(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op het groenste eiland van Europa is één bepaalde soort groen helaas nog altijd streng verboden: wiet. Omdat het er elke dag regent (nou ja, heel vaak dan toch zeker) en buitenkweken geen makkie is voor de Ierse cannabisliefhebbers, is er sprake van een levendige smokkel van cannabis. Afgelopen week bijvoorbeeld nog probeerde een vrachtwagen met wel heel bijzonder reservewielen het land binnen te komen. 

Ierland loopt nog iets achter

Omdat wij tot onze schande moeten bekennen dat we zelden of nooit iets met Ierland gedaan hebben, moesten we even opzoeken hoe en wat met wiet daarginds. Daarvoor belanden we op de website van de An Garda Síochána. En wij maar denken dat ze er gewoon Engels spreken, maar dit is toch echt de naam van de Nationale Politie en Veiligheidsdienst in Ierland. Op de vraag of cannabis legaal is, volgt een bijzonder ontnuchterend antwoord:

“No.  It is an offence to cultivate, import, export, produce, supply and possess cannabis except in accordance with a Ministerial Licence. Policy to date has not permitted the cultivation of cannabis for medical purposes and no licences have been issued for this activity. The Government has no plans to legalise cannabis.”

Als je als blower gepakt wordt op het bezit van cannabis, volgt bij de eerste keer een geldboete van 2.500 euro, bij de tweede keer nog eens 2.500 euro en bij de derde keer loop je risico op een gevangenisstraf van 12 maanden ofwel 1 jaar. Mocht je zo dapper zijn om wiet te kweken op het eiland, dan kan je zelfs tot 14 jaar celstraf krijgen.

Voor driekwart miljoen euro wiet in reservebanden

Toch wordt er natuurlijk volop geblowd, gekweekt en vooral ook gesmokkeld. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de lijst met persberichten bij genoemde nationale politiedienst, maar ook uit een nieuwsbericht op de website TheJournal.ie van afgelopen zaterdag.

Man arrested after €765,000 worth of cannabis found in spare tyre‘, kopt de website en dat willen wij natuurlijk wel eens zien!

Of het de beste manier is om de wiet in zo perfect mogelijke staat af te leveren, wagen we te betwijfelen (want nogal proppen) maar creatief is het in ieder geval wel.

1 kilo wiet doet 20k in Ierland

Omdat Ierland nog zo moeilijk doet over wiet en alle andere drugs, zal het je niet verbazen dat de 38 kilo wiet die in de reservebanden van een vrachtauto die uit het Franse Cherbourg kwam, zomaar even 765.000 euro waard is. Jawel, één kilootje wiet doet daarginds meer dan twintigduizend euro!

Maar ja, dan moet je wel langs de douane komen, een dienst die ze in Ierland heel toepasselijk Revenue noemen. En dat lukte een man in zijn dertiger jaren met zijn Poolse truck met aanhanger dus mooi niet bij grensovergang Rosslare Europort. De agenten betrapten de smokkelaar dankzij een röntgenscanner en ‘detective dog’ Jasper.

Nee, deze dertiger zien we voorlopig niet meer terug op God’s wegen met de vlam in de pijp…

(advertentie)