(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Nederlandse cannabislegende Ben Dronkers – Sensi Seeds, HempFlax, Hash Museum – roept het wel vaker: hennep kan de wereld redden. Dat dit geen dagdromerij of wensdenken is, blijkt wel uit een studie in Schotland. Wanneer men daar weer zoals vroeger massaal industriële vezelhennep zou gaan telen, kan de bekritiseerde landbouwsector zelfs geheel CO2-neutraal worden! Misschien ook een puik idee voor ons kikkerlandje?

Hennep kan CO2-probleem in landbouw oplossen

De uitstoot van CO2 is wereldwijd een groot (milieu)probleem, dat is inmiddels wel duidelijk. En vaak wordt voor een aanpak van de uitstoot gekeken naar de landbouw, vandaar al die boerenprotesten in ons land de laatste jaren. Maar wellicht is de oplossing heel eenvoudig, zonder dat de boeren ermee hoeven ophouden.

“Hennep heeft de potentie om de landbouwsector in Schotland koolstof-neutraal te maken, stelt een nieuw rapport”, schrijft de nieuwssite The National. Voor alle duidelijkheid: het gaat dan om zogeheten industriële vezelhennep en dus niet om wiet (al zou die de klus ook kunnen klaren).

Hennep neemt veel meer CO2 op dan bos

Volgens de Schotse krant is “industriële hennep een type cannabisplant dat ooit wijdverbreid groeide in Schotland, met cultivatie die meer dan zesduizend jaar teruggaat”. De plant helpt bij het compenseren van de CO2-uitstoot door op te treden als een natuurlijke koolstof-opvangbak, omdat het kooldioxide uit de lucht haalt terwijl ze groeit.

En niet te zuinig ook. Volgens een wetenschapper aan Cambridge University kan 1 hectare hennep tussen de 8 en 15 ton (1 ton = 1.000 kilo) CO2 absorberen, vergeleken met de 2 tot 6 ton van een hectare bos!

Volgens het rapport kan de gehele Schotse landbouwsector CO2-neutraal worden als boeren weer massaal hennep gaan telen… [foto: 24K-Production/Shutterstock]

Hennep is ook voedsel, bouwmateriaal, brandstof en meer

En daarmee houden de voordelen van industriële hennep nog lang niet op. De plant kan ook worden gebruikt in bouwmateriaal, als biobrandstof, textielstof en zelfs als alternatief voor plastic (nog zo’n gigantisch milieuprobleem). Daarnaast is hennep een natuurlijke proteïnerijke voedselbron en bevat het veel vezels en zogeheten micronutriënten – voedingsstoffen waarvan we slechts een kleine hoeveelheid nodig hebben om te functioneren.

Het rapport is niet gemaakt door de Schotse Ben Dronkers, maar afkomstig van een samenwerking tussen het Rowett Institute van de University of Aberdeen, Scotland’s Rural College, de Scottish Agricultural Organisation Society en de Scottish Hemp Association.

Waarom staat Schotland nu nog niet vol met hennepplanten?

Het rapport analyseert de bevoorradingsketen voor hennepzaad en vezels in Schotland, daarbij gebruikmakend van de data van boeren in voornamelijk het noordoosten van Schotland en aan de grenzen. “Op het moment is deze supply chain voor in Schotland geteelde hennep onderontwikkeld, met slechte marktroutes voor boeren”, stelt het rapport.

Deze hennep-bevoorradingsketen wordt ook blootgesteld aan veel bedreigingen ten aanzien van ontwikkeling; denk aan lage winstgevendheid, gebrek aan technische support, weerbeperkingen, gebrek aan financiële assistentie en strenge wetgeving.

Hennep is enorm veelzijdig qua toepassingen… [beeld: elenabsl/Shutterstock]

Politieke onwil belemmert hennepteelt (en de boeren)

Mede-auteur van het rapport Dr. Wisdom Dogbe van het Rowett Institute: “De verzamelde informatie is gebruikt om een volledige beoordeling uit te voeren van de uitdagingen en mogelijkheden waarmee de hennepsector wordt geconfronteerd. We weten dat de wereldproductie van industriële hennep in een neerwaartse spiraal zit sinds de jaren zestig, dankzij een ongunstig politiek klimaat ten opzicht van de teelt en het gebruik van het gewas, evenals de wetgeving.”

Toch is de conclusie van het Schotse rapport positief. En omdat Nederland net als Schotland en de rest van de wereld een groot probleem heeft met de CO2-uitstoot, sluiten we af met deze wijze woorden van de Schotse wetenschapper met de sowieso geweldige voornaam Wisdom:

“De hennepplant heeft de potentie om een kosteneffectief, koolstofneutraal en milieuvriendelijk gewas te zijn voor boeren”

[openingsfoto: Handatko/Shutterstock]
(advertentie)