(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het begint er sterk op te lijken dat binnen afzienbare tijd heel Noord-Amerika plus Mexico cannabis volledig hebben gelegaliseerd. Canada is al zover, meer dan de helft van de Amerikanen heeft ook al toegang tot een vrije wietmarkt en nu oordeelt het Hooggerechtshof in Mexico dat het verbod op recreatieve cannabis tegen de grondwet indruist. Het parlement krijgt nu de opdracht om de huidige repressieve wet te gaan veranderen.

Vijf rechtszaken tegen wietverbod

Woensdag was het niet alleen gehaktdag maar ook de dag dat de hoogste rechters in Mexico een belangrijk vonnis uitspraken over recreatieve cannabis. Volgens het Hooggerechtshof is een verbod op het recreatieve gebruik van wiet ongrondwettelijk. Daarmee ligt de bal nu bij de politiek, die de taak heeft de consumptie van cannabis te gaan reguleren.

Nu gaat zo’n beslissing van de rechters nooit over één nacht ijs. In dit geval oordeelde men in twee juridische procedures die waren aangespannen tegen het verbod, dat de klagers gelijk hebben. Daarmee komt het totale aantal procedures in Mexico waarin hetzelfde oordeel is geveld over het wietverbod op vijf, en dat is voldoende om jurisprudentie te scheppen. Met andere woorden: de bestaande wet deugt niet en moet veranderd worden! Mexicaanse rechtbanken zullen het oordeel van het Hooggerechtshof voortaan ook moeten navolgen bovendien.

De facto is funwiet echter nog niet gelegaliseerd nu; iedere Mexicaan die vrij wil blowen of thuis plantjes wil kweken zal zelf nog steeds een gerechtelijke procedure moeten opstarten…

‘Historische dag’

“Dit is een historische dag”, zegt Fernando Belaunzaran, fervent voorstander van legalisering en parlementslid voor de oppositiepartij Partido de la Revolución Democrática (PRD) tegenover persbureau Reuters. En dat kan je inderdaad gerust zeggen als je weet dat tot voor enkele jaren zelfs medicinale cannabis verboden was en Mexico al tientallen jaren zwaar lijdt onder de war on drugs.

Het Hooggerechtshof oordeelde in november 2015 al voor de eerste keer dat het verbod op recreatieve consumptie (en thuisteelt) van wiet niet door de beugel kan als je de grondwet erbij haalt. Vier klagers kregen gelijk en mochten als eerste in het land voortaan legaal cannabis telen (zie ons bericht ‘Legale wiet Mexico is dichtbij‘).

Na het historische vonnis van het Mexicaanse Hooggerechtshof kan het niet lang meer duren voordat Mexico ook groen kleurt op de wereldkaart… [illustratie: Aha-Soft/Shutterstock]

Aangezien het toen nog maar de eerste rechtszaak was die werd aangespannen en gewonnen door cannabisactivisten, zei het Hooggerechtshof er bij dat hun oordeel geen absoluut recht inhield om wiet te gebruiken en dat ‘de consumptie van bepaalde substanties nog steeds onderhevig is aan regulering’ (lees; een overheidsverbod). Maar de hoogste rechters stelden ook: ‘Echter, de effecten die worden veroorzaakt door cannabis rechtvaardigen geen absoluut verbod op haar consumptie.’

Parlement moet funwiet gaan legaliseren

Het Hooggerechtshof verordonneerde de federale gezondheidsregulator COFEPRIS om toe te staan dat mensen het recht zoeken om cannabis te consumeren voor persoonlijk gebruik, ‘hoewel zonder hen toe te staan om het te verkopen of om andere psycho-actieve drugs te gebruiken’.

Volgens parlementslid Belaunzaran moet het Congres nu het gebruik van recreatieve wiet gaan legaliseren. Medewerkers van de in juli verkozen president Andres Manuel Lopez Obrador van de Partij van de Democratische Revolutie – hij treedt op 1 december in functie – hebben inmiddels al aangegeven dat er snel stappen kunnen worden ondernomen om cannabis te legaliseren, ook in het kader van een bredere strategie om armoede en criminaliteit te bestrijden.

[openingsbeeld: Aleksey Klints/Shutterstock]
(advertenties)