(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om rechter te kunnen worden moet je toch al gauw een jaar of acht studeren op academisch niveau. Je zou denken dat dus alleen de slimmere medemensen uiteindelijk met het hamertje mogen tikken in een rechtszaal. Maar als we horen wat een Belgische politierechter allemaal met droge ogen beweert tegenover een jonge betrapte blower, dan twijfelen we toch wel aan Vrouwe Justitie. Lees snel verder en huiver!

Blowend op de brommer

Het begint meteen al goed met de kop boven het nieuwsartikel over de rechtszaak in Gent in de krant Het Laatste Nieuws (HLN) deze dinsdag: Politierechter leest puberende bromfietser flink de les: “Stop met die rommel, cannabis is voor losers”. Pardon?!

De puber waarover het hier gaat moest zich bij de niet nader bij naam genoemde politierechter verantwoorden voor het rijden op een brommer zonder rijbewijs terwijl hij onder invloed was van cannabis. En daar was de edelachtbare van dienst in Gent dinsdag bepaald niet van gediend. De arme jongeman kreeg een heuse tirade over zich uitgestort, in het bijzijn van zijn ouders.

Politie pest niet maar helpt ons

Om te beginnen veegde de rechter de blowende puber de mantel uit over zijn onbeleefdheid tegen de politieagenten die hem vorig jaar in de kladden grepen op zijn brommer. “’U bent nog piepjong en u staat hier al voor de rechtbank’, sprak een verbolgen rechter”, zo noteert de verslaggever van HLN. “Als de politie u aan de kant zet, moet u beleefd zijn. Zij zijn er niet om ons te pesten, maar om ons te helpen.”

Nou kun je daar zeker als cannabisliefhebber – en zeker ook in België – gerust een paar vette vraagtekens bij zetten, maar deze sneer was slechts het begin van de reprimande van mevrouw de politierechter. De ouders van de arme knul verklaarden dat ze hun zoon niet meer echt onder controle hebben, al vertoont hij beter gedrag sinds het voorval. Ook zou hun spruit inmiddels wél een rijbewijs op zak hebben en volgt hij een technische beroepsopleiding. Al met al dus een gewone doorsnee jongeman, zouden wij zeggen…

Rechter oordeelt over alle drugs, cannabis incluis

Maar wij hebben in deze zaak niets te zeggen en hoe krampachtig ze in België nog denken over wiet, wordt kraakhelder uit het vervolg van de rechterlijke aanval op de blowende puber. Want deze politierechter heeft veel verstand van drugs, denkt ze. We citeren HLN even voor een correcte weergave van de woorden over ‘drugsgebruik’ van deze magistraat:

“Stop met die rommel. Cannabis is een drug en drugs zijn voor losers. Laat u niet meeslepen door uw zogenaamde vrienden die cannabis roken want ook dat zijn losers”

Stomtoevallig was de rechtbanktekenaar van CNNBS in Gent aanwezig en maakte dit portret van mevrouw de politierechter…

Zes maanden niet brommen en 75 uur werkstraf

Tja, blijkbaar mag je als rechter gewoon je eigen persoonlijke en geenszins op feiten berustende mening geven in een rechtszaak tegen een beduusde minderjarige jongen. Volgens HLN staarde de puber dan ook ‘roerloos naar de grond’ terwijl de rechter hem (en zijn vrienden) met de grond gelijk maakte.

De politierechter eiste ook een haaranalyse van 1.300 euro van de jongeman, om te bewijzen dat ie geen cannabis meer gebruikt. Omdat dit de knul en zijn ouders toch echt te gortig was, verordonneerde de boze rechter dat de verdachte dan maar 6 maanden zijn brommer aan de kant moet laten staan.

Daarnaast mag de puber 75 uur blaadjes gaan prikken voor de gemeenschap in het kader van een opgelegde werkstraf. Prikt ie niet, dan volgt alsnog een geldboete van 1.600 euro…

[beeld: 3Dalia/Shutterstock]
(advertentie)