(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week heb je kunnen lezen hoe CannaTommy zijn AK Choco Kush oogstte. Wat je misschien echter niet weet is dat hij nóg een AK Choco Kush achter de hand had. Een prachtige reuzenplant welteverstaan die er al vier groeimaanden op heeft zitten! Om die plant mooi af te bloeien bouwde CannaTommy een RDWC systeem met veel watervallen, zuurstof én de nodige koeling. Bouwverslag! 

Voldaan van de oogst uit mijn Dokter Groen Special, maakte ik een nieuw plan om wat extra voorraad te kunnen oogsten. Ik had echter nog een backup-plan(t) achter de hand, namelijk de zus van de vorige week geoogste AK Choco Kush. Deze plant bevond zich tot nu toe nog steeds in de groeifase. Op 6 februari stopte ik de zaden in een nat koffiefilter en inmiddels is ze – na vier maanden voorgroeien! – een echte reus geworden. Omdat de DWC-emmer waarin ze stond vol met wortels zat, deze dame erg dorstig is en voor nog een paar voordelen ben ik aan het doe-het-zelven gegaan. Ik heb een 1-plant RDWC systeem voor haar geklust!

In de DGS…

…is het nu even rustig. AK Choco Kush doet daar in het donker haar ding: op haar gemakje drogen. Dat is voor de kwaliteit erg belangrijk. Inmiddels blijft het klimaat tijdens het drogen stabiel, zonder gebruik te maken van de ontvochtiger. De luchtvochtigheid in de DGS is rond de 55%, de temperatuur blijft ongeveer 24 °C.

Afgelopen week maakte ik het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem schoon, zodat ik het straks weer vol vertrouwen kan opstarten. Om het schoonmaken wat makkelijker te maken liet ik het systeem eerst een dagje draaien met een flinke scheut foodgrade 3% H2O2.

Het is nog even spannend welke soort ik hierna in de Dokter groen Special zal zetten, maar de nieuwe zaden van Amsterdam Genetics zijn al binnen. Daarover zal ik volgende week meer vertellen dus voor die onthulling moet je nog even geduld hebben. In dit verslag lezen jullie hoe ik voor haar zus een nieuw onderkomen regel.

AK Choco zus

Sinds kort staat de grote plant uit de DWC-emmer in een 1,2 x 1,2 meter kweektent. De tent van één vierkante meter werd haar te klein, net zoals de kweeklamp. Eerder investeerde ik al in een nieuw zonnetje voor deze dame: de Lumatek Zeus 600W Pro 2.9.

Na lang overwegen heb ik voor deze lamp gekozen, vanwege de efficiency en de smartdriver. Op deze manier kan ik in de toekomst slim belichten. Als je de lamp bijvoorbeeld alleen voor een paar moederplanten gebruikt, kun je een aantal light-bars uitschakelen en zo stroom besparen. Deze LED belicht in de bloei een oppervlak van 1,4 x 1,4 meter, en in de groei 1,5 x 1,5 meter. Omdat de lamp nu in een kweektent van 1,2 x 1,2 m hangt (en omdat ik de mogelijkheid nog niet had om het voedingswater in de emmer te koelen) is de lamp vooralsnog gedimd naar 25%.

Het was toch nog even spannend met een paar warme dagen, de temperatuur van het voedingswater liep op tot over de 26 °C. Gelukkig hebben de sterke genen van AK Choco Kush het overleefd. Mocht je dus geen koeler hebben, voorzie je DWC emmer dan in ieder geval van genoeg zuurstof. Deze plant had een luchtpomp van 600 liter per uur, welke eigenlijk voor een RDWC-systeem met vier planten bedoeld is.

1-plant RDWC systeem

Het systeem heb ik zoveel mogelijk gemaakt van onderdelen die ik nog had liggen, dus misschien is er een nettere of handigere manier. Een loodgieter ben ik niet, maar ik zal jullie toch uitleggen hoe je je eigen 1-bucket RDWC fikst. De meeste onderdelen komen van een tuinwinkel, G-Tools, Greensell en de bouwmarkt.

Benodigdheden:

 • Gereedschap: decoupeerzaag, boormachine, mesje, gatenzaag 40 mm, boren, rolmaat, ijzerzaag of pijpensnijder, stift, schroef, schuurpapier en/of afbraammesje
 • Heavy Duty opbergbox van 68 liter
 • Autopot watervat (of een ander vat of emmer, let op en gebruik foodgrade plastic)
 • Stop om het gaatje in de Autopot af te dichten (in mijn geval nodig)
 • Tank verbinding 3/4” RDWC
 • 2x Irritec kraan
 • 4x Waterdichte pakking 32 mm buis (Growrilla)
 • 1 meter 1” buis (Growrilla)
 • Slang en T-stuk (Growrilla en Autopot)
 • Netpot (maat naar keuze, grotere blijven beter heel dan kleine)
 • RP circulatiepomp 800 liter/uur
 • Luchtpomp Hailea 600 liter/uur
 • Bruisstenen
 • PE leiding
 • 3/4” T-stuk + 2x 3/4” slangpilaar
 • Luchtpomp (RP 2 airset 250 – 500 liter/uur)

Het idee is om de plant wat meer ruimte te geven en haar voedingswater te circuleren. Op deze manier koppel je makkelijk een koeler aan het systeem of je stopt er een bevroren fles water of koelboxelementen in. Het systeem kreeg een paar watervallen en nog wat meer bubbels: wietplanten zijn dol op opgeloste zuurstof!

In de grote bak tekende ik met behulp van een schroef en een ijzerdraadje met een stift eraan, een cirkel van 194 mm voor de grote netpot. Met de decoupeerzaag heb ik het gat gezaagd. De grote netpot komt er deze ronde nog niet in, maar misschien een volgende ronde wel.

Om de bakken aan elkaar te verbinden zijn grote diameter schroefbare afdichtingen (bulkheads) vrij prijzig. Daarom heb ik ervoor gekozen om om de bakken te verbinden met de buizen en afdichtingen van Growrilla Hydroponics; deze onderdelen zitten ook in mijn 4-bucket RDWC. Met de Growrilla RDWC groeiden de wortels bij mij eerder tot in de controlepot. Ze kunnen de retourleiding zelfs verstoppen, en daarom heeft dit systeem dubbele leidingen die ik op maat heb gemaakt voor de doorvoer van de kweektent.

Eerst heb ik alle onderdelen in de tent gezet om te kunnen beoordelen waar wat kwam te staan. Vervolgens heb ik de maten afgetekend en ben ik aan de slag gegaan met de gatenzaag. De kwaliteit van de zaagsnede bepaalt de kwaliteit van de afdichting (of je wel of geen overstromingen krijgt dus). Netjes afbramen is daarom erg belangrijk. Zagen is vanwege mijn ziekte niet mijn hobby en dus heb ik de buis met de pijpensnijder doormidden gesneden en met een schuurpapiertje afgebraamd. Let op: scherpe kanten kunnen de afdichting beschadigen. Met wat water en zeepsop heb ik voorzichtig de buizen gemonteerd.

Daarna draaide ik de slangpilaren aan het T-stuk en verbond dit met een slang aan het pompje. Aan het T-stuk zette ik een tweede kraan die eventueel een stukje open kan voor nog een waterval, of om het systeem leeg te pompen. Om het nog makkelijker leeg te pompen zit er een koppeling aan het Autopot-vat waar een tuinslang op te klikken is. De slangen schuiven er een stuk makkelijker op door ze eerst een minuutje in warm water te laten staan. Er zijn mooie doorvoeren te koop waar je de slangen waterdicht door kunt schuiven, maar gewoon een strak geboord gaatje is ook prima (mits het gat boven het waterniveau zit).

Moment van de waarheid

Het was even enorm spannend, maar na een paar gieters water was het nog steeds droog. Met 55 liter in het systeem komt het water net tegen de onderkant van de grote netpot. De kleine netpot komt wat minder diep, maar omdat de plant ook van lucht bij de wortels houdt heb ik 40 liter water in het systeem gedaan.

Ik houd het systeem al een paar dagen in de gaten nu. Omdat de DGS toch even stil staat test ik de koeler van die kast (niet inbegrepen) op dit systeem. Ik was benieuwd of deze koeler het voedingswater onder de 21 °C zou kunnen houden. Helaas: het is afgelopen week binnen 31 graden geworden en de koeler kan maar koelen tot maximaal 6 graden onder de kamertemperatuur.

De Tecoponic HY150 koeler aan de DGS-XL (zie hier een bouwverslag) koelt het voedingswater echter zonder moeite naar 19 °C. Tot de bestelde airco binnen is draait de Lumatek dus nog even op 50%. Als je geen koeler hebt is het misschien een idee om een timer tussen de circulatiepomp te zetten en deze bijvoorbeeld ieder uur 5 minuten te laten draaien. De temperatuur van het voedingswater zit helaas soms tegen de 25 °C, maar ze heeft extra bubbels en bewezen dat ze deze temperaturen al eerder heeft overleefd.

Omdat er per tent vijf planten gedoogd zijn (toch?) heb ik er voor de gezelligheid nog vier planten bij gezet.
Deze dames zijn van Sensi Seeds, het zijn twee Silver Haze en twee Mexican Sativa planten. Tot nu toe hebben ze veel doorstaan en waren ze mijn backup-plan. Nu krijgen ze toch de kans om af te bloeien. Ze groeien op kokos, waardoor ik dezelfde hydro-voedingsformule kan gebruiken. Ik schep hiervoor dagelijks wat voedingswater uit het systeem van de AK Choco Kush. Zo is het weinig werk om deze dames bij te houden en kan ik mooi weer wat extra van een andere soort oogsten.

Volgende week gaan we weer terug naar de DGS, maar ik blijf je natuurlijk ook op de hoogte houden van deze boom van een plant!

Peace, CannaTommy

(advertentie)