(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook met 10 tot 15 jaar kweekervaring kun je nog weleens tegen de nodige problemen aanlopen, zo bijkt uit de vraag van Boeddha-BigBud aan Muna. Zijn Amnesia Haze Autoflower zit namelijk een beetje in de penarie.  De plant staat een weekje in bloei en laat verpieterde en vergeelde groeipunten zien. Kijken of Lieve Muna hem weer op weg kan helpen…

Door mijn vragenrubriek ben ik inmiddels aardig gespecialiseerd in het analyseren van kweekproblemen aan de hand van foto’s. Soms laat zo’n foto echter symptomen zien die meerdere oorzaken zouden kunnen hebben, en is het lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. En dat is ook vandaag het geval met de autoflower van Boeddha-BigBud. Lees maar mee.

 

Naam
Boeddha-BigBud
Onderwerp
Autoflower Amnesia Haze
Bericht
Liefste Muna, Boeddha-BigBud/(S.B.) hier nog eens. Voor de derde of vierde keer dat ik je om hulp kom vragen met een zelfkweek-probleem. Deze keer gaat het niet helemaal lekker met m’n geliefde & beminde autoflower dames die ik momenteel heb. Na mijn 10 tot 15 jaar ervaring met indoor-zelfkweek, heb ook ik soms ook nog eens een probleem waarbij ik iemand om raad, hulp en advies moet vragen.

Momenteel kweek ik een Amnesia Haze Autoflower onder een regelbare LED die ook 2 COB spots heeft, en die nu ongeveer één week in bloei staat. Tot nu ging alles perfect zoals gewenst maar sinds enkele dagen hangen de bladeren er triestig bij. Ze zijn duidelijk smaller en hebben een gele kleur.

Ik gebruik al jaren Batmix van Plagron als kweekmedium, en nu ook. Lieve Muna, kan jij mij helpen om mijn dames te redden, en er toch nog een succes van te maken? Alvast hartelijk dank daarvoor!!

Groene groetjes, Boeddha-BigBud

Bijlage

 

Hoi Boeddha-BigBud, en bedankt voor je kweekvraag. Ik zou je graag met je plant complementeren maar ze staat er inderdaad een beetje triestig bij. Ze heeft paarse bladstelen met omlaag gekrulde bladpunten die tussen de nerven vergelen. Ik heb alleen het gevoel dat ik wat informatie mis om een exacte oorzaak aan te wijzen. Zo weet ik niets over de temperatuur in je kweekruimte en de hoeveelheid en soort voeding die je gebruikt. Dat soort informatie is belangrijk om een goede diagnose te stellen, maar misschien kun je dat zelf wel als ik je op de mogelijke oorzaken wijs.

Paarse bladstelen?

Om te beginnen zijn de bladstelen erg paars en bijna rood van kleur. Dit is een grote indicator van een gebrek aan magnesium, en de vergeling tussen de bladnerven pas ook daarbij. Verder duiden de triestige groeipunten ook op een tekort aan calcium. Een gebrek aan calcium ontstaat onder meer wanneer de plant niet goed kan verdampen. Bijvoorbeeld wanneer het te koud is, of de luchtvochtigheid te hoog is of wanneer de plant te nat staat. Ik raad je aan om even kritisch naar de temperatuur in je kweekruimte te kijken, want ik verwacht dat die misschien wel te laag is.

Bloeiproblemen?

Aan de andere kant schrijf je dat deze plant net een week in bloei staat, dus ik kan me zo voorstellen dat je met bloeivoeding begonnen bent. Het zou kunnen dat je daarvan wat te veel hebt gegeven, helemaal wanneer je een direct opneembare minerale voeding hebt gebruikt. Een overschot aan fosfor en kalium, de twee hoofdbestanddelen van bloeivoeding, uit zich namelijk ook in vergeelde groeipunten.

Slechte verdamping?

Tot slot zou het kunnen dat de aarde te nat is, gezien de omlaag gekrulde bladeren. Dit past ook goed bij het idee dat deze plant niet lekker kan verdampen, omdat ze bij een te natte aarde ook niet goed kan drinken. Gezien je ervaring heb je wellicht wel goed water en voeding gegeven maar is het wellicht wat koud in je kweektent, waardoor de plant minder water heeft opgenomen dan normaal. Hierdoor kan de aarde te nat geworden zijn zonder dat je het door had.

Ga zelf even na wat het meest logisch klinkt, en probeer de juiste oorzaak te achterhalen. Daarna kun je met de juiste aanpassingen maken. Dit kan het verhogen van de temperatuur of het geven van een calcium/magnesium supplement, of het verlagen van de dosis bloeivoeding zijn.

Succes met trouble shooten Boeddha-BigBud. Ik zou het leuk vinden als je me nog even laat weten of het gelukt is, en hoe je het hebt opgelost.

-xxx- Muna

(advertentie)