(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de peilingen was het een nek-aan-nekrace, maar de kiezers in de Amerikaanse staat Ohio hebben dinsdag NEE gezegd tegen ‘Issue 3’, het voorstel om recreatieve cannabis te legaliseren. Toch hoeven we daar niet rouwig om te zijn, want het betreft een commerciële legalisering met wietteelt-monopolie voor een select groepje rijke investeerders…

Initiatief van het grote geld

Twintig miljoen dollar had het kartel ‘ResponsibleOhio’ dat achter Issue 3 zit in de JA-campagne gepompt. Wanneer de kiezers dinsdag in hun plan waren meegegaan, was er een unieke vorm van legalisering uitgerold. Niet een open systeem met staatsvergunningen en licenties voor wietkwekerijen en dispensaries, maar een klein clubje van rijke investeerders die dan het exclusieve recht zouden krijgen in de staat op de productie – door 10 bedrijven – en verkoop van recreatieve wiet.

shutterstock_230249461

De inwoners van Ohio voelen niks voor een cannabiskartel dat exclusief recreatieve wiet mag kweken en verkopen, Issue 3 heeft het niet gehaald [openingsfoto: Aliwak/Shutterstock.com]

Maar volgens de website The Atlantic is het wetsvoorstel afgestemd door de kiezers. In de aanloop naar de verkiezingen was het wietmonopolie al bijzonder controversieel. Daarom zijn er ook al twee nieuw initiatieven gelanceerd – die mikken op de verkiezingen in november 2016 wanneer Amerika ook een nieuwe president kiest – in deze staat. En zowel Ohio Cannabis Rights amendment als End Ohio Cannabis Prohibition Act willen een legalisering zoals in Colorado, Washinton State, Alaska en Oregon. Een systeem waarbij iedereen kans maakt om in de cannabisbranche actief te worden dus, mits zo gelukkig om een licentie te winnen en/of te kunnen betalen.

‘Hippies’

Het NEE van de inwoners van Ohio kan dus zeker niet als een definitief nee tegen legale wiet beschouwd worden. Het was de bedoeling van Issue 3 om met veel geld hun voorstel erdoorheen te krijgen en vervolgens een sober bedrijfsmatig stempel op cannabis te plakken (daarmee o.a. inspelend op conservatievere inwoners die bang zijn dat ‘hippies’ de boel overnemen!).

Professor in de rechten Douglas Berman van de Ohio State University weet wel waarom de kiezers Issue 3 hebben afgewezen. “ResponsibleOhio heeft verkeerd begrepen dat er een stevige steun – niet alleen onder hippies – is om te zeggen: genoeg is genoeg met het wietverbod. Ondertussen dachten ze wel steeds dat ze konden rekenen op de steun van de cannabislobbyisten, maar ze faalden om in te zien ‘dat hippies tegen vercommercialisering zouden zijn’.”

Dus niet getreurd, over precies 1 jaar komt er een nieuwe en betere kans in Ohio!

[openingsfoto: Aliwak/Shutterstock.com]
(advertenties)