(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Kweker Karel kweekt al een paar jaar met veel plezier zijn eigen wiet, en houdt er een mooi kweeksysteem met autopots en kokos op na. Bij zijn laatste kweek had hij echter last van onbekende beestjes, en nu zijn die terug bij zijn nieuwe planten. Maar wat zijn het voor beestjes, kunnen ze kwaad, en hoe komt Karel er vanaf? Voor antwoorden schakelen we over naar Lieve Muna.

Het is Kweker Karel een raadsel welke beestjes hij steeds in het water onderin zijn autopots vindt, en hoe ze daar gekomen zijn. Zelfs het ontsmetten van zijn kweekruimte heeft niet geholpen want nu is het ongedierte terug. Zijn deze beestjes echt zo hardnekkig? Eerst maar eens lezen…

 

Naam
Kweker Karel
Onderwerp
Onbekende beestjes in bodemwater
Bericht
Lieve Muna, sinds een aantal jaar ben ik een gelukkig thuiskweker. Tot nu toe gelukkig vaak probleemloos. Nu zit ik sinds de laatste oogst met een klein probleem in mijn maag, waar ik het antwoord niet 100% op kan vinden online. Er gaan verschillende verhalen de ronde. De ene zegt dat het wortelluis is, en de ander heeft het over springstaartjes die geen kwaad kunnen.

De laatste kweek verliep prima, totdat ik aan het einde van de bloei witte beestjes in het water onder aan de potten zag zwemmen. Ik kweek al een aantal rondes met het Autopot systeem inclusief de voeding van BioTabs, met slechts kraanwater op kokos van Plagron.

Toen ik de beestjes ontdekte, zaten de planten aan het eind van hun leven en heb ik ze direct geoogst. Vervolgens is de complete ruimte ontsmet voor de volgende ronde en nu ontdek ik tot mijn schrik dat de beestjes vrolijk terug zijn in week 5 van mijn autoflowers. Nergens online kan ik het antwoord vinden dat ik zoek, dus ik hoop dat jij me hier meer over kan vertellen? Kan dit kwaad? Kan ik het eventueel nog bestrijden? En hoe voorkom ik het in het vervolg?

Heel erg bedankt alvast!

Kweker Karel

Bijlagen

 

Hoi Kweker Karel, bedankt voor je vraag. Je hebt een mooie setup moet ik zeggen, en met de autopots en de kokos denk ik dat je hele lekkere wiet oogst! Ik kan me echter wel voorstellen dat je je zorgen maakt over de beestjes. Zeker omdat je ze nu al voor de tweede keer onder in het bodemwater van je autopots tegenkomt. Het goede nieuws is dat het inderdaad springstaartjes zijn, en dat die over het algemeen niet veel schade aanrichten. Ze voeden zich onder andere met organisch materiaal en schimmels maar het slechte nieuws is dat ze daarnaast ook de wortels van je planten kunnen aantasten.

Met name in potplanten kunnen springstaartjes, die overigens overal in de natuur en het hele jaar te vinden zijn, uitgroeien tot een plaag. Je hebt je complete kweekruimte na de vorige oogst ontsmet, dus ik vermoed dat ze met de kokos meegekomen zijn. De reden dat je ze vooral in het water in de onderkant van je potten vindt, is dat ze voor de hitte en droogte van je kweeklamp naar beneden vluchten.

Springstaartjes bestrijden

Springstaartjes voelen zich dan ook goed thuis in een vochtige omgeving, en een droger klimaat helpt dan ook bij de bestrijding ervan. Jij kweekt echter op kokos, en dat gaat juist weer beter als je dat goed vochtig houdt. Je kunt de springstaartjes daarom het beste biologisch bestrijden met natuurlijke vijanden. Dit kun je onder andere doen door nematoden in te zetten. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes die zich in de bodem voeden met allerlei soorten bodeminsecten, waaronder de springstaartjes. Steinernema feltiae aaltjes kun je gebruiken tegen springstaartjes.

Na deze kweek raad ik je aan om je kweekruimte nog eens te ontsmetten. Daarnaast zou ik even bij een andere leverancier je kokos bestellen. Ik vermoed dat de kokos bij je vaste leverancier misschien wat te lang gelegen heeft, en daardoor al springstaartjes heeft.

-xxx- Muna

(advertentie)