(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is weer die tijd van het jaar dat we graag wat extra aandacht besteden aan goede doelen. Neem Vision Christian Ministries uit de Britse stad Birmingham. Maar bij dit goede doel ging het allemaal net even anders, zo blijkt uit een rechtszaak afgelopen weken. Drie mannen bleken deze christelijke stichting te gebruiken voor de illegale import van wiet vanuit de voormalige Britse kolonie Jamaica. 

Al het goede komt in drieën

Geen trio wijzen uit het Oosten, maar drie Engelse drugssmokkelaars die het presteren om onder de vlag, of beter gezegd dekmantel van een christelijke non-profitorganisatie hun zakken te vullen. Maak kennis met Dalton Anderson (50), Alvin Russell (45) en Sinclair Tucker (64) die de religieuze organisatie Vision Christian Ministries (VCM) gebruikten om niet de collectezakjes maar hun eigen vulgaire zakken te vullen.

Sinclair Ory Tucker, Dalton Anderson en Alvin Russell eten hun kerstdiner niet thuis dit jaar, en die gevangenisprak zal ook beslist minder goed te hachelen zijn als ze gewend zijn…

Tot drie keer toe werd het religieuze goede doel door het trio in gezet als een ‘cover’ voor de import van in totaal 400 kilo Jamaicaanse wiet. Volgens het National Crime Agency (NCA) zou de handel indien verkocht op straat, goed zijn geweest voor een kerstbonus van zo’n 2,3 miljoen euro.

Groenten en fruit zijn gezond

De drie heren vermomden de wiet uit Jamaica die naar Birmingham Airport werd gevlogen op creatieve wijze. Zo werden er Caribische wiettoppen verstopt in gesealde blikken Callaloo – een traditioneel Jamaicaans groentegerecht – of Aki fruit.

Tussen maart 2017 en mei 2017 werden er zo drie afzonderlijke transporten georganiseerd, geadresseerd aan VCM in Birmingham. Jammer dat die gasten van de Border Force in de UK zich ermee bemoeiden, want zo konden de drie groenten/fruit-importeurs op 23 mei 2017 gearresteerd worden, op het vliegveld en terwijl ze hun derde lading aan het inspecteren waren!

Zo probeerde de smokkelaars de autoriteiten te foppen…

Heel snel werken ze bij justitie bij de overburen echter ook niet, aangezien er nu pas een rechtszaak diende over deze feiten uit het voorjaar 2017 – het lijkt verdorie ons eigen wietexperiment wel.

Geen genade voor ‘cynische’ smokkelaars

Uit het NCA-onderzoek bleek dat de heren Anderson en Russell ook stomtoevallig op Jamaica vertoefden wanneer er weer eens een importhandeltje gedaan moest worden. Zij gaven – via Tucker – transportinformatie over VCM door en deelden waar nodig geld uit op het Caribische eiland om een en ander wat soepeler te laten verlopen hier en daar.

Maar niet soepel genoeg dus, want het olijke trio is gepakt. Na een vijf weken durende rechtszaak zijn de heren schuldig bevonden door de rechtbank in Birmingham. Eind januari krijgen ze hun straf te horen, maar van de NCA hoeven ze geen genade te verwachten, feestdagen seizoen of niet.

NCA operations manager Rick Mackenzie: ‘Anderson, Tucker en Russell hebben op cynische wijze een christelijke organisatie gebruikt als een rookscherm om enorme hoeveelheden cannabis te importeren in de UK. Zij geloofden ten onrechte dat dit hen buiten het bereik zou plaatsen van het National Crime Agency en onze douanepartners.’

[openingsbeeld: Bratishko Konstantin/Shutterstock]
(advertentie)