(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Marcel heeft binnen voor het eerst een wietplant gescrogd. Het is een prachtige Jack Herer plant geworden en de bloei zit er inmiddels goed in. Marcel meet tijdens de lichte uurtjes echter een hoge luchtvochtigheid rond de 70% en maakt zich zorgen over toprot. Hoe kan hij de luchtvochtigheid omlaag brengen?

Met het licht aan, stijgt de luchtvochtigheid bij Marcel tot bijna 70%, en als zijn kweeklamp uit staat daalt die naar 50 tot 60%. Omdat zijn Jack Herer in bloei staat neemt het risico op toprot alleen maar toe, en dat wil hij uiteraard voorkomen. Hij heeft al van alles geprobeerd maar de luchtvochtigheid blijft hoog. Kijken of ik hem kan helpen…

 

Naam
Marcel
Onderwerp
Vraag voor Muna m.b.t. luchtvochtigheid
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik kweek nu één plant (Jack Herer) met de eerste SCROG voor mij. Binnen in een tent van 60 x 60 x 158 cm, met een full-spectrum LED lamp en een afzuiging van 180 M3 die 24/7 draait. Mijn plant is nu in de bloeifase. Als de lamp uit is (van 07:00 tot 19:00 uur) dan heb ik de luchtvochtigheid voor mijn gevoel redelijk onder controle. Het zit dan tussen de 50 en 60% bij een temperatuur van ongeveer 25°C.

Als de lamp inschakelt (van 19:00 tot 07:00 uur) stijgt de temperatuur naar de 27 tot 28°C. Tevens stijgt de luchtvochtigheid ook enorm! Die tikt dan met regelmaat de 70% en zelfs hoger aan. Dit klinkt in mijn ogen heel raar. Normaal zou je verwachten dat de luchtvochtigheid stijgt bij de lagere temperaturen als de lamp uit is en juist weer zakt als de temperatuur op loopt.

Ik krijg op het wereldwijde internet ook geen informatie gevonden van mensen met hetzelfde probleem. Daar vind ik alleen maar verhalen van mensen die juist een hoge luchtvochtigheid hebben als de lamp uit gaat.

De zaailing en groeiperiode heb ik een luchtbevochtiger in de tent gehad om de luchtvochtigheid mooi hoog te krijgen en te houden. Deze heb ik aan het begin van de bloei uit de tent gehaald en vervangen door een luchtontvochtiger. Met de lamp uit werkt het prima en is de luchtvochtigheid in de tent lager dan in de ruimte waar hij in staat. Met de lamp aan stijgt het te veel.

Wat ik al gedaan en geprobeerd heb?

  • Afzuiging op vol vermogen laten draaien (dat helpt iets).
  • Afzuiging langzamer zetten zodat de luchtontvochtiger meer tijd krijgt om de aanwezige lucht te ontvochtigen (dat werkt averechts).
  • De ruimte waar de tent in staat gedurende de licht aan periode meer te luchten d.m.v open ramen en deur (helpt nauwelijks).
  • De tent voor een deel openen tijdens de licht aan periode voor meer verse lucht (Dat helpt niet heel veel).
  • I.p.v. in één keer al het water geven een druppelinstallatie geplaatst zodat gespreid gebeurt  (heeft na 1 week nog geen effect; de waterzak van de installatie hangt weliswaar in de tent, maar heeft geen stijging van de luchtvochtigheid veroorzaakt).

Verder zijn mijn ideeën op. Heb jij nog tips and tricks die mij zouden kunnen helpen?

Met vriendelijke groet, Marcel

Bijlagen

 

Hoi Marcel, bedankt voor je vraag. Ik moet je eerst even complementeren met je eerste scrog want deze Jack Herer ziet er heel gelukkig uit. Mooi verdeeld over het kweekoppervlak, lekker laag en gezond van kleur. Zo te zien verloopt de bloeifase ondanks de luchtvochtigheid ook voorspoedig.

Luchtvochtigheid vs. temperatuur

Maar goed, je maakt je zorgen over de luchtvochtigheid. Die is 50 tot 60% met de lamp uit en tegen de 70% als de lamp aan staat. De temperatuur daarbij is ongeveer 25 graden in het donker en 28 graden met de lamp aan. Ik snap dat dat verwarrend klink maar het is eigenlijk heel logisch dat de luchtvochtigheid oploopt als de lamp aan staat. Het komt omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht, en omdat de plant tijdens de warme en lichte uren meer gaat zweten.

Het probleem met toprot ontstaat doorgaans echter niet tijdens de lichte uren en de hoge luchtvochtigheid, maar juist wanneer de lucht weer afkoelt. Het vocht kan dan neerslaan op de plant (condenseert), en zo toprot veroorzaken. Het is daarom belangrijk om niet meer dan 10 graden verschil in temperatuur tussen dag en nacht te houden.

Omdat warme lucht meer vocht vasthoudt dan koude lucht, is de luchtvochtigheid zomers ook hoger dan ’s winters. Momenteel is dat bij jou dus 50 tot 60%. Het is heel lastig om de luchtvochtigheid omlaag te brengen, omdat de omgeving al een hoge luchtvochtigheid heeft. Je zuigt immers al vochtige lucht aan, en daar doe de plant nog een schepje bovenop door verdamping. Je luchtontvochtiger kan daar eigenlijk niet tegenop.

Dampdrukdeficit

Er zijn wel een paar dingen die helpen, maar eerst wil ik je even wijzen op deze VPD kaart. Daarop zie je de dampdrukdeficit, en dat is het verschil tussen de hoeveelheid vocht in de lucht, en de hoeveelheid vocht dat de lucht maximaal kan vasthouden. Je ziet dat je bij een temperatuur van 28 graden en een luchtvochtigheid van 70% nog net in het groen zit met een VPD-waarde van 11,4. Als de lamp uitstaat zit je met een luchtvochtigheid van 55% en een temperatuur van 24 graden in het geel, en dat is op het randje.

Luchtvochtigheid omlaag brengen

De luchtvochtigheid omlaag brengen is dus lastig maar je kunt wel een paar dingen doen. Meer lucht afzuigen helpt bijvoorbeeld en dat heb je ook al ondervonden. Wat je ook kunt doen is zorgen dat je plant minder vocht verdampt. Hiervoor zou je een deel van de grote schutbladeren kunnen verwijderen. Dit heeft als extra voordeel dat je toppen wat meer licht en lucht opvangen.

Wat ook zou kunnen helpen is om de aarde van je plantenpot af te dekken met plastic. Dit houdt de aarde mooi vochtig, en zorgt ook voor minder verdamping. Verder zie ik op de foto geen ventilator, of hangt die misschien te hoog. Door de ventilator vlak boven je toppen te laten blazen hou je de toppen ook droger, en slaat vocht uit de lucht minder snel neer, en verklein je het risico op toprot.

Kortom; staar je in de zomer niet blind op een wat hogere luchtvochtigheid, in de winter is die sowieso lager. Kijk vooral wel naar de relatieve luchtvochtigheid in relatie tot de temperatuur, en zuig meer lucht af als je kunt. Dek plantenpotten af en haal eventueel wat bladeren weg. Al met al heb je een gezonde plant, en een redelijke luchtvochtigheid; het moet goed komen!

-xxx- Muna

(advertentie)