(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook in België heeft de politie blijkbaar meer dan genoeg tijd en middelen om bezig te zijn met het bestrijden van het echte duivelse kwaad in deze wereld: drugs. En dan met name natuurlijk die verderfelijke cannabis, want dat is de drug die ook bij de zuiderburen veruit het populairste is. In Lier ging een uitgebreid politieteam daarom afgelopen vrijdag op jacht naar mensen met drugs. De oogst viel echter nogal mee/tegen.

Actie tegen drugsoverlast tussen de Grote en Kleine Nete

Lier is een stad in de Belgische provincie Antwerpen. Lier ligt ten zuidoosten van de stad Antwerpen en bestaat uit de deelgemeenten Koningshooikt en Lier zelf. De stad telt 37.292 inwoners en ligt aan de samenloop van de Grote Nete en de Kleine Nete. Aldus Wikipedia dan toch.

Maar Lier was afgelopen vrijdag ook het toneel van een stevige politiecampagne in het kader van de war on drugs. Een drugsoorlog die zeker in en rond Antwerpen nogal vaak krantenkoppen scoort, al is dat dan steevast in verband met harddrugs die de haven binnenkomen en waarom boefjes graag willen knokken of zelfs schieten. In Lier gingen de flikken echter – zeker gezien het eindresultaat – vooral op zoek naar gewone burgers met cannabis op zak…

Tien politieagenten plus twee stille drugshonden

Liefst vijf-en-een-half uur lang waren ze er zoet mee: 8 politieagenten van de Zone Lier plus 2 agenten van de federale politie van de dienst hondensteun met twee “stille drughonden”, zoals de politie het zelf op Facebook stelt. Dat zijn dus tien flikken en 2 honden. Benieuwd wat die allemaal voor elkaar krijgen op een vrijdag van 15.30 tot 21 uur.

Levensgevaarlijk attribuut dat doorgaans bij drugscriminelen wordt aangetroffen… [foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]

De geüniformeerde kliek overheidsambtenaren ging niet volstrekt willekeurig burgers aan hun jasje trekken natuurlijk. ‘Wij controleerden in het centrum en op plaatsen waar wij regelmatig klachten over ontvangen’, klinkt het. Op zeven plekken kon ‘worden overgegaan tot een daadwerkelijke controle’ lezen we en daarbij werden uiteindelijk 38 mensen doorgelicht. Dat zijn dan toch mooi 7 controles per dienstuur ofwel 3,8 argeloze burgers per ingezette agent – de honden niet meegerekend.

En de war on drugs die dendert door

Maar er wordt in tijden van oorlog vanzelfsprekend niet op een mannetje of viervoeter meer of minder gekeken, het gaat allemaal om het resultaat. En dat liegt er niet om mensen. We zetten de oogst van 5,5 uur actie met 10 agenten tegen drugsoverlast even op een rijtje:

  • 17 gram hasj
  • 3 grinders
  • 1 procesverbaal voor drugsbezit
  • 1 procesverbaal wegens smaad

Nou, dat liegt er niet om he? Wellicht dat de Vlaamse flikken zelf ook ietwat teleurgesteld waren in de opbrengst van de middag/avond, want er wordt ook nog – volstrekt irrelevant bij een actie tegen drugsoverlast lijkt ons, maar goed wij zijn ook maar onnozele tikgeiten bij een cannabis website – melding gemaakt van twee bonusscores:

  • 2 jongeren processen-verbaal omdat 2 personen zich verplaatsten op dezelfde step
  • Een aantal jongeren waren ook in bezit van een bivakmuts

Haha, een bivakmuts! Mag dat ook al niet meer tegenwoordig? En twee onverlaten op één step, gekker moet het toch niet worden daar in Lier. Het spreekt overigens voor zich dat de politie zich verder niet bekommert over de schrale oogst en doodgemoedereerd aankondigt:

‘Deze actie kadert in ons zonaal veiligheidsplan en zal herhaald worden’

[openingsfoto: conrado/Shutterstock]
(advertentie)