(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Stel je voor dat het Nederlandse dorp Oudeschip (120 inwoners) zijn naam zou willen veranderen in pak ‘m beet Skunk. Het land zou waarschijnlijk te klein zijn voor alle kritiek en boosheid, met de christelijke fatsoensrakkers hevig schreeuwend voorop. Hoe anders is dat in het Amerikaanse Colorado, dat op 1 januari 2014 de eerste staat werd waar je legaal recreatieve cannabis kon kopen. Uit eerbetoon aan het plaatselijke wietbedrijf Area 420  wil het dorpje Moffat – evenveel inwoners als Oudeschip – de naam nu gaan veranderen in het inderdaad veel beter bekkende Kush.

Ontsnapt Moffat dankzij wiet aan langzame dood?

Dankzij de voorloper-functie van Colorado is deze bergstaat met zes miljoen inwoners in het midden van de VS sinds 2014 uitgegroeid tot het centrum van de legale cannabis business in de Verenigde Staten. Dat is ook niet onopgemerkt voorbijgegaan aan het voorheen ietwat slaperige plattelandsdorpje Moffat.

De 120 inwoners in het dorp, dat nogal afgelegen ligt in de San Luis Valley in het zuiden van Colorado op de rand van het Great Sand Dunes National Park, hielden zich altijd in leven met landbouw en wat de Amerikanen ‘ranching’ noemen. Het dreigde langzaam in de vergetelheid te raken, totdat vijf jaar geleden Mike Biggio met zijn Area 420 zich in Moffat vestigde. Hij is het dan ook die het dorp wil ‘rebranden’ door het een nieuwe naam te geven en zo ’toekomst te geven aan een stervende vallei’.

Kush moet het nieuwe Humboldt County worden

“Ik wil hier een wereldberoemde cannabisregio van maken”, verklaart Biggio zijn plan om de dorpsnaam van Moffat in Kush te veranderen. Niet zo heel raar vanuit zijn oogpunt, want onder de hoede van Area 420 zijn er liefst 70 ‘grow operations’ gevestigd in Moffat, waarmee het dorp sowieso de eer heeft om de grootste concentratie cannabisproducenten in heel Colorado te huisvesten.

Voor de plaatselijke VVV moet de naam Kush een makkie zijn… [beeld: memphisslim/Shutterstock]

Nu vindt Biggio het tijd om met een nieuwe naam de economische power van het dorpje te laten zien. “Kush, een bijnaam voor wiet genoemd naar het Hindu Kush-gebergte in zuid-centraal Azië, kan het volgende Humboldt County, Californië worden. De Napa Valley (das een beroemd wijngebied, red.) voor toppen”, zegt de cannabis entrepreneur tegen de krant The Denver Post. “This would show the town has both feet in on this and reflect the new culture here.”

LEES OOKWietteelt expo + fotoboek: Humboldt USA

Burgemeester Moffat stemt voor naamsverandering in Kush

De dorpsraad moet uiteindelijk beslissen over Kush in plaats van Moffat als naam. Biggio hoopt zijn plaatsgenoten met Wikipedia-informatie over Hindu Kush, voorbeelden van eerdere naamsveranderingen in Colorado en een artikel uit zakenblad Forbes over het bloeiende cannabistoerisme over de streep te trekken.

En denk nou niet dat hij geen kans maakt. “Verandering is altijd goed”, zegt Moffat’s burgemeester Cassandra Foxx bijvoorbeeld. Zelf stemt ze sowieso voor ‘Kush’ en ze heeft ook stemadvies voor de andere 119 zielen in haar dorp. “De meest gevaarlijke zin is: ‘We hebben het altijd op deze manier gedaan’. Dat is de dood van de samenleving.”

Area 420 brengt werkgelegenheid en belastinggeld naar Moffat

Mochten de inwoners van Moffat niet gevoelig zijn voor het argument van verandering, dan kan er nog met harde cijfers over geld gezwaaid worden. Voordat wietbedrijf Area 420 zich in Moffat vestigde kwam er slechts 80.000 dollar aan belastinginkomsten binnen, vorig jaar was dat door de legale wietbusiness opgelopen naar 400.000 dollar.

Met deze ‘cash infusion’ wordt er geïnvesteerd in een nieuw water- en rioleringssysteem, nieuwe bestrating, verbeteringen aan de school en het ontwikkelen van huizen. “Dit dorp was net in staat om te blijven bestaan”, zegt de burgemeester over het leven in Moffat voordat Area 420 kwam. “Het was er gewoon. De status quo werd gehandhaafd. Toen kwam Area 420 en bracht ons industrie. Dat betekende een exponentiële groei!”

En hoe leuk zou het niet zijn voor (cannabis)toeristen om even een plaatje te schieten voor op Insta, terwijl je er eentje opsteekt voor het plaatsnaambordje KUSH? Inderdaad, heel erg leuk…

[openingsbeeld: Art Graris Studio/Shutterstock]
(advertentie)