(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In een historisch vonnis heeft het Hooggerechtshof in Mexico bepaald dat 4 leden van een cannabis social club legaal hun wiet mogen kweken voor persoonlijk (recreatief!) gebruik. En daarmee staat de deur naar legalisering van cannabis in het land wagenwijd open, omdat ‘persoonlijke vrijheid’ tenslotte voor iedereen geldt, nietwaar?

Licentie voor clubleden

shutterstock_174969149

Party time in Mexico na de legendarische uitspraak in het voordeel van de blowers/kwekers! [illustratie: J.D.S/Shutterstock]

Ze hadden er een week extra de tijd voor genomen, de vijf rechters van de hoogste gerechtelijke instantie in Mexico, zich bewust van de impact van hun oordeel. En dat pakt dus fantastisch uit, want met 4 tegen 1 stem is er in het voordeel van de klagers beslist. Het zullen vast cannabishelden worden in hun land deze Josefina Ricarño, Armando Santacruz, José Pablo Girault en Juan Francisco Torres Landa Ruffo, allemaal lid van een social cannabis club. Zij hadden bij het drugsreguleringsbureau een aanvraag ingediend voor een licentie, maar die werd afgewezen, waarna ze hun juridisch gelijk hogerop gingen zoeken.

Van belang voor alle Mexicanen

Met succes dus, want deze uitspraak kan het huidige strenge anti-cannabisbeleid in Mexico een flinke klap toebrengen. De vier clubleden mogen van de hoogste rechters namelijk wiet kweken, vervoeren en roken voor persoonlijk gebruik. Hoewel dit besluit niet betekent dat marihuana nu in heel Mexico gelegaliseerd is biedt het natuurlijk wel een mooie route voor activisten en lobbyisten die tegen het wietverbod zijn. Met dit vonnis kunnen ze overal gaan procederen door te stellen dat het verbod op recreatief cannabisgebruik inbreuk maakt op iemand persoonlijke vrijheid, vrijheden die in de Mexicaanse grondwet zijn gewaarborgd!

Beroep op mensenrechten

De Mexicaanse rechtszaak is sowieso heel bijzonder. Allereerst omdat hij in een land plaatsvindt dat wellicht het meest te lijden heeft gehad onder de war on drugs, met meer dan 100.000 doden alleen al in de laatste negen jaar tot gevolg. De bevolking is ook helemaal niet onverdeeld voor legalisering. Wel van medicinale wiet, dat steunt 81 procent, maar slechts 20% van de Mexicanen is ook voor legale recreatieve wiet. En ten tweede is het voor het eerst waar dan ook dat mensen het recht krijgen om wiet te kweken en gebruiken met een beroep op de mensenrechten (waaronder persoonlijke vrijheid).

Kortom, een dappere en fantastische uitspraak van dat Hooggerechtshof in Mexico!

[openingsfoto: PromesaArtStudio/Shutterstock]
(advertenties)