(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En daar gaan we weer! Opnieuw presenteert de politie het afpakken van een paar gram wiet als een prestatie van formaat aan het publiek. Dit keer met een ‘story’ op Instagram, maar gelukkig wist een boze CNNBS-lezer daar een screenshot van te maken en attendeerde hij ons op het zoveelste voorbeeld van politie-pesterij tegen cannabisconsumenten.

‘Als cannabisliefhebber erger ik me kapot’

Ook de Zeeuwse website HVZeeland.nl bericht over het voorval van maandagavond in Zeeuws-Vlaanderen. Onder de kop ‘Zakjes met hennep aangetroffen bij automobilist‘ wordt er verslag gedaan van een van de flauwste politieacties ooit tegen een onschuldige mede-liefhebber van cannabis. Waarbij dus zonder schroom weer termen als ‘drugs’ en ‘verdovende middelen’ worden gebruikt, terwijl we praten over enkele grammetjes wiet.

Wij werden er dus op geattendeerd door een verontwaardigde lezer. Hij mailde: ‘Als cannabisliefhebber ergerde ik me kapot aan een Instagram-post van de politie Zeeuws-Vlaanderen. Trots tonen ze de buit van pakweg 2 a 3 gram.’ En omdat het dus om een ‘verhaal’ gaat op Instagram dat na 24 uur weer verdwijnt, maakte de lezer er snel een screenshot van.

Jagende politieagenten

Barbertje MOET dus per se hangen, zoveel wordt wel duidelijk uit dit onthutsende voorbeeld van hoe de politie in 2022 meent te moeten omgaan met een onschuldige automobilist. Het slachtoffer had nota bene met de speekseltest aangetoond dat ie niet stoned achter het stuur was gekropen, maar dat is natuurlijk geen bevredigende gang van zaken voor jagende agenten.

En dus moest de cleane bestuurder zijn ‘verdovende middelen’ inleveren, misschien 3 à 4 gram in totaal maar zeker niet meer dan de gedoogde 5 gram die je legaal in een coffeeshop kunt kopen.

Mag de politie dit eigenlijk zomaar flikken?

‘De agenten spelen hier voor eigen rechtertje en volgen hier volgens mij niet het wetboekje. 5 gram op zak is overigens nog steeds toegestaan toch?’ mailt de boze CNNBS-lezer ook nog. Maar helaas betreft die 5-gram-regel de GEDOOGDE hoeveelheid die een consument in bezit mag hebben.

De politie kan en mag dus ongestraft en altijd en overal je wiet afpakken, helaas. Als dat maximaal 5 gram is, wordt je verder niet strafrechtelijk vervolgd, maar dat is het dan ook in Nederland.

Echter, dát de politie net zo lang door zoekt tot ze iemand – die helemaal niets heeft misdaan – toch aan de schandpaal op de sociale media kunnen nagelen met hun ‘verdovende middelen’… daar kunnen en mogen wij dan weer gerust het onze van denken.

(advertentie)