(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Goed nieuws voor 15 Amsterdamse coffeeshops die per 1 januari dicht moesten omdat ze te dicht bij een school liggen: dit is door burgemeester Van der Laan op dringend aanraden van D66 en GroenLink uitgesteld tot 1 juli. En als de coffeeshops hun rechtszaak over de wietpas bij de Hoge Raad winnen komend voorjaar, is sluiting wellicht helemaal van de baan!

Straatoverlast

Onze eigen columnist en advocaat van veel Amsterdamse cannabiszaken Maurice Veldman heeft de afgelopen weken intensief overlegd met fractievoorzitter Jan Paternottte van D66, de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad. Doel? Het voorkomen van de sluiting van 15 coffeeshops op 1 januari 2016. Burgemeester Van der Laan (PvdA) wilde deze shops dicht omdat de hoofdstad dat in 2011 met toenmalig justitieminister Ivo Opstelten had afgesproken inruil voor het niet invoeren van de wietpas in Amsterdam. In totaal zouden daarom 27 cannabiszaken moeten stoppen omdat ze op minder dan 250 meter van een middelbare school liggen.

shutterstock_319665341

Het cannabisfeest in Amsterdam kan voorlopig ongestoord verder gaan in de coffeeshops, nu de sluiting van 15 zaken per 1 januari is uitgesteld [foto: photoshooter2015 / Shutterstock.com]

D66, toch al zo’n beetje de fijnste partij voor cannabisliefhebbers de laatste jaren, is blij met het uitstel. In een persbericht – ‘Dankzij D66 & GroenLinks sluiting coffeeshops voorlopig van de baan’ – schrijft de grootste Amsterdamse fractie dat het sluiten van coffeeshop een beproefd recept is voor meer overlast en straatdealers. Jan Paternotte: “De resterende coffeeshops in het centrum zitten bomvol. Mensen halen hun hasj en wiet tegenwoordig liever op, dan te wachten op een plekje in de overvolle coffeeshops. Amsterdammers kunnen het misschien nog thuis oproken, maar toeristen doen dit op straat. Bewoners worden er gek van. Als meer coffeeshops moeten sluiten, neemt die overlast alleen maar toe.”

Geen enkel effect sluitingen

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt nu dat het sluiten van de coffeeshops geen enkel positief effect heeft. Zie daarvoor de column van advocaat Veldman op onze site: ‘Mr.Veldman: Help, de coffeeshop verzuipt!‘ van enkele weken terug. Gelukkig hebben de bedreigde coffeeshops nu dus met steun van D66 en GroenLinks de sloopkogel terug in het ambtelijke geweer weten te stoppen. Paternotte: “Scholen geven zelf ook aan dat het sluiten van coffeeshops geen effect heeft op het gebruik van cannabis door scholieren. Ze maken zich eerder druk om straatdealers rondom het schoolplein. 18-minners mogen een coffeeshop immers al niet in, maar daar trekken dealers zich weinig van aan.”

Uitstel tot 1 juli 2016

D66 en GroenLinks hebben de burgemeester overtuigd dat het sluiten van coffeeshops moet worden opgeschort tot 1 juli 2016. Dan is naar waarschijnlijkheid bekend of de wietpas überhaupt rechtmatig is. Daarover doet de Hoge Raad in 2016 een uitspraak. De deal met minister Opstelten zou dan definitief van tafel zijn.  Paternotte (31) is blij met dit goede nieuws: “Coffeeshops sluiten betekent meer overlast voor bewoners en het zou straatdealers vrij spel geven. Het is pijnlijk duidelijk geworden dat straatdealers vaak meer dan alleen cannabis verkopen.” Vorig jaar vielen in Amsterdam drie doden door het gebruik van ‘witte heroïne’, gekocht van een straatdealer.

Goed nieuws dus. Laten we hopen dat de Hoge Raad volgend jaar definitief het gedrocht wietpas bij het oud vuil deponeert, zodat Amsterdam (en andere steden en coffeeshopgemeenten) zich weer met belangrijker zaken kunnen gaan bezighouden dan coffeeshopje-pesten op bevel van een seniele anti-cannabis minister!

[openingsfoto: lsantilli/Shutterstock.com]
(advertenties)