(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zijn eerste kweek pakte Gijs meteen vooruitstrevend aan door op grote steenwolblokken te kweken met een automatisch irrigatiesysteem. De kweek verliep niet helemaal lekker maar Gijs zette door en is inmiddels met zijn tweede ronde bezig. Hij zit in week twee van de groei maar zijn plantjes beginnen al te vergelen. Eens kijken wat Lieve Muna erover te zeggen heeft…

Een leuke kweekvraag deze week van Gijs, die een mooi hydrosysteem in zijn kweektent heeft. Hij kweekt namelijk op steenwolblokken en dat zie je doorgaans niet vaak bij beginnende kwekers. Tijdens zijn eerste kweek waren er wat problemen, en ook deze tweede ronde begint niet optimaal. Ik ben er echter van overtuigd dat er met zijn setup mooie oogsten mogelijk zijn, dus laten we snel tot de vraag overgaan.

 

Naam
Gijs
Onderwerp
Jonge plantjes op steenwol worden geel
Bericht
Beste Muna, onlangs ben ik een hydrokweek begonnen. Dit is eigenlijk al de tweede keer maar de eerste ging ook al niet zo goed. Momenteel zit ik in de tweede week van de groei met een EC-waarde van 1,4 en een pH-waarde van 5,7/5,8. De watertemperatuur is 23 graden.

De omgevingstemperatuur is ook 23 graden en de luchtvochtigheid is rond de 60%. Ik gebruik een Mars Hydro SP3000 LED kweeklamp en die staat momenteel op 30% gedimd. Als voeding gebruik ik Plagron Hydro a & b, en het substraat is van Grodan, steenwolblokken van 15×15×15 cm.

Ik bewater nu éénmaal per dag daarbij geef ik totdat het water eruit loopt. Nu het volgende, mijn blad wordt geel en lijkt op een nute burn, maar met een EC-waarde van 1,4 lijkt me dat stug. Kun jij me vertellen wat ik fout doe?

Alvast bedankt, groet van Gijs

Bijlagen

 

Hoi Gijs, mooie setup heb je! Ik vind het ook een hele leuke vraag om te beantwoorden omdat ik denk dat mijn antwoord een groot verschil kan maken.

Kweken op steenwol

Kweken op steenwol heeft denk ik wel een steile leercurve voor de beginner, maar is een heel mooi en luchtig medium dat ook lekker luchtig blijft. Het zakt niet in na verloop van tijd, maar behoudt een goede verhouding tussen vocht, en zuurstof. Na het uitlekken na een waterbeurt bestaat het voor ongeveer 80% uit voedingswater, 15% zuurstof en maar 5% steenwol. Doordat steenwol zo veel vocht vasthoudt is de kans op uitdroging ook erg klein.

De grootste uitdaging voor beginnende steenwolkwekers is de bewatering, en ik weet ook bijna zeker dat dat in dit geval het probleem veroorzaakt. Want hoe vaak bewater je op steenwol, en hoeveel water dien je dan te geven? Die laatste vraag is gemakkelijk te beantwoorden, en doe je volgens mij ook wel goed. Op steenwol geef je namelijk water tot zo’n 10 tot 15% van het water er weer uitlekt. Dit zorgt voor een goede doorspoeling en verversing van het water in de steenwolblokken.

Hoe vaak bewateren?

De frequentie van bewatering is echter lastiger te zeggen, en hangt af van het formaat van de planten en de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte. Jonge wietplanten hebben doorgaans genoeg aan één waterbeurt per dag. In jouw geval laten de omlaag krullende blaadjes echter zien dat ze wat te nat staan. Ik raad je dan ook aan om voorlopig één bewatering per twee dagen aan te houden.

Het is niet erg als de bovenkant van je Grodan blokken droog aanvoelen, want het meeste water zakt naar de onderkant van het blok. Zoals eerder al opgemerkt hoef je op steenwol niet snel bang te zijn voor uitdroging. Als je wat minder frequent water geeft, krijgen de wortels wat meer zuurstof, en zul je zien dat de blaadjes weer wat meer omhoog gaan staan.

Naarmate je planten groter worden zul je weer vaker moeten bewateren, en dit goed inschatten is de moeilijkheid bij het kweken op steenwol. Je krijgt er echter al snel een goed gevoel voor; als je de blokken even voorzichtig optilt kun je aan het gewicht voelen of er nog genoeg water in het blok zit. Kijk daarbij ook goed naar de stand van de bladeren, zoals je nu weet krullen de bladeren omlaag als je te vaak water geeft.

Naarmate de planten groeien zul je vaker water moeten geven. Tot maximaal 10 keer per dag als je je planten heel groot laat worden, al denk ik niet dat je in jouw geval zo vaak hoeft te bewateren gezien het formaat van je ruimte, de lamp en de luchtbevochtiger die je gebruikt. Onthoud in ieder geval dat je planten op steenwol niet snel zullen uitdrogen. De wortels kunnen water uit het materiaal blijven opnemen tot de blokken bijna helemaal droog zijn, maar in dat geval zullen ze ook zeer licht aanvoelen.

Verder kun je het vochtgehalte van steenwol goed handmatig checken. Als je de blokken zachtjes onderaan indrukt/vastpakt voel je het snel genoeg. Bovenaan en in het midden voelen de blokken als je het goed doet wat droger aan, omdat het water in steenwol voornamelijk aan de onderkant van het blok zakt. Concentreer je op een mooi vochtgehalte in het midden van je blokken en je zou goed moeten zitten.

Cal/Mag

Verder kun je de blokken eventueel aan de bovenkant afdekken als je merkt dat hier algen op gaan groeien. Dit zorgt er dan ook voor dat de blokken minder snel uitdrogen, maar je weet nu hoe je het vochtgehalte op peil kunt houden. Daarnaast kan het tegen de vergeling van je plantjes, zeker in de eerste weken, nuttig zijn om één keer per week een waterbeurt met een pH-waarde van 6,4/6,5 te geven. Doe daar dan ook gewoon voeding bij en eventueel wat Cal/Mag. Calcium en magnesium worden namelijk pas opgenomen bij een pH-waarde vanaf 6,4.

Succes met je tweede hydroronde Gijs! Laat je me nog even weten of het allemaal geholpen heeft?

-xxx- Muna

(advertentie)