(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Auxine groeihormoon voor wietplanten

Wie weleens een plant heeft gezien is het ongetwijfeld opgevallen dat die in de richting van het licht groeit. De hormonen die hier verantwoordelijk voor zijn heten auxines, en elke wietplant heeft ze. Wanneer je de werking van auxine goed begrijpt, kun je het gebruiken om je wietplanten te trainen voor een betere opbrengst. 

Auxines zijn een groep plantenhormonen met vergelijkbare structuur en effecten, die in planten een groot aantal belangrijke functies vervullen. Het woord komt van het Griekse woord αυξειν (auxein), wat groeien betekent – aldus Wikipedia. Nou hoef je dat gelukkig niet allemaal te onthouden om van auxine te kunnen profiteren.

Hoge bomen vangen veel… auxine

De meeste van deze hormonen worden geproduceerd in de uiterste delen van wietplanten. In de toppen dus maar ook in de wortelpunten, want ook daar zorgt auxine voor een versnelde groei. De allergrootste concentratie aan auxine vinden we in de hoogste toppen en de diepste wortels. Het stimuleert de groei van de hoge groeipunten, maar remt tegelijkertijd de groei van lagere groeipunten. Op deze manier zorgt auxine in wietplanten ervoor, dat de hoogste takken het snelste groeien.

Auxine stimuleert de celstrekking. Doordat het zich naar de schaduwzijde van een tak verplaatst, zorgt het ervoor dat de tak in de richting van het licht groeit. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder.

De werking van auxine in groeipunten

De werking van het hormoon auxine in beeld… [Beeld: Designua, Shutterstock]

Planten trainen met auxine

Wanneer we gebruik willen maken van het plantenhormoon auxine, kunnen we dit bijvoorbeeld doen door de bovenste top uit een plant te knippen (toppen). De auxine zal nu worden verdeeld over de nabij groeiende zijtakken, die daardoor op hun beurt sneller zullen groeien. Dit is in principe wat er gebeurt wanneer we een wietplant toppen, om meer hoofdtoppen te krijgen.

Wanneer we supercroppen gebeurt er ook iets dergelijks. Door een hoge top naar beneden te buigen, zodat die lager groeit dan andere toppen, zullen deze andere toppen tijdelijk meer auxine ontvangen. Hierdoor gaan deze op hun beurt sneller groeien en zullen ze zich beter ontwikkelen.

Kerstboomstructuur door auxine

Bij de groei van een wietplant in de natuur zorgen de auxines ervoor dat de plant naar het licht groeit, en hierbij een stevige vorm krijgt als die van een kerstboom. In dit geval is dit nuttig voor de plant want zo’n kerstboomstructuur waait niet snel om, en zorgt ervoor dat in ieder geval één top (de hoofdtop) hoog zal groeien waar het veel stuifmeel kan opvangen (in het geval van een vrouwelijke plant), of dat juist kan verspreiden (in het geval van een mannelijke plant).

Binnen willen we echter liever dat onze wietplanten allemaal zoveel mogelijk licht opvangen en is een horizontaal bladerdek gewenst. Wietplanten van dezelfde hoogte, groeien immers even dicht bij de lamp en vangen evenveel licht op.

Om een egaal bladerdek te kweken moet je voorkomen dat één plant of tak meer auxine ontvangt dan de rest.

Bij de binnenteelt moeten we dus zien te voorkomen dat een van de takken veel meer auxine krijgt en dus uitgroeit tot een hoofdtop. Dit zorgt er immers voor dat de lamp hoger gehangen moet worden, waardoor de lagere takken minder licht zullen opvangen. Door de hoofdtop omlaag te buigen en aan een rek te binden (scroggen), om te knakken (supercroppen) of af te knippen (toppen) kun je auxines herverdelen om voor een gelijkmatige groei in de breedte zorgen.

Wilgenwater bevat veel auxine

Wilgenwater is makkelijk te maken, en bevat veel auxine.

Wilgenwater

Auxine wordt ook verkocht om kunstmatig aan de plant toe te voegen. Het zou voor een verhoogde opbrengst van 20% moeten zorgen doordat het wortelstelsel en de toppen van de plant beter groeien. Of dat ook écht zo is laten we even in het midden maar je zou ermee kunnen experimenteren door zijtakken met auxine te behandelen of het aan je voedingswater toe te voegen.

Je kunt het sprayen en aan de plant te drinken geven en hoeft het overigens niet te kopen want je kunt de plantenhormonen zelf maken van wilgentakken. Deze bevatten namelijk veel auxine. Snij een paar wilgentakken aan stukken en laat ze een weekje in een emmer water trekken en je hebt water met auxine. Besproei je wietplanten ermee of verdun het met vier delen water om aan je voedingswater toe te voegen. Wilgenwater helpt ook om stekken sneller te laten wortelen.

[Openingsbeeld: epicglory, Shutterstock]
(advertentie)