(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Over naar Elsloo, een pittoresk dorpje in de gemeente Ooststellingwerf, provincie Friesland. Er wonen pak ‘m beet 650 mensen. Maar wat wiet kweken betreft weten ze van wanten, dinsdag werd er namelijk een wietplantage met bijna tienduizend planten buiten bedrijf gesteld door de politie.

Friesland

980

[foto: olegganko/Shutterstock.com]

Hoewel de naam Elsloo het woord ‘bos’ in zich herbergt – loo verwijst daarnaar namelijk – hebben ze er klaarblijkelijk liever planten dan bomen. Waarbij we overigens moeten opmerken dat van de vijf gearresteerde supertelers er niet 1 uit het dorp zelf kwam. Het gaat om vier mannen en een vrouw, waarvan er twee zelfs geen vaste woon-of verblijfplaats hebben (asielzoekers toch zeker niet?), er eentje uit Nijmegen komt en de Friese inbreng verzorgt wordt door een gast uit Noordwolde.

Zuivelfabriek met een luchtje

Maar dat doet er natuurlijk niet echt toe. Waar het om gaat is dat er in de oude zuivelfabriek van Elsloo in plaats van melk wiet werd verbouwd. Dat de politie daar wreed een einde aan heeft gemaakt met de inval dinsdagochtend is weer eens aan een tip te danken. Vervolgens checkte men eens het stroomverbruik van de lege fabriek en die bleek de spreekwoordelijke pan uit te rijzen. Koud kunstje vervolgens voor de dienders om aan een wietkwekerij te denken…

Miljoenenomzet

En niet zomaar een lullig tentje. Nee, er werden uiteindelijk 9.500 wietplanten geteld, variërend in grootte zodat de oogst lekker constant zou zijn. Maar helaas, de planten zijn direct op transport gezet en vermoord, een klusje waar de autoriteiten naar verluidt ‘een groot deel van de nacht’ mee zoet zijn geweest. En passant pikten ze ook maar gelijk een auto, boot en paardentrailer (WTF?) in.

Om deze megakwekerij tot slot eens het juiste gewicht toe te kennen: justitie gaat officieel uit van een oogstgewicht van 28,2 gram per plant onder kunstlicht. Daarmee zou de zuivelfabriek-de-luxe dus goed zijn geweest voor een totale oogst van 9.500 x 28,2 = 267,9 kilo. En bij de huidige groothandelsprijzen van minimaal 5 euro per gram – en dan schatten we het vrij conservatief in – praten we dan toch mooi over een bruto-omzet van ruim 1,3 miljoen euro per oogst…

[openingsfoto: OpenRangeStock/Shutterstock.com]

 

(advertentie)