- Een eigen wietsoort stabiliseren, zo doe je dat!
- De Riptip Tour 2024: Een week vol unieke cannabiservaringen
- Hoe silicium voor sterkere wietplanten zorgt
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#2)
- 9 Quick tips voor beginnende steenwolkwekers
- Wat niemand je vertelt over wiet knippen (maar wij wel)
CNNBS Basics: wietplanten supercroppen
In de categorie CNNBS Basics vind je alles over de basisvaardigheden van wiet kweken. Een van de basistechnieken die in de bloeifase goed van kas komt is supercroppen. Een methode die je bij wietplanten binnen en buiten kunt toepassen om ze snel lager te maken, stammen sterker te krijgen en een dikkere top te kweken.
Supercroppen klinkt als een wonderlijke kweektechniek en dat is het ook wel een beetje. Eén razendsnelle handeling zorgt namelijk voor meer hoofdtoppen, een sterkere tak en een dikkere top. Als klap op de vuurpijl kun je de vorm van een wietplant met supercroppen beïnvloeden. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat sommige takken meer licht opvangen, of dat je wietplanten laag genoeg blijven.
Supercroppen = High Stress Training
De kweektechniek supercroppen valt onder de zogenaamde high stress methoden, aangezien je de plant er een beetje mee beschadigt. Het is eigenlijk een gecontroleerde manier om takken te breken, zonder dat ze echt breken. Het zorgt ervoor dat je takken kunt verplaatsen naar een gewenste plek, dat de wietplant in zijn geheel wat lager wordt en dat er meer hoofdtoppen aan groeien. De behandelde tak, en die daaromheen worden sterker en dikker, om te voorkomen dat ze nog eens knakken.
Zelf doen
Je kunt een wietplant zo vaak supercroppen als je wilt, maar de techniek heeft het meeste voordeel als je een te lange tak wat lager maakt zodat je kweeklamp ook wat kan zakken. Zo krijgt de hele plant namelijk meer licht als gevolg van het supercroppen. Je kunt het dus het beste op de hoogste tak(ken) toepassen om de plant wat lager te houden. Je kunt ook de zijtaken van een getopte wietplant echter ook supercroppen om de structuur van de plant breder te maken.
Neem voor het supercroppen de stam (of tak) tussen je duim en wijsvinger en oefen druk uit terwijl je hem heen en weer rolt. Dit zorgt ervoor dat de binnenkern van de stam gekneusd raakt, en je de stam in een hoek van 90 graden kunt buigen, zonder dat de tak breekt. Buig de tak dus in de gewenste richting en laat hem zo hangen.
Tip: Mocht je wietplant bij het supercroppen per ongeluk breken, dan kun je hem terugbuigen en repareren met een stukje duct tape. De breuk is meestal binnen een dag alweer hersteld.
Wietplanten zijn ontzettend veerkrachtig en sterk; vaak groeit de gesupercropte tak al binnen een paar uur weer in een boog omhoog maar laat hem wel een paar dagen met rust om goed te kunnen herstellen. De geknakte plaats wordt sterker en dikker dan voor het supercroppen en vormt een soort knie. De zijtakken op het gesupercropte deel van de plant krijgen extra auxines (plant hormonen) en ontwikkelen zich beter en veranderen zelf in nieuwe toppen.
(advertentie)