(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Over naar de Australische deelstaat Queensland, waar de politie vorige woensdag een enorme illegale wietkwekerij ontmantelde. In 51 kassen, elk 80 meter lang, stonden maar liefst 46.894 wietplanten. Bij de sloopactie werden 14 mensen gearresteerd en die moeten vrezen voor gevangenisstraffen van 20 jaar, aangezien niet-medicinale cannabis in Queensland nog steeds streng verboden is.

Piepklein dorp met gigantisch wietcomplex

Het enorme complex was opgetrokken in Isis Central, een plaats in de Bundaberg-regio met – schrik niet – 216 inwoners. Maar klein afgelegen gat of niet, op een of andere manier kregen rechercheurs van de Drug and Serious Crime Group in Queensland in het snotje dat er nogal grootschalig wiet werd verbouwd in het dorpje.

Op woensdag 5 oktober sloegen de agenten toe, met hulp van dienders uit de omringende plaatsen Bundaberg, Wide Bay en Childers. En het was maar goed ook dat ze met zovelen kwamen aankakken, gezien de gigantische omvang van de illegale wietplantage langs de Bruce Highway.

Mega-plantage is was 151 miljoen euro waard

Zoals gezegd telde men in totaal 51 kassen van 80 meter lang, goed voor 46.894 (iemand heeft die dus allemaal moeten tellen, haha) wietplanten en zaailingen. Verder waren er o.a. generatoren en apparatuur voor hydrokweken aanwezig, dus het werd professioneel aangepakt door de 12 gearresteerde mannen en 2 vrouwen ter plekke.

De straatwaarde van de hele handel was volgens de autoriteiten goed voor een slordige 151,5 miljoen euro! Alle verdachten kregen een aanklacht aan de broek (rok) voor productie en bezit van ‘een gevaarlijke drug’. Binnenkort mogen ze zich bij het Bundaberg Magistrates Court daarvoor komen verantwoorden. Wanneer je in Queensland gepakt wordt met meer dan 500 gram wiet of 100 planten, bedraagt de maximum gevangenisstraf dus 20 jaar.

‘Criminele syndicaten-wiet’

De politie van Queensland meldt dat de tienduizenden wietplanten inmiddels allemaal ‘destroyed’ zijn en de hydrologische apparatuur is ontmanteld. Volgens detective inspector Brad Phelps van de Drug and Serious Crime Group gaat het hier weer eens om de noeste arbeid van criminele misdaadsyndicaten.

“Deze criminele syndicaten hebben geen respect voor de arbeiders en hun leefomstandigheden, het milieu of de bredere schade die illegale drugs veroorzaken in de gemeenschap. Criminele syndicaten worden gemotiveerd door winst. Dit soort operaties houden verband met het witwassen van geld waarbij de winsten naar het buitenland vloeien en gebruikt worden voor andere criminele activiteiten”, aldus de politiechef.

Link met vorige record-plantage in Queensland?

Over dat laatste gesproken; de politie in Queensland houdt er rekening mee dat deze enorme illegale wietkwekerij in Isis Central een link heeft met een soortgelijke ‘large commercial-scale cannabis production’ die op 4 augustus door de autoriteiten is gesloopt in Boondooma.

En ja, daar maakte CNNBS toen ook een stukje over, met de inmiddels dus alweer achterhaalde kop (want het record is scherper gesteld): ‘Grootste illegale wietplantage ooit opgerold in Queensland‘.

(advertentie)