(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alcohol – bier, wijn, sterke drank – staat met stip op nummer 1 van de Top 15 van meest gevaarlijke drugs, volgens het Amerikaanse Addiction Center in 2019. In deze op wetenschappelijke feiten gebaseerde ranglijst komt cannabis niet eens voor, alleen synthetische cannabinoïden (zoals Spice en K2) staan op plek 13. Kortom, als je wat aan het zeer schadeliike gezuip – ieder jaar goed voor 7.570 Nederlandse doden – wil doen, kan je maar beter zo snel mogelijk cannabis legaliseren!

Kijk uit Koning Alcohol, cannabis rukt op

Volgens analisten van onderzoeksbureau Cowen Equity Research ‘begint legale cannabis de koek van alcoholverkoop op te eten’. Dat wil niet zeggen dat de enorme drankindustrie nu al op apegapen ligt, verre van dat, maar de trend is onmiskenbaar in het voordeel van wiet en in het nadeel van alcohol, zeker bij jongere mensen.

Het rapport van Cowen Equity is er eentje van het serieuze werk: de onderzoekers bestudeerden 20 jaar aan overheidsenquêtes en -gegevens en analyseerden meer dan 8 miljoen (!) ingevulde vragenlijsten. Resultaten van het wereldberoemde mediaconglomeraat Nielsen en hun eigen Cowen Consumer Survey werden gebruikt om de effecten van cannabis op de alcoholverkoop te bestuderen.

Omvang legale wiethandel bedraagt nu al 10% van de alcoholverkopen

In het rapport zegt analist Vivien Azer dat de kortetermijn impact van de cannabisindustrie op alcoholverkoop ‘merendeels nog te managen is’ voor de drankenbranche. Maar ze wijst er ook op dat de jonge legale wietmarkt in de VS al is gegroeid tot 10 procent van de omvang van de alcoholmarkt. En dat is mooi een vervijfvoudiging van de 2% van vijf jaar geleden!

‘Cannabis zou vier keer zoveel consumenten kunnen winnen dan alcohol, over de komende vijf jaar… omdat jongere consumenten ook langere periodes zonder alcohol inpassen’, verklaart Azer tegenover de website MarketWatch. Uit hun eigen enquête blijkt de trend ook: zestig procent van de cannabisconsumenten zegt dat zij hun alcoholconsumptie hebben verminderd dankzij wiet.


Legalisering cannabis is op meerdere fronten gezond

Dit is zeker niet de eerste keer dat alcohol het onderspit delft ten opzichte van het veel gezondere cannabis. Praktisch elk vergelijkend onderzoek valt in het voordeel van wiet uit. We zetten een paar interessante studies uit ons eigen CNNBS-archief voor je op een rijtje:

En weet je wat helemaal mooi is? Cannabis kan je helpen met je alcoholkater en zelfs met het afkicken van bier, wijn of sterke drank!

En nu mag jij drie keer raden waarom de meest schadelijke en volkomen legale drug alcohol niet verboden is in dit rare kikkerlandje van ons en cannabis wel verboden is?!

[openingsbeeld: svtdesign/Shutterstock]
(advertentie)