(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hij noemt zichzelf Vuurkever maar dat is toch zeker niet de oorzaak van de vlekjes op de bladeren van zijn Gorilla Glue autoflower. Hoe de vlekken dan wel op zijn bladeren terecht zijn gekomen is Vuurkever echter een raadsel, en dus riep hij de hulp in van ons eigen vuurvliegje Lieve Muna.

Als je niet echt iets hebt veranderd aan de verzorging van je planten, dan kan het lastig zijn om de oorzaak van sommige bladproblemen te achterhalen. En als er dan ook geen ongedierte te vinden is en je planten gewoon van een aangename 25 graden genieten, dan moet er iets anders aan de hand zijn…

 

Naam
Vuurkever
Onderwerp
Vlekjes op bladeren
Bericht
Lieve Muna, ik kan het volgende probleem maar niet tackelen. Ik krijg allemaal vlekjes op m’n plantjes; op de meegestuurde foto zie je een voorbeeld. Aan de onderkant van de bladeren is niets te zien, althans daar is het beeld hetzelfde. Het is een Gorilla Glue autoflower, want die werkt lekker tegen de zenuwpijnen die door mijn MS worden veroorzaakt. Ze staan in een ruimte bij een temperatuur van 25 graden en een luchtvochtigheid van 60%, en ze staan op cocos met BioTabs. Wat kan het zijn?
Bijlage

 

Hoi Vuurkever, bedankt voor jouw vraag. Toen ik de foto van jouw gevlekte bladeren voor het eerst zag, dacht ik aan verbranding door een te sterke bladvoeding. Als je de vlekken bekijkt lijkt het namelijk een willekeurig patroon van ingedroogde waterdruppels.

Vervolgens dacht ik aan verbranding door een te hete of te intense kweeklamp, en dat dat inmiddels al opgelost is omdat je je lamp hoger gehangen hebt. Beide theorieën gaan echter mank op het feit dat je dat dan waarschijnlijk zelf ook wel had geweten. Dan had je namelijk zelf ofwel een bladspray gebruikt, ofwel zelf je lamp verhoogd.

Bladvlekkenziekte

Je hebt in dit geval te maken met iets heel anders. Jouw Gorilla Glue autoflowers hebben namelijk last van ‘bladvlekkenziekte’. Er zijn twee soorten schimmels die de bladvlekkenziekte veroorzaken: Septoria cannabis en S. neocannabina. Beide schimmels richten zich specifiek op wietplanten, vandaar dat ze ook naar cannabis vernoemd zijn.

Wietplanten met een stikstof tekort worden gemakkelijker aangetast door de bladvlekkenziekte. Een ander kenmerk van de bladvlekkenziekte is dat die zich doorgaans eerst op de lager groeiende bladeren ontwikkelt, en langzaam naar boven trekt. De bladvlekkenziekte gedijt verder goed bij een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid.

Aan de foto te zien en na je verhaal gelezen te hebben, denk ik dat jouw Gorilla Glue planten aan deze kenmerken voldoen. De vlekken zitten op de lager groeiende bladeren. Er is geen sprake van ongedierte. De bladeren kunnen wat donkerder groen voor het goede (stikstof tekort), en het is lekker warm en vochtig in je kweekruimte.

Bladvlekkenziekte bestrijden

De bladvlekkenziekte is gelukkig niet meteen fataal voor wietplanten. Het brengt de bladeren echter wel schade aan. Toppen hebben er gelukkig geen last van maar het zorgt wel voor veel stress en dus een verminderde opbrengst. Als je er niets aan doet dan worden de vlekken steeds groter tot ze uiteindelijk in gaten veranderen. Ook zullen steeds meer bladeren aan de bladvlekkenziekte ten prooi vallen.

Nu je weet dat je planten last hebben van bladvlekkenziekte, is het belangrijk om meteen de omstandigheden aan te passen. Probeer voornamelijk de luchtvochtigheid omlaag te krijgen, al zal dat lastig zijn omdat kokos altijd goed nat gehouden moet worden, en je potten van textiel gebruikt die veel vocht verdampen. Misschien kun je de potten afdekken met een zeil of wat meer lucht afzuigen?

De schimmels van de bladvlekkenziekte verspreiden zich vooral via aangetaste (afgevallen) bladeren, en de sporen kunnen ook via water en lucht verspreiden. Ruim afgevallen bladeren dus meteen op, en verwijder de aangetaste bladeren. Daarna kun je de planten en de bodem dagelijks besproeien met een mengsel van 1 liter water, 2 theelepels biologische appel cider azijn en 1 theelepel zuiveringszout.

Naast deze behandeling helpt het om nuttige bodembacteriën toe te voegen. Compostthee op de bladeren spuiten (nadat de aangetaste bladeren verwijderd zijn) bestrijdt de schimmel op de bladeren met nuttige bacteriën. Het belangrijkste is echter om de luchtvochtigheid omlaag te brengen zodat de schimmel geen kans meer krijgt. Zorg voor een goede verluchting tussen de planten door.

Verder raad ik je aan om je hele kweekruimte en al je gereedschap, na de oogst goed schoon te maken met een desinfecterend middel. Was de textielpotten ook goed en desinfecteer ze met een oplossing met waterstofperoxide of chloor, en probeer de kokos niet nog eens te gebruiken als je dat van plan was.

Succes met de rest van je kweekronde Vuurkever!

-xxx- Muna

(advertentie)