(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je je wietplant als je ‘vrouw’ ziet dan is het wel heel cru om haar bladeren langzaam te moeten zien afsterven. Logisch dus dat Marco meteen van alles probeerde om haar te redden, van de pH-waarde tot het aanvullen van verschillende tekorten. Helaas mocht het allemaal niet baten, maar misschien kan die andere vrouw (Lieve Muna) er wél wat aan doen.

Marco schreef me over zijn wietplant met bladproblemen. De bladeren drogen uit en zijn tussen de bladnerven in behoorlijk aan het vergelen. Kijk je naar de verschillende voedingstekorten dan kan het van alles zijn, van een tekort aan calcium en magnesium tot zink, mangaan en ijzer. Zelf denk ik echter dat er wat anders aan de hand is…

 

Naam
Marco
Onderwerp
Bladproblemen
Bericht
Lieve Muna, sinds een week of twee heeft mijn vrouw bladproblemen. Het begon met lichte verkleuring in de bladeren (zie foto) maar inmiddels is het tot een groot probleem uitgegroeid (zie foto). Ik heb verschillende dingen gecheckt, zoals de pH-waarde van de grond (6,1 – 6,2) en op insecten.
Zelf dacht ik aan overvoeding dus heb ik drie waterbeurten alleen water gegeven, dat lijkt ook geen verschil te maken. Ik las wel iets over een magnesiumtekort, daarom heb ik wat Calmag pro bij het voedingswater gedaan, in de hoop dat het daardoor de goede kant op gaat.. Maar helaas niks is minder waar.

Ik gebruik voeding van Plagron terra, de aangegeven doseringen die achter op de verpakking staan. Mijn voedingswater zuurde ik voorheen altijd op een 6,3 af en nooit problemen mee gehad… Tot nu, uit wanhoop heb ik de pH-waarde omhoog gebracht naar 6,5 omdat ik had gelezen dat magnesium pas begint te werken als het een pH-waarde heeft van 6,5.
Ik ben ten einde raad… Kan jij mij en mijn vrouw helpen?

Mvg, Marco

Bijlagen 

 

Hoi Marco, bedankt voor jouw vraag. Ik weet dat veel kwekers hun wietplanten ook wel dames noemen maar jouw plant identificeert zich gewoon als je vrouw. Geen probleem hoor; past helemaal in de woke cultuur van tegenwoordig. Het maakt de teleurstelling van het bladprobleem misschien nog wel groter om je eigen ‘vrouw’ zo te zien lijden, dus laten we eens kijken wat eraan scheelt.

Je gebruikt Plagron Terra en dat is een minerale en complete plantenvoeding voor de kweek op aarde. Het is verder een complete voeding die alles bevat wat je vrouw nodig heeft. Je moet daarbij wel de juiste pH-waarde aanhouden maar dat doe je ook. Ik vermoed eigenlijk niet dat je daarbij grote fouten hebt gemaakt, aangezien je schrijft dat je er in het verleden ook nooit problemen mee gehad hebt.

Hittestress

Ik denk dan ook niet dat de vergeling tussen de nerven van de bladeren te maken heeft met een direct tekort aan magnesium, zink, ijzer of een ander sporenelement. Wel is het de afgelopen weken ontzettend warm geweest, waardoor het in een kweekkast gemakkelijk 37 graden of zelfs nog warmer kan worden. Mijn vermoeden is dan ook dat je vrouw last heeft van hittestress, en daardoor waarschijnlijk ook last heeft van lichtstress.

Het valt me ook op dat de bladeren die wat lager groeien nog wel mooi groen zijn, en dit sterkt mijn vermoeden van hitte en lichtstress. De lagere bladeren hebben er minder last van omdat ze verder van de lamp verwijderd zijn, en enigszins beschermd worden door de hogere bladeren.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Ik zou je aanraden om de lamp indien mogelijk wat te dimmen of hoger te hangen. Je kunt ook proberen om de warmte in de omgeving omlaag te brengen. Als je over een mobiele airco beschikt kan dat in deze tijden van hitte een uitkomst bieden.
Eigenlijk komt het erop neer dat je naast je voeding ook op de temperatuur en de luchtvochtigheid moet letten. Die staan in directe relatie met elkaar, en door ze af te stemmen kun je de ideale omgeving voor je vrouw creëren, hier lees je alles over de temperatuur, luchtvochtigheid en de vapour pressure deficit (VPD).

VPD

Idealiter zou je die waarden zo moeten aanpassen dat je nog in het ‘groen’ zit op deze VPD-kaart. Je ziet dat je een extreme temperatuur ook kunt compenseren met een hoge luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger zal je planten dus ook goed doen.

Tot slot moet je weten dat de uitgedroogde bladeren niet meer kunnen herstellen. De bladeren die er nog wat beter aan toe zijn kunnen dat misschien nog wel. Gelukkig zie ik ook dat de toppen er nog niet heel veel last van hebben, dus je kunt je vrouw nog wel goed laten afbloeien. Zeker als je de temperatuur wat omlaag weet te krijgen, en de luchtvochtigheid omhoog.

Veel succes Marco!

-xxx- Muna

(advertentie)