(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het Californische Kushy Punch zal het personeel dit jaar wellicht geen kerstbonus uitkeren, aangezien het cannabisbedrijf een megaboete van 128 miljoen dollar krijgt opgelegd van het Department of Cannabis Control.  Let wel, dit is een legale cannabisproducent die betrapt is op het illegaal maken van vele miljoenen extra ‘cannabis gummies’. En dat mag ook niet, hè?

Voel de kracht van de klap

Kushy Punch is een ‘award winning’ bedrijf dat als reclameslogan ‘Feel the power of the punch’ voert. Nou, die punch krijgen ze nu dus zelf keihard uitgedeeld nadat ze betrapt zijn op valsspelen op de enorme Californische cannabismarkt. Sinds 2018 is recreatieve wiet legaal in de Amerikaanse staat met veertig miljoen inwoners, wat Californië gelijk maar tot ’s werelds grootste legale cannabismarkt maakt.

Afgelopen week meldde de website SF Gate als eerste dat Kushy Punch gigantisch de sjaak is. Het Department of Cannabis Control (DCC) – de overheidsorganisatie die toeziet op de regulering in Californië – deelt namelijk de grootste boete ooit uit aan de snoepjesmaker: 128 miljoen dollar (121,5 miljoen euro)!

‘Zeldzaam geval’

De klap – een recordboete van 121 miljoen euro – zal hard aankomen bij Kushy Punch…

De beschuldiging tegen deze legale cannabisproducent is dus dat zij stiekem miljoenen wietsnoepjes hebben geproduceerd in een niet-gelicenseerde faciliteit in Los Angeles. De zaak heeft volgens de Amerikaanse media direct te maken met een onderzoek uit 2019 naar Vertical Bliss, de voormalige eigenaar van het Kushy Punch-merk. Toen ontdekte men (ook al) dat er in een illegale fabriek voor zo’n $64 miljoen aan geestverruimende gummies was geproduceerd voor het merk.

Nu stoot de Kushy Puch-ezel zich dus voor de tweede keer aan dezelfde steen. Overigens iets wat volgens de autoriteiten een zeldzaam geval van ‘cannabis diversion’ mag worden genoemd. Immers, het komt vaker voor dat legale producten op de illegale markt worden aangeboden (zo niet gedumpt), maar slechts zelden dat illegale producten doordringen op de legale markt.

Kushy Punch verdedigt zich niet eens tegen aanklacht

Wellicht daarom dat ze bij de reguleringsinstantie DCC behoorlijk pissig zijn op Kushy Punch en het bedrijf een recordboete van 121 miljoen euro opleggen. Volgens DCC-directeur Nicole Elliott laat het oordeel zien dat ‘illegale cannabisverkopen in Californië niet getolereerd worden’.

‘DCC en onze partners zullen er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om consumenten te beschermen en de integriteit van Californië’s legale cannabismarkt te waarborgen. Wij bedanken de rechtbank voor haar commitment om de wetgeving te handhaven in de cannabisindustrie’, aldus Elliott.

De megaboete werd namelijk vorige maandag door een rechter in Los Angeles bekendgemaakt, nadat de beklaagden – Kushy Punch en co dus – gefaald hadden om met enige juridische verdediging op de proppen te komen…

(advertentie)