordt?

 

Naam
Albert
Onderwerp
Optimale set-up 60 x 60 x 160 cm kweektent
Bericht
Lieve Muna, begin dit jaar kocht ik bij Plantarium een klein kweektentje om eindelijk mijn eigen plantje te kweken. Het waren leerzame maanden. Vooral de minimale hoogte van de tent (160cm) bleek een uitdaging. Nu hoorde ik laatst iets over het buiten de tent plaatsen van de afzuiger en filter. Als ik het goed begreep: tent > buis > afzuiger > buis > filter (zonder hoes om meer lucht af te voeren).

Het gaat verder om de Prima Klima PK100 afzuiger en Can Lite 300 m3 en een Telos 6 Mesh lamp. Ik verloor ongeveer 40cm vanaf de bovenkant, en met een +/- 30cm hoge pot blijft er weinig effectieve kweekhoogte over. Op advies van Plantarium houd ik ook nog minimaal 30 cm afstand tussen plant en lamp.

In de bijlage een fotootje van de proefopstelling ter verduidelijking. Ik ben heel benieuwd of je je licht hierop kunt schijnen. Alvast bedankt!

Groetjes, Albert

Bijlagen

 

Hoi Albert, leuk dat je me schrijft en goed om te lezen dat je de hobby van het binnenkweken hebt opgepakt. Je hebt een mooie kweekset gekocht als je het mij vraagt. Ik herken de uitdaging die je beschrijft echter ook. Het kan verrassend zijn als je erachter komt dat je maar 60 centimeter van de 160 centimeter overhoudt voor je eerste wietplant. Toch is je kweektent meer dan hoog genoeg om het kweekoppervlak van 60 bij 60 met lekkere toppen te vullen. Ik hoop dat ik je daarbij kan helpen.

Filter eruit

Het buiten de tent plaatsen van je koolstoffilter/afzuiger combinatie staat misschien niet zo mooi maar daar win je inderdaad meteen zo’n 40 centimeter aan kweekhoogte mee. Zoals je het gedaan hebt werkt denk ik prima, maar hoe korter je de slangen houdt, en hoe minder bochten, hoe beter de afzuiging. Je zou de afzuiger in dit geval misschien direct op het filter kunnen aansluiten. Dat vermindert de weerstand en verbetert verbetert de afzuiging.

Met de nodige plantentraining win je het meeste, maar daar kom ik zo op. Eerst even wat over de groeifase en de strekkende fase die daarop volgt. In de groeifase groeien je planten maar zodra je de klok op 12/12 zet om de bloeifase in te luiden, begint ook de strekkende fase. Die duurt ongeveer drie weken tot je de eerste echte topjes kunt zien. In de strekkende fase zullen wietplanten in formaat verdubbelen, dus het is belangrijk om je planten in de groeifase niet te groot te laten worden. Je moet ook weten dat sativa dominante wietsoorten nog  meer strekken dan indica’s.

Met wat meer planten kun je prima met een lage kweekruimte af. 

Training en licht

Met plantentraining kun je je wietplant laag genoeg houden, en in de breedte laten groeien, zodat je genoeg hebt aan de effectieve kweekhoogte. Je plant wordt dan breed in plaats van hoog, en dat is goed want dat betekent dat er aan het einde van je kweek over de hele kweekoppervlakte toppen groeien. Scroggen is de aangewezen methode hiervoor, en zorgt voor goed gevulde kweekruimtes met slechts één wietplant.

Het alternatief is om wat meer wietplanten in de kweektent te laten groeien dan één. Bijvoorbeeld vier planten, in vierkante potten van 15 bij 15 centimeter. Je hoeft de planten dan ook minder lang te laten groeien, waardoor ze al wat korter zullen worden. Daarnaast zou je ze ook allemaal één keer kunnen toppen, zodat ze wat breder worden, en meer toppen krijgen.

Met vier planten of een mooie scrog, zul je zien dat je kweektent meer dan hoog genoeg is, en kun je je koolstoffilter ook weer terug in de tent hangen. Het gebruikte kweeklicht moet dan echter wel een beetje meewerken. Daarmee bedoel ik dat wietplanten meer of minder hoog worden, afhankelijk van je kweeklamp. De kleur van het licht is hierbij van belang, maar ook de hoek waaronder het licht omlaag schijnt. Hoe koeler (blauwer) de lichtkleur, hoe korter wietplanten blijven. Kweeklampen bevatten echter ook het nodige rode licht. Dat is nodig voor een goede topontwikkeling tijdens de bloei maar zorgt wel voor wat meer strek (internodale groei).

Door te scroggen kun één lage wietplant kweken die je hele kweekruimte met toppen vult. 

Ik heb zelf helaas geen ervaring met de Telos 6 Mesh maar het lijkt me een prima kweeklamp. Op Growdiaries zie ik in ieder geval mooie resultaten, dus als je het mij vraagt moet het mogelijk zijn om je wietplanten daaronder te houden. Om je te inspireren heb ik er even twee oude foto’s van Dokter Groen bij gezocht. Hij kweekte destijds in een kweekkast die maar een meter hoog was met het koolstoffilter gewoon aan de binnenkant. Met een beetje training moet het dus ook bij jou wel lukken Albert, ik heb er alle vertrouwen in!

-xxx- Muna

(advertentie)