(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Amerikanen lachen zich rot: zelf hebben ze een legale cannabisindustrie waarin miljarden omgaan, terwijl zielige landjes als Nederland en België nog een war on drugs voeren. Neem het dorp Walsenburg in Colorado. In armoede vervallen na de sluiting van mijnen en gevangenis, maar nu komt er een enorme wietkwekerij met kassen op 138 hectare!

Groene Revolutie

De Groene Revolutie in de VS dendert dus op volle kracht door, zoveel is wel duidelijk. En vooral in Colorado, tenslotte de eerste staat waar cannabis volledig gelegaliseerd is, regent het zakelijke initiatieven. Het laatste megaproject is wel heel bijzonder: een kassencomplex waar semi-buitenwiet verbouwd wordt op een terrein van liefst 138 hectare groot, ofwel zo’n 276 voetbalvelden! In 1 klap wordt dit straks – de bedoeling is dat de eerste wietoogst in 2016 wordt binnengehaald – zo’n beetje de allergrootste legale wietkwekerij van de VS en zelfs van de hele wereld!

w-1

Zo moet het eruit gaan zien, de megakwekerij in Walsenburg

Deze superwietkwekerij is een project van het bedrijf Martra Development. Afgelopen maand sloot de gemeente Walsenburg – dat ligt in Huerfano County, Colorado – een deal met de onderneming ter waarde van 1,33 miljoen dollar. Dat verdient men alvast aan de verkoop van het stuk grond. Op het gigantische terrein komt een cannabis campus, met faciliteiten voor de teelt, verwerking en distributie van wiet (kaswiet dus). Dat is al redelijk opmerkelijk, want de meeste legale wietplantages in de staat zijn binnenkwekerijen, die massa’s stroom vreten. En in een greenhouse  heb je die enorme elektriciteitskosten dus niet. De uiteindelijke oogst wordt getransporteerd naar de grootste stad van Colordao: Denver.

Redding voor Walsenburg

Voor het straatarme Walsenburg komt deze wietdeal als geroepen. Ooit was het een welvarend mijnstadje, maar nadat de mijnen in de jaren zestig sloten ging het snel bergafwaarts. Nu wonen er nog een miezerige 3.000 mensen, waarvan 20% beneden de armoedegrens. Later kwam er een gevangenis – voor de werkgelegenheid – maar die is ook alweer dicht. Geen wonder dat men er superblij is met de wietkwekerij van Mantra. Deze biedt sowieso vast werk aan 500 mensen wanneer hij eenmaal in vol bedrijf is. Daarnaast wordt er nog eens aan 500 mensen indirect werk geboden. Naar verwachting pompt Mantra maandelijks 1 miljoen dollar in de lokale economie en het bedrijf investeert ook in de infrastructuur en wegen.

Burgemeester James Eccher is uiteraard verheugd over het wietproject. Dat kan Walsenburg, dat op drie uur rijden van Denver ligt, terug op de kaart zetten. Nu rijdt bijna iedereen er voorbij op weg naar toeristische trekpleisters als Great Sand Dunes National Park of het Wolf Creek skigebied. “De enige export die we hier hadden waren slimme jongeren”, zegt Eccher. “Nu blijven die kids hopelijk in de gemeenschap.”

[openingsfoto: underworld/Shutterstock.com]
(advertentie)