(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We kunnen gerust stellen dat LED kweeklampen inmiddels de standaard zijn onder thuiskwekers. Ze verbruiken immers minder energie, worden minder warm en zorgen voor betere resultaten. Maar LED licht drijft planten ook tot het uiterste en is zeer intens, waardoor ze de nodige stress zullen ervaren. Een beetje bescherming kan dan ook zeker geen kwaad! 

Planten die onder LED gekweekt worden, vragen voor de beste resultaten een aangepaste behandeling. Om te beginnen worden LED-kweeklampen namelijk minder heet waardoor de planten minder vocht zullen verdampen. Dit betekent dat ze dus ook minder voeding binnenkrijgen, en dat de vochthuishouding verandert, maar dat is niet het enige.

LED licht is vaak ontzettend fel en bevat vaak ook UV straling. Dit moet ook, willen de lampen een goed resultaat opleveren, maar hierdoor kunnen ze ook schade aan planten toebrengen. Light burn bijvoorbeeld, oftewel verbranding of verbleken van bladeren en bloemen door te fel licht. Het komt vrij vaak voor en vooral wanneer de LED eigenlijk te dicht op de plant gehangen wordt.

Planten zijn zeer gevoelig voor UV-straling en fel LED licht. Aan de ene kant vermindert UV-straling de kans op schimmels en verhoogt het de harsproductie, maar aan de andere kant levert het planten ook stress op. LED Protect verhoogt de weerstand van planten zodat ze zich beter kunnen beschermen. Daarnaast zorgt het ervoor dat meststoffen beter opgenomen worden, en versnelt het de fotosynthese. Daardoor kunnen ze uiteindelijk een betere opbrengst afleveren.

Intens LED licht kan stress veroorzaken en blad en bloem beschadigen. Foto: socrates471, Shutterstock

Aminozuren

LED Protect beschermt planten tegen verschillende vormen van stress zoals lichtstress en schimmels. Tegelijkertijd verbetert het de fotosynthese en dus de groei en productie van planten. Dat doet het middel van EPS met behulp van aminozuren. Aminozuren zijn namelijk de bouwstenen van eiwitten, en hebben een zeer brede functie in planten. Planten produceren ze dan ook zelf, alleen kost dit vrij veel energie. Een supplement is dus zeer welkom voor planten, en zeker wanneer die maximaal moeten presteren.

Aminozuren helpen bij de groei van intercellulaire structuren, stimuleren plant-metabolisme en verbeteren de opname en het transport van meststoffen. Daarnaast dienen aminozuren ook als voedsel voor microbes in de bodem, en worden ze door micro-organismen in de aarde aangemaakt.

Bepaalde aminozuren zorgen ervoor dat de wortels van planten vele malen meer calcium opnemen. Calcium is de belangrijkste bouwsteen voor celwanden, die door het gebruik ervan veel sterker worden. Op deze manier beschermt LED Protect niet alleen tegen LED licht maar ook tegen schimmels die nu veel meer moeite hebben om de celwand binnen te dringen. Een deel van de extra calcium wordt bovendien opgeslagen en meteen aangesproken wanneer de plant wordt aangevallen. Het brengt de plant als het ware in een opperste staat van paraatheid.

Net als LED Protect zitten cannabiszaden boordevol aminozuren. Foto: MexChriss, Shutterstock

Het effect van LED Protect

LED Protect is geen vervanging voor de basisvoeding maar kan wel samen met iedere basisvoeding gebruikt worden. Het product zorgt voor een verhoogde weerstand van de plant tegen biologische bedreigingen en omgevingsfactoren. Biologische bedreigingen kunnen bijvoorbeeld spint, ziekteverwekkers en schimmels zijn. Omgevingsfactoren zijn onder meer de UV straling of het superfelle licht van een LED kweeklamp, hitte en kou.

Naast het verhogen van de weerstand zorgt LED-Protect voor een verdikking van de celwanden door een verhoogde opname van calcium. Dikkere celwanden zorgen ook voor meer vaste massa zodat er na het drogen meer gewicht overblijft. Een bijkomstig voordeel van de extra opname van calcium is dat het kalkaanslag helpt voorkomen.

Ook wordt de opname van meststoffen verbeterd net als het algehele metabolisme. Dit is met name bij LED van belang omdat planten door een lagere temperatuur minder verdampen en dus ook minder water en voeding opnemen. Verder zijn aminozuren ook de voorlopers van auxine. Auxine is een plantenhormoon dat zorgt voor celstrekking en groei in de richting het licht.

LED Protect kan met iedere basisvoeding worden meegegeven om je planten tegen LED stress te beschermen. Het verbetert de weerstand en opname van meststoffen, en verhoogt de fotosynthese. Je kunt het als bladvoeding gebruiken (0,5 tot 0,7 milliliter per liter water) of meegeven met het gietwater (1 milliliter per liter water) volgens het volgende voedingsschema

(advertentie)