(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal een behoorlijke teleurstelling zijn voor Jennifer om te zien dat haar wietplanten nog steeds niet bloeien. En het waren nog wel Blue Berry Power planten waar ze de hele zomer haar zorg en liefde aan gegeven heeft. Maar wat is er eigenlijk aan de hand? Lieve Muna legt het uit…

Jennifer mailde me deze week over haar Blue Berry Power planten. Drie mooie wietplanten die al sinds mei op haar balkon staan, maar nog steeds niet bloeien. De vraag is natuurlijk waarom ze niet bloeien, en óf ze dat überhaupt nog een keer gaan doen?

 

Naam
Jennifer
Onderwerp
Geen Toppen
Bericht
Lieve Muna, ik heb een vraag. We hebben drie Blue Berry Power planten op het balkon staan. We hebben ze op 5 mei ontkiemd en op 19 mei verpot. Het probleem is nu dat er helemaal geen toppen aan zitten. Is er eventueel nog kans dat er toppen aan komen? Of kunnen we ze weggooien? 😭

Groetjes, Jennifer

Bijlagen

 

Hoi Jennifer, bedankt voor jouw vraag. Ik heb met je te doen; het is namelijk erg frustrerend als je wietplanten maar niet gaan bloeien. Ik heb het zelf ook weleens meegemaakt. Elke dag hoop je de eerste bloeiharen aan te treffen maar je wordt steeds weer teleurgesteld. Je vraagt je af waarom je die wietzaadjes ooit hebt laten ontkiemen…

Wat er aan de hand is dat weet ik inmiddels wel, en kan eigenlijk maar één ding zijn. Deze planten zouden inmiddels zeker al wat eerste bloeiverschijnselen moeten laten zien. Dat begint bij fotoperiode-gevoelige wietplanten (alle niet-autoflowers dus) namelijk zo rond de tweede week van augustus. Sommige soorten beginnen wat eerder en anderen wat later, maar door het korten van de dagen zouden ze inmiddels zeker iets van bloeiharen moeten hebben.

Lichtvervuiling

Wat er aan de hand is schemert al een beetje door in mijn laatste zin: ‘door het korten van de dagen’. Dat is voor alle fotoperiode-gevoelige wietplanten namelijk de trigger om te gaan bloeien. Hoe korter de dagen, hoe langer namelijk de nachten. Wietplanten hebben dagelijks namelijk een ononderbroken donkere periode van minimaal 10 uur nodig om tot bloei te komen. In de donkere uurtjes maken ze namelijk bloeihormonen aan, en als ze daar genoeg van hebben dan begint de bloeifase.

Het is daarbij echter heel belangrijk dat planten in de nachten echt in het donker staan, en bijvoorbeeld niet gestoord worden door een tuinlamp, of het licht van straatlantaarns of iets dergelijks. Is dat wel het geval dan is het voor de plant geen nacht, en stopt de aanmaak van de bloeihormonen. Zelfs al staat de plant halverwege de nacht maar vijf minuten in het licht, dan is de donkere periode al onderbroken en zal ze niet gaan bloeien.

Ik denk dan ook dat dit bij jouw Blue Berry Power planten gebeurd is. Ze staan op het balkon, dus ik kan me goed voorstellen dat er ’s nachts bijvoorbeeld licht door het raam op je planten schijnt. Het kan ook zijn dat je ’s avonds laat nog even bij je planten gaat kijken, de buren een nachtlamp aan hebben, of dat ze wakker gehouden worden door licht van de straat.

Toch nog bloeien?

Helaas lopen je planten nu wat achter met de bloei maar je kunt wel proberen om ze alsnog in bloei te krijgen. Om de bloei snel te laten beginnen, zou ik ze daarvoor eerst even 48 uur in het pikkedonker zetten. Bijvoorbeeld in een kast binnenshuis, of door ze in te pakken met lichtdichte folie. Zorg er daarna voor dat ze ’s nachts niet meer gestoord worden met kunstlicht. Misschien kun je erachter komen wat je planten ’s nachts wakker houdt?

Als je er niet achter kunt komen waardoor je planten ’s nachts gestoord worden, of daar niets aan kunt veranderen, dan zul je de planten elke nacht in het donker moeten zetten, oftewel verduisteren. Zet ze bijvoorbeeld elke avond om 7 uur in een donkere kast, en haal ze er pas weer ’s ochtends om 7 uur weer uit. Hoe langer je trouwens verduistert, hoe sneller de bloei zal verlopen. Zo kun je nog wat bloeitijd inhalen, door de planten bijvoorbeeld 14 uur of langer te verduisteren.

Succes met verduisteren Jennifer!
-xxx- Muna

(advertentie)