(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Generatie Z – of kortweg Gen Z – bestaat uit mensen die zijn geboren tussen 1997 en 2012. De opvolgers van de millennials dus en deze nieuwste generatie ziet de (drugs)zaken nog beter dan wie dan ook voor hen. Uit een actueel Amerikaans onderzoek blijkt dat meer dan tweederde van de oudere Gen Z’ers wiet verkiest boven alcohol!

Tegenstanders van legale cannabis wijzen steevast naar de kwetsbare jeugd, die het allemaal niet zou kunnen verwerken als wiet ineens zoiets wordt als alcohol. Toen de eerste staten in de VS – Colorado, Washington, Oregon, Alaska – vanaf 2012 besloten om cannabis toch uit de zwarte markt te trekken, waren de oudste Gen Z’ers 15 jaar. Nu we weer een decennium verder zijn kunnen er dan ook feitelijke conclusies worden getrokken over de omgang van jongeren met wiet en andere ‘drugs’ zoals alcohol.

Gen Z houdt van wiet, maar wel pas als ze oud genoeg zijn

Volgens gegevensvan het New Frontier Data Consumer Survey uit 2017-2020 over ‘cannabisgebruik in de afgelopen maand’ blijkt dat de consumptie onder jongere Gen Z’ers (leeftijd 18 tot 20 jaar) met 8% gedaald is. Bij de oudere Gen Z’ers is dat precies andersom; daar steeg de wietconsumptie juist en wel met 11%.

Overigens staan de oudere Gen Z’ers daarmee niet aan kop voor wat betreft de snelst stijgende groep die cannabis gebruikt, want dat zijn de roemruchte babyboomers! Bij de groep 60- tot 64-jarigen steeg het maandelijkse gebruik van cannabis namelijk met een fantastische 56 procent.

Gen Z is niet echt fan van alcohol of tabak

Een recente studie van de University of Washington die gepubliceerd is in het vaktijdschrift Journal of Adolescent Health, keek naar alcohol- en tabakconsumptie onder Generatie Z in de staat Washington tussen 2014 en 2019. Dat zijn de eerste vijf jaren dat cannabis daar legaal was, zie onderstaand nieuwsbericht dat CNNBS hierover in mei publiceerde.

LEES OOKJongvolwassene gebruikt minder alcohol, sigaretten en pijnstillers na legalisering wiet

Het blijkt dat er sprake is van afname (‘in de afgelopen maand’) van alcoholgebruik, comazuipen en het roken van sigaretten. Dat zou dus zomaar eens kunnen samenhangen met de legalisering van wiet. In ieder geval komen de conclusies overeen met een ‘algemene desinteresse in alcohol en tabak onder individuen in Gen Z’ zoals die ook is geobserveerd in het New Frontier Data Consumer Survey.

Cannabis consumenten van 18 tot 24 jaar zeggen namelijk het meest dat ze nooit alcohol drinken (19,7%) en eveneens is dagelijks bier of sterke drank drinken hier het minst populair (5,9%). Van alle mensen onder de 55 jaar moeten de Gen Z’ers ook het minste hebben van tabak (39,3%). De vraag is dus gerechtvaardigd of hier sprake is van een groep die bewust alcohol vervangt door wiet?

Kijk, deze Gen Z’er doet het helemaal goed: liever wiet en de alcohol en sigaretten niet… [foto: LightField Studios/Shutterstock]

Gen Z kiest bewust cannabis boven alcohol en daar staan ze niet alleen in

Al uit een studie in 2009 die gepubliceerd werd in vaktijdschrift Harm Reduction Journal, bleek dat 40% van de 350 onderzochte medicinale cannabispatiënten wiet gebruikt als een vervanging voor alcohol. Uit de actuele enquete van New Frontier blijkt dat deze trend zich onverminderd heeft voortgezet, en niet alleen onder de Generatie Z.

Meer dan tweederde (69%) van de 18- tot 24-jarigen rapporteert dat zij cannabis prefereren boven alcohol. En dat is – hoe fijn – ook het geval bij bijna alle andere leeftijdsgroepen. Een meerderheid die liever blowt dan drinkt dus, met uitzondering van de oudjes van 65 tot 74 jaar die nog liever drinken.

De conclusie over drank & drugs bij Generatie Z

Wat kunnen wij – en zeker ook onze tegenstanders in het debat over legalisering van cannabis – nu leren van dit onderzoek, waarbij we dus even opmerken dat wiet inmiddels op heel veel plekken in de VS gereguleerd is en hier in Nederland nog niet. Al kunnen onze kwetsbare jongeren natuurlijk wel een coffeeshop binnenwippen vanaf achttien jaar.

De uitkomsten suggereren volgens New Frontier dat ‘jonge mensen leren hoe ze moeten navigeren in het legale cannabis-landschap zónder dat ze dwangmatig (meer) wiet gaan gebruiken’.

Bovendien, en dat zouden toch ook de fatsoens- en moraalridders in Nederland moeten toejuichen, zijn deze jongeren minder geneigd om alcohol en tabak te consumeren, ofwel ze maken cannabis tot hun ‘drug of choice’.

‘In acht nemend dat cannabis minder risico op afhankelijkheid heeft dan zowel alcohol of tabak – en wiet geen risico herbergt op een fatale overdosis (hetgeen niet van drank kan worden gezegd) of op langetermijnschade aan de longen (hetgeen niet van tabak kan worden gezegd), durven we te stellen dat de jongere generatie inderdaad meer bewuste keuzes maakt ten aanzien van hun consumptiepatronen’, concluderen de Amerikaanse onderzoekers.

[openingsfoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock]
(advertenties)