(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zou denken dat alle vlaggen in de top gaan en er een dikke edible wordt geserveerd bij de legale cannabisbedrijven in Canada ter gelegenheid van de vierde verjaardag van de landelijke legalisatie. Maar het tegendeel is het geval; de branche zit in de shit en luidt de noodklok. De legale wietbedrijven roepen de overheid op om maatregelen te nemen, anders zullen veel bedrijven ten onder gaan. Wat is er aan de hand in Canada?

‘De legale cannabismarkt in Canada wankelt’

Precies op de dag – 17 oktober – dat Canada vier jaar geleden geschiedenis schreef door als eerste grote westerse land wiet legaal te maken, roepen juist die legale cannabisproducenten de noodtoestand uit in hun branche. ‘Canada’s cannabis producers say they’re in crisis. Here’s what they’re asking the government to do‘, kopt de Canadese krant The Star op de 4e wietverjaardag. Watskeburt?

Op een persconferentie afgelopen maandag 17 oktober in Ottawa, deden leden van de Cannabis Council of Canada – voorgezeten door George Smitherman, voormalig minister van Volksgezondheid in Ontario – uit de doeken met welke problemen producenten en verwerkers van de ‘wankelende legale wietmarkt’ kampen.

Te weinig inkomen om van te kunnen leven

“Het is geen overdrijving om te zeggen helaas, dat alle ondernemingen van iedere omvang in de productie en verwerking van de cannabisindustrie vandaag systematisch inkomen tekort komen”, stelt Dan Sutton, de CEO van BC’s Tantalus Labs. “Dit is een industrie die niet zijn eigen rekeningen kan betalen en de touwtjes niet aan elkaar kan knopen.”

Volgens Smitherman zijn er twee hoofdproblemen in de legale wietbranche in Canada. Ten eerste een accijnstarief dat niet matcht met de realiteit van de cannabisprijzen in de ‘echte wereld’ en ten tweede een ongereguleerde illegale cannabismarkt ‘die grotendeels vrij van handhaving is’.

Deze week gaan leden van de Cannabis Council of Canada in Ottawa verlichtende maatregelen pitchen bij hun lokale volksvertegenwoordigers en bij de betreffende ministeries, met als doel dat de cannabisproducenten en verwerkingsbedrijven het hoofd boven water kunnen houden.

60% van de cannabisbedrijven houdt het geen jaar meer vol

Dan Sutton van BC’s Tantalus Labs is tevens de oprichter van Stand for Craft, een organisatie die 40 kleine en middelgrote, onafhankelijke cannabisondernemingen in Canada vertegenwoordigt. Hij stelt dat uit een enquete in maart van dit jaar bleek dat zestig procent (!) van deze bedrijven gelooft dat ze het geen 12 maanden meer kunnen volhouden. “Dit is niets minder dan een noodoproep van de kleine zaken in de Canadese cannabis.”

Health Canada is de overheidsorganisatie die de regulering in de portefeuille heeft. Natuurlijk zijn ze daar niet blind voor kritiek en zijn ze ook bereid om de status van de Cannabis Act te reviewen, maar dat zou zomaar nog eens 18 maanden kunnen duren. Te lang volgens Smitherman, die de staat dan ook oproept om dit proces te versnellen en de beoordeling zo snel mogelijk af te ronden.

Legale cannabisbedrijven in Canada verkeren in zwaar weer door hoge belastingen en concurrentie van de zwarte markt. En het zijn niet alleen kleinere ondernemers, ook de grote producenten sluiten faciliteiten en ontslaan personeel… [foto: arindambanerjee/Shutterstock]

Werkelijke verkoopprijs niet in de buurt van wat verwacht werd

Ondertussen zegt hij dat Ottawa een moratorium plaatst op de 2,3% accijns die door Health Canada wordt opgelegd om de kosten van de regulering van de cannabisindustrie te bekostigen. Op dit moment wordt er daarnaast een verkoopbelasting van 1 dollar per gram of 10% van de verkoopprijs gehanteerd op gedroogde wiet, afhankelijk van welk tarief het hoogste is.

Maar dat idee is gebaseerd op een geschatte verkoopprijs van 10 dollar per gram, aldus Smitherman. En de huidige prijs van een gram legale wiet in Canada is volgens de Canada Cannabis Spot index ongeveer 4 dollar. Dat betekent dat producenten ongeveer 25% van hun omzet aan accijns/belasting betalen in plaats van die 10%.

“Het trieste is dat nu bedrijven hun weg hebben gevonden in deze industrie en alles correct doen, ze in een positie verkeren – ik spreek ook namens mijn eigen bedrijf – dat ze bereid zijn om de handdoek in de ring te gooien”, zegt Mark Ripa van AB Laboratories. “Wij kunnen geen winst maken of zelfs maar bestaansgrond hebben met de huidige belastingen.”

Het veranderen van de accijns- en belastingtarieven is echter geen eenvoudige materie voor Health Canada. Deels ook omdat de inkomsten worden verdeeld tussen de federale overheid en de provinciale overheden, waarbij die laatste 75 procent krijgen.

‘Overheid moet zwarte markt veel meer bestrijden’

Hoewel Smitherman inziet dat legale wiet veel geld oplevert voor de overheden, hamert hij op het oorspronkelijke (volksgezondheid) doel van de legalisatie in Canada: het terugdringen van de zwarte markt. Sowieso vinden de legale producenten dat de staat meer werk moet maken van het bestrijden van de illegale cannabismarkt.

“De illegale cannabishandel bloeide de laatste paar jaren”, zegt hij. “Dit is een concurrent die geen kosten heeft ten aanzien van laboratoriumtests of kwaliteitsgaranties. Hij kan binnen 20 minuten in elke stad en in elk dorp leveren in heel het land.”

Tja, met een beetje goede wil kunnen we dit nog steeds aanloopproblemen noemen voor een nieuwe tak van industrie. Maar de lessen uit Canada voor andere landen – denk aan Duitsland en hopelijk ook Nederland – die overwegen om recreatieve wiet te legaliseren, zijn helder: overdrijf het niet met die accijnzen en belastingen!

[openingsfoto: arindambanerjee/Shutterstock]
(advertentie)