(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eindelijk wat positief nieuws uit het door oorlog verscheurde Oekraïne en dat gaat over cannabis nota bene. Want ondanks de voortdurende ellende heeft de regering dinsdag een wetsvoorstel richting het parlement gestuurd dat medicinale cannabis moet legaliseren. De oorlog en al het geestelijke leed – denk aan PTSS e.d. – dat daaruit voortvloeit spelen hierbij ook een rol, zo maakte de minister van Volksgezondheid bekend.

Oorlog versnelt noodzaak legale medicinale cannabis

Oekraïne’s minister van Volksgezondheid Viktor Liashko maakte het mediwiet-plan van de regering dinsdag bekend via o.a. een post op Facebook. De ministerraad is het alvast eens met het wetsvoorstel en nu is het definitieve oordeel aan de parlementariërs in Kiev.

“Wij begrijpen de negatieve consequenties van de oorlog op de mentale gezondheid van het volk”, zo schrijft Liashko. “Wij begrijpen dat veel mensen medische behandelingen nodig hebben omdat ze zijn blootgesteld aan oorlogsgeweld, en ook tijdens hun laatste ademhalingen.” Dramatische woorden, maar gezien de situatie daarginds alleszins begrijpelijk.

‘Cannabismedicijn is geen concurrent van drugs’

De krant Kyiv Post bericht dat het nieuwe wetsvoorstel eigenlijk een verbetering is van een eerder plan uit 2021 en dat de regering nu knopen wil doorhakken voor wat betreft de legalisatie van medicinale cannabis. Sterker nog, de minister van Volksgezondheid vindt dat er – gezien de oorlog – eigenlijk niet eens tijd is voor een uitgebreide controle van het wetsvoorstel.

“Cannabismedicijnen zijn geen “concurrenten” van drugs en maatregelen om hun circulatie te reguleren zijn compleet anders. Medicinale cannabis bevat bijvoorbeeld cannabidiol (CBD, red.), wat geen noemenswaardig psychoactief effect heeft, dus is het niet geschikt voor recreatief gebruik”, aldus Liashko.

De wet voorziet in een strikte controle op de teelt, productie en verkoop van medicinale cannabisproducten, evenals vergunningen en licenties voor de wietteelt en wetenschappelijk onderzoek. Ook komt er een mediwiet trackingsysteem zodat er informatie beschikbaar is over alle stadia van de circulatie van de producten.

Minister van Volksgezondheid Viktor Liashko steekt zijn hand omhoog – net als de rest van het kabinet – als goedkeuring voor het wetsvoorstel dat medicinale cannabis legaliseert…

Waarom de regering in Oekraïne haast heeft

Het zal duidelijk zijn dat nu het moment is om cannabis te legaliseren in Oekraïne, aangezien posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) door de heftige en inmiddels maandenlange oorlog praktisch onder alle lagen van de bevolking een issue is. Om over PTSS bij soldaten nog maar te zwijgen.

De regering is kraakhelder over de motivatie ten aanzien van de nieuwe wet, die tot doel heeft ‘het reguleren van de circulatie van cannabisplanten voor medicinale toepassingen, industriële doeleinden en wetenschappelijke/technologische activiteiten om daarmee de condities te scheppen voor het uitbreiden van de patiëntentoegang tot noodzakelijke behandelingen van kanker en PTSS voortkomend uit oorlog’.

Volgens de wet gaat een centrale overheidsinstantie toezien op de THC-gehaltes in cannabis door middel van laboratoriumtests – tests die trouwens door ondernemingen, instituten en andere organisaties moeten worden uitgevoerd.

50 ziektes en aandoeningen in aanmerking voor legale mediwiet

Behalve kanker en traumatische (oorlog)stress komen er nog een stuk of vijftig ziektes en aandoeningen in aanmerking voor legale cannabisverstrekking in Oekraïne. Denk aan HIV, neurologische ziektes en neuropathische pijn, epilepsie, glaucoom, psoriasis, de ziekte van Parkinson en multiple sclerose.

Burgers en militairen kunnen wiet krijgen via een doktersrecept – ook online aan te vragen – al geeft minister Liashko toe dat cannabis niet op precies dezelfde wijze kan worden gereguleerd als pillen. In een moeite door maakte hij ook even gehakt van enkele vooroordelen over CBD.

Sluiten we af met een opmerkelijke vergelijking die de minister van Volksgezondheid nog voor ons in petto heeft over cannabis en yoga, en waarbij hij de indruk wekt dat mensen die medicinale cannabis afwijzen dezelfde types zijn die het medische nut van yoga ontkennen.

“Communication campaigns against drug abuse in cannabis have been shown to reject the faces on the basis of yoga and cannabis, which are in illegal practice, with the method of ignoring the value of yoga as a medical science and discrediting the very idea of ​​yoga medicine” – Minister van Volksgezondheid Oekraïne

Meer lezen over cannabis en PTSS

[openingsfoto: WindNight/Shutterstock]
(advertentie)