(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie zijn eigen wiet kweekt wil op een gegeven moment wellicht ook in zijn eigen zaden voorzien. Een nieuwe stabiele wietsoort ontwikkelen is waarschijnlijk nog een stap te ver, maar je kunt zeker een goede F1 kruising maken. Wie weet heb je een toevalstreffer en maak je wel de nieuwe White Widow of AK-47, het kan!

manin bloei

Een geïsoleerde mannelijke wietplant in bloei

Wanneer je een echte nieuwe stabiele wietsoort wil ontwikkelen zul je over veel tijd en nog meer kweekruimte moeten beschikken. Maar een heerlijke F1 kruising of gewoon ter vermeerdering van bestaande zaden twee wietplanten kruisen ligt zeker wel binnen de mogelijkheden. Een nieuwe F1 kruising kun je maken door twee genetisch verschillende rassen met elkaar te kruisen en wanneer je een mannelijke en een vrouwelijke plant van dezelfde soort met elkaar kruist krijg je een tweede generatie (F2) wietzaden. De zaden die je produceert kunnen geweldig zijn en in het geval van een F1 kruising ook zomaar eens spectaculair goed!

De zaden die je produceert kunnen geweldig zijn en in het geval van een F1 kruising ook zomaar eens spectaculair goed!

Feminiseren?

Een gefeminiseerde kruising maken is nauwelijks meer werk dan gewoon twee planten met elkaar kruisen maar als het je vooral om je eigen wiet te doen is zeker de moeite waard. Je nieuwe zaden zullen in dat geval alleen vrouwelijke planten opleveren, wat je een hoop werk kan schelen omdat je de mannelijke exemplaren dan niet hoeft te verwijderen. Wanneer je maar één vrouwelijke wietplant hebt zul je wel moeten feminiseren, simpelweg omdat je alleen door te feminiseren aan stuifmeel kunt komen. Dit kan het geval zijn wanneer je een zogenaamde clone-only (soort die alleen als stek te verkrijgen is) plant hebt bemachtigd of wanneer je de mannelijke exemplaren simpelweg al verwijderd hebt.

shutterstock_232105084

Selecteer je mooiste planten om als ouders te dienen voor je eigen wietzaden. [foto: Algirdas Gelazius, Shutterstock.com]

Selectie

Wanneer je de ouders voor je nieuwe zaden gaat selecteren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als je gefeminiseerd zaad maakt zullen de ouders beide vrouwelijke wietplanten zijn. Wanneer je regulier zaad gaat maken dan kun je het beste een mannelijke plant selecteren die het meeste van de eigenschappen laat zien die je in je nieuwe soort terug wil kweken. Let bijvoorbeeld goed op de structuur, de geur, de groeikracht, bloeiperiode en algehele gezondheid van de planten. Helaas kun je bij een mannelijke plant geen smaaktest doen, maar in het geval van een vrouwelijke plant zou je idealiter ook moeten letten op zaken als opbrengst, de potentie, de smaak en het psychoactieve effect. Kies die planten die het meeste naar wens zijn voor wat je in je nieuwe soort terug wil zien.

Helaas kun je bij een mannelijke plant geen smaaktest doen, maar in het geval van een vrouwelijke plant zou je idealiter ook moeten letten op zaken als opbrengst, de potentie, de smaak en het psychoactieve effect.

Stuifmeel

In een later deel van deze serie zullen we uitleggen hoe je een vrouwelijke plant stuifmeel kunt laten produceren voor gefeminiseerd zaad. Maar stuifmeel opvangen gaat het gemakkelijkst met behulp van een groot vel papier dat je onder de bloeiende plant met mannelijke bloemen neerlegt. Maak van tevoren even een vouw in het midden van het papier. Schud het stuifmeel van de takken uit op het papier en gebruik daarna de vouw als een trechter om het stuifmeel in een glazen potje op te vangen. Je kunt het stuifmeel afgesloten in het potje een paar maanden in de koelkast bewaren. In de vriezer houd je het stuifmeel tot wel zes maanden goed, maar dat zorgt er tegelijkertijd ook voor dat een deel van je stuifmeel minder vruchtbaar wordt.

stuifmeel

Stuifmeel kun je een paar maanden in de koelkast bewaren

Dat was het voor dit eerste deel, een volgende keer gaan we onder andere verder met de daadwerkelijke bestuiving en het produceren van vrouwelijk stuifmeel voor gefeminiseerd zaad. Tot dan!

[Openingsfoto: Algirdas Gelazius, Shutterstock.com]
(advertentie)