(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Steun voor de goeie zaak uit onverwachte hoek: boswachter Bart Zwiers van Stichting Natuurmonumenten. Na de zoveelste dumping van afval van een wietkwekerij in de natuur, roept Bart de politiek op om in elk geval cannabis nu eens te reguleren. “Deze dumping is ook het resultaat van politieke keuzes.”

Wiettelers dumpen tientallen vuilniszakken in natuurgebied

Tussen de 70 en 100 vuilniszakken met restmaterialen van een wietkwekerij. Dat is wat een collega-boswachter van Bart Zwiers bij Natuurmonumenten afgelopen weekend aantrof in natuurgebied De Onlanden. ‘Dichtbij de stad Groningen ligt een natuurgebied van circa 3.500 aaneengesloten voetbalvelden groot, met ruige hooilanden, moerasbos en volop ruimte voor overtollig water. Bij langdurige, hevige regenval zorgt dit gebied ervoor dat de stad-Groningers droge voeten houden’, lezen we erover op de site van de natuurstichting.

Maar dan moeten wietkwekers natuurlijk niet het gebied volplempen met troep, waar ze zich geen raad mee weten als de dames afgebloeid en gekortwiekt zijn. Laat staan als je grootschalig, dus commercieel kweekt. Maar ja, het is een van de vele problemen die ons dubbelzinnig gedoogbeleid met zich meebrengt (wiet kweken mag niet) en die schizofrenie dringt nu zelfs ook door tot het boswachtersgilde in Nederland.

Bakken met geld en dooie vogels

Het moet ook een gruwel zijn als je je fulltime inzet voor het behoud van onze schaarse natuur en dan op je weekendrondje tientallen vuilniszakken aantreft met ‘potgrond, planten, drainagebuizen en piepschuimachtige materialen’, zoals RTV Noord bericht.

In dit bepaald niet incidentele geval dus op de Woudrustlaan bij Peize, een esdorp in de gemeente Noordenveld in de provincie Drenthe:

Niet vreemd dat Natuurmonumenten bij de politie aangifte heeft gedaan van deze afvaldumping. Maar wel vreemd, of toch op zijn minst opmerkelijk, is het commentaar van boswachter Bart Zwiers in de media.

Niet zozeer dat het ‘bakken met geld’ kost om andermans troep weer op te ruimen of dat het gedumpte spul – met name het piepschuim – slecht is voor vogels, die het opvreten en vervolgens verhongeren omdat hun maagje reeds gevuld lijkt. Dat spreekt verdomme voor zich.

Natuur in Nederland is de dupe van ‘politieke keuzes’

Nee, het is de onverholen kritiek van boswachter Bart op het cannabisbeleid in Nederland. Hij benoemt de vreemde kronkel van het gedoogbeleid dat de verkoop van wiet legaal is en ‘alles eromheen niet’. De boswachter tegenover RTV Noord:

“Je zou willen dat ze deze rotzooi naar de milieustraat kunnen brengen. Deze dumping is ook het resultaat van politieke keuzes. In veel landen werkt het legaal maken van softdrugs goed. De natuur is hier nu altijd weer de dupe”

En dan valt een wietafvaldumping nog mee ook, ten opzichte van de levensgevaarlijke chemische rotzooi die vaak in de natuur belandt na de productie van synthetische drugs…

Welja, de begrijpelijke noodkreet van deze slimme boswachter is de zoveelste reden waarom we hier nu eindelijk eens af moeten van dat krankjorum gedooggedoe en subiet – mede voor de natuur – over moeten gaan tot regulering van wietteelt!

(advertentie)