(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer wietplanten niet helemaal happy zijn, dan vertellen ze je dat negen van de tien keer met hun bladeren. Zo heeft de wietplant van Thomas dicht krullende bladeren, alleen heeft Thomas geen idee wat ze daarmee precies probeert te zeggen. Kijken of Lieve Muna kan helpen vertalen…

Ze zeggen weleens dat wietplanten met hun bladeren communiceren maar dat is natuurlijk niet echt het geval. Het is echter wel zo dat problemen zoals te veel water of voeding of iets dergelijks, gevolgen hebben. Gevolgen die zich vaak uiten aan de bladeren, en waaraan je kunt zien wat er loos is. In het geval van de wietplant van Thomas zijn de bovenste bladeren dichtgekruld, maar wat betekent dat precies?

 

Naam
Thomas
Onderwerp
Dicht krullende bladeren
Bericht
Hoi Lieve Muna, ik heb al geruime tijd een plantje staan en ze staat sinds kort op 12/12 waardoor ze in bloei staat. Het ‘probleem’ is dat er sinds een paar dagen een paar bladeren op een rare manier krullen, en ik niet goed weet wat er aan de hand is of wat ik er kan aan doen. Kan je mij helpen? Mvg Thomas
Bijlagen

 

Hoi Thomas, mooie wietplant heb je. Ik zie wat je bedoelt met de dicht krullende bladeren. Sommige van de bovenste bladvingers zijn bijna helemaal dichtgeklapt. Er is een naam voor dit fenomeen en in het Engels noemen ze het dan ook tacoing oftewel tacoën. En hoewel taco eigenlijk helemaal geen werkwoord is, snap je misschien wel wat ze ermee bedoelen. De dichtgekrulde bladeren hebben namelijk duidelijk de vorm van een taco, die ook over de lengte dichtgevouwen is.

Het ‘probleem’ is in jouw geval gelukkig niet heel erg maar het kan wel erger worden als je er niets aan doet. Maar om er wat aan te kunnen doen moet je inderdaad wel weten waarom deze wietplant haar bladeren dichtkrult. Dat kan namelijk verschillende redenen hebben, maar het betekent wel altijd dat de plant vocht probeert vast te houden door haar bladeren zo dicht te klappen. Het heeft dan ook vaak te maken met een te hoge temperatuur of een te lage luchtvochtigheid. In zeldzame gevallen kan het ook een beginnend magnesium tekort voorspellen maar dan zie je de taco-bladeren meestal lager aan de plant, en zul je ook lichter gekleurde bladnerven zien.

Licht- of warmtestress

Dat de krullende bladeren alleen boven in de plant te zien zijn, vertelt me dat het probleem van boven komt. Ik denk dan ook aan lichtstress door te veel lichtdruk in dit geval. Het kan ook warmtestress zijn, als je een lamp gebruikt die veel stralingswarmte produceert zoals een HPS kweeklamp. Tenzij de dichtgekrulde bladeren precies in de wind van een ventilator of in de luchtstroom van je kweekruimte groeien, vermoed ik dat het hier om lichtstress gaat.

Aan de foto’s te zien schat ik in dat je een LED kweeklamp gebruikt. Deze hangt waarschijnlijk iets te dicht bij de plant voor de bovenste bladeren. Ik raad je aan om hem wat hoger te hangen, en te kijken of dit het probleem verhelpt. Als je hem lang te laag laat hangen, dan zal de hoofdtop waarschijnlijk verbleken door de intensiteit van het licht.

Het hoger hangen van je kweeklamp, heeft echter ook als gevolg dat de toppen aan de zijtakken minder licht krijgen. Als je je opbrengst wil verhogen, dan raad ik je aan om de bovenste top te supercroppen. Hierdoor verlaag je de plant wat, en vangen de zijtoppen meer licht. Ook zullen ze meer van het plantenhormoon auxine ontvangen, zodat ze dikker zullen worden.

(advertentie)