(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Is narcostaat pur sang Colombia het volgende land waar recreatieve wiet legaal wordt? Als het aan de landelijke politiek ligt zeker wel; dinsdag stemde de Senaat met overweldigende meerderheid in met een wetsvoorstel nadat eerder al het Huis van Afgevaardigden er een klap op had gegeven. De invoering  van de nieuwe wietwet duurt echter nog even, aangezien Colombia de legalisatie per se via de grondwet wil fiksen.

Al het goeie in Colombia komt in acht keer

Met een daverende 56 stemmen voor en slechts 3 tegen, nam de Senaat (zeg maar de Eerste Kamer) van het Colombiaanse parlement afgelopen dinsdag een wetsvoorstel aan dat voorziet in de legalisatie van recreatieve cannabis. Het Huis van Afgevaardigden (zeg maar de Tweede Kamer) had hetzelfde voorstel al in oktober aangenomen. Medicinale cannabis is in Colombia al langer legaal, sinds 2016 om precies te zijn.

Nu denk je: mooi, wanneer kunnen we legale funwiet kopen in Pablo Escobar’s thuisland? Pablo (zie openingsbeeld bij dit artikel) zelf moest trouwens niets van coke snuiven weten, die blowde de hele dag door stickies wiet, maar dit terzijde.

Daar moeten we helaas nog wel even op wachten. Omdat de Colombianen legalisering van cannabis willen afdwingen via een aanpassing van de grondwet, zijn er constitutioneel liefst acht (!) politieke debatten – gedurende een periode van twee jaar – vereist voordat dit mogelijk is. Dat van deze week was het vierde debat…

LEES OOK:  Hooggerechtshof Mexico: verbod recreatieve wiet mag niet

Amerika eerst, maar dan op het gebied van vrije cannabis

Maar met zulke stevige meerderheden als die van dinsdag, zouden de komende wietdebatten wel eens een formaliteit kunnen worden, hopen wij. Hoe dan ook is Colombia een stap dichterbij legale wiet gekomen, waarmee het Amerikaanse continent maar weer eens haar voorlopersrol bevestigt. Uruguay was de eerste op aarde die wiet legaal maakte, gevolgd door Canada, Jamaica en een fors deel van de VS.

In het wetsvoorstel is er vooral veel aandacht voor de economische en gezondheidsvoordelen van het beëindigen van het cannabisverbod. Als de kogel eenmaal volledig door de kerk is (na 8 debatten dus), krijgen overheidsfunctionarissen een half jaar de tijd om de spelregels voor een legale recreatieve cannabismarkt te bepalen.


Colombia is war on drugs spuugzat

Hoewel recreatief gebruik van de wietplant straks legaal wordt in Colombia – waar ruim vijftig miljoen mensen wonen – komen er wel limieten op de hoeveelheid wiet die je in bezit mag hebben. Consumptie nabij scholen en op bepaalde publieke plekken zijn verboden en in het wetsvoorstel staat ook dat er voorlichtingscampagnes moeten komen over cannabis. Voor ‘substance misuse treatment services’ moet juist extra reclame komen…

Net als de Mexicanen leggen ook de Colombianen de nadruk op ‘het recht op persoonlijke vrijheid’, waardoor burgers zelf mogen beslissen of ze cannabis willen consumeren binnen een legaal kader. Met andere woorden: Colombia heeft ook (terecht) volkomen tabak van de war on drugs.

Of zoals minister van Justitie Néstor Osuna onlangs over die drugsoorlog zei in de Senaat: ‘Een mislukte oorlog die 50 jaar geleden verzonnen werd, en die – dankzij absurde prohibitie – ons heel veel bloed, gewapende conflicten, maffia’s en misdaad heeft gebracht’.

(advertentie)