(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nederland, België en Marokko worden geen wereldkampioen voetbal, maar toch zijn wij best blij. Dat komt door een artikel in het Algemeen Dagblad van afgelopen dinsdag met de fijne kop ‘Politie en OM kampen met personeelstekort: ‘We rollen minder hennepkwekerijen op’. Toch leuk nieuws zo tegen het einde van dit crisisaar nietwaar?

Minder menskracht is meer wiet

Oké, het nieuwsbericht in het AD heeft betrekking op Alphen aan den Rijn, maar eerder kwamen er al vergelijkbare berichten uit o.a. de regio’s Rotterdam, Den Haag en Oost-Nederland. De politie en het Openbaar Ministerie hebben naar eigen zeggen ‘gewoon minder menskracht om steeds grote onderzoeken te kunnen optuigen’.

Volgens de politiebaas in Alphen, John Nieumeijer, hebben zijn agenten dit jaar minder wiethokken gesloopt en minder mensen opgepakt voor drugsbezit. Fijn voor zowel de cannabis consument, dealer als kweker dus. In Alphen werden er vorig jaar tot en met oktober nog 13 wietplantages opgerold, dit jaar zijn het er slechts 7. En dat is grofweg de helft minder!

Politie moet het nu meer van geluk hebben

Overigens is het volgens opperblauwhemd Nieumeijer niet alleen de politie die tekortschiet. Hij wijst ook op ‘de prioriteiten van het Openbaar Ministerie’, waarmee bedoeld wordt dat Justitie door gans het land vele honderden potentiële strafzaken moet seponeren omdat er geen rechters zijn die er de tijd voor hebben.

De politie schakelt daarom over op een nog betere en effectievere strategie om cannabis te bestrijden: ‘Soms moeten we dus ook wat geluk hebben’. Nee echt, geluk hebben…

John Nieumeijer, teamchef Alphen aan den Rijn bij Politie Eenheid Den Haag, heeft een mooie eindejaarsboodschap voor cannabis liefhebbers… [foto: LinkedIn]

De verminderde pak- en strafkans voor drugs beperkt zich uiteraard niet tot cannabis. Ook steviger spul en de mensen die zich daarmee onledig houden, ontspringt vaker de dans. Zo zijn er in Alphen dit jaar 24 gevallen met harddrugs geregistreerd, tegenover 45 in de jaargang 2021. Bij wiet/hasjbezit een vergelijkbaar beeld: 91 arrestaties in 2022 tegenover 113 vorig jaar.

 

Wietkweker krijgt vaker waarschuwing vooraf van politie

Om niet helemaal als de spreekwoordelijke lekke gieter af te gaan, probeert politiechef Nieumeijer er in het AD nog wel iets van te maken. Hij beweert dat politie en Openbaar Ministerie drugszaken ‘stuk maken’ zonder iemand daarvoor aan te houden. ‘Dan zeggen we tegen verdachten: als je hier een kwekerij begint of ermee doorgaat, dan ben je ‘m sowieso kwijt’, klinkt het. Toch best wel sympathiek van ze nietwaar?

Op het einde van het AD-artikel laat de politiebaas nog even duidelijk zien dat ie zelf ook maar weinig gatenkaas heeft gegeten van de wietwereld. Volgens Nieumeijer wordt het namelijk sowieso steeds moeilijker om wietkwekerijen in huizen op te sporen.

Die vermaledijde tentjes toch ook

Maar waarom dan toch? ‘Tegenwoordig werken telers vaak met tentjes die in een pand worden gezet. Dit betekent dat je zulke kwekerijen met een warmtebeeldcamera niet meer meteen vindt’, beweert de politiebobo. Haha, die tentjes gebruiken we al decennialang natuurlijk.

Wat wel relatief nieuw is en de warmtecamera’s van de politie danig frustreert, zijn de LED-kweeklampen van vandaag de dag. Die geven enorm veel minder hitte af dan de HPS-lampen uit de goeie ouwe politietijd, meneer Nieumeijer.

[openingsbeeld: Visuals6x/Shutterstock]
(advertentie)