(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hij is er al een half jaar zoet mee maar van een bouwverslag van zijn RDWC-systeem het nog niet gekomen. Lees dus vooral verder als je zo’n geautomatiseerd hydrosysteem ook wel ziet zitten, want vandaag leer je precies hoe je dat kunt maken. Je moet er wel een beetje technisch voor zijn, maar dan maak je ook wel een gespreid hydrobedje voor je groene dames!

Deze week vertel ik jullie over de bouw van mijn DIY RDWC-hydrosysteem.

Waarom?

Misschien denk je wel, ‘huh, waarom zou je zelf aan het klussen gaan en is dat niet een enorm gedoe?’ Natuurlijk is niets zo makkelijk als een bestaand systeem kopen, maar om verschillende redenen zou het kunnen dat je je eigen kweeksysteem wil bouwen.

Misschien heb je bijvoorbeeld een asymmetrische ruimte waar niks voor te koop is. Of je hebt al een paar DWC-bakken in bezit die je graag aan elkaar wil verbinden. Ik kan er lang omheen draaien, maar mijn voornaamste reden is omdat ik het risico te groot vind om mijn ergotherapeut mee te laten kijken in mijn binnentuin.

Tegenwoordig staan er zes dames in de G-Tools Wing…

…vier in Tommy’s kweektent…

…en één backup plant in de DGS, die CannaTommy voor de gelegenheid ook maar even verbouwde.

Ik ben natuurlijk geen therapeut, maar ik heb er eens over nagedacht hoe ik mijn kweekavonturen op een stabielere manier de rest van mijn leven voort kan zetten, zonder steeds in lege potten te moeten kijken. En ik dacht: laat ik het hier eens delen. Mooi als iemand anders er ook iets aan heeft! Verder scheelt het behoorlijk wat kosten als je je systeem zelf bouwt (mits je de beschikking hebt tot het benodigde gereedschap natuurlijk).

Iedere plant een eigen rek

Omdat ik een medicinaal kweker ben en vooruit reiken veel lichamelijke klachten geeft, heb ik besloten om iedere plant een eigen scrogrek te geven. Dat scrogrek wordt bevestigd aan de deksel waar de netpot in zit. Zo kan iedere plant, inclusief wortelstelsel, los uit het systeem gehaald worden voor onderhoud. Ik heb een paar bakken extra besteld en een paar karretjes zodat de dames op ideale hoogte van alle kanten (zittend op een ergonomisch krukje) toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld scroggen en snoeien.

Growrilla Hydroponics

Het idee voor een DIY-systeem zat al even in mijn hoofd en ik heb al vaker tussentijdse foto’s laten zien van de ontwikkeling. Eerst heb ik veel online gelezen en bij anderen gespiekt voordat ik zelf in de diep water cultuur dook. Samen met mijn eerdere ervaring op hydro (RDWC, DWC en SWC) wist ik goed hoe mijn ideale systeem er uit zou moeten zien.

Ik heb (door mijn lichamelijke omstandigheden) een hekel aan schrobben, maar bij de Action kwam ik een soort WC-borstel tegen voor op de boormachine. Dat is de reden waarom ik voor dikke buizen heb gekozen zodat je lekker met een accuboormachine deze borstel door de buizen kunt rammen.

De koppelingen tussen de buizen zijn onderdelen die een professioneel RDWC-systeem kostbaar maakt. De doorvoer verbindingen en afdichtingen voor een 63 mm buis kosten al snel 2 tot 3 tientjes per stuk. Voor mijn systeem zou ik dit onderdeel 24x nodig hebben…

Daarom was ik aangenaam verrast dat Growrilla Hydroponics (van mijn allereerste RDWC-systeem) tegenwoordig push-fit afdichtingen verkoopt die een stuk beter te betalen zijn. Een bijkomend voordeel is dat je je systeem later nog gemakkelijk aan kunt passen, omdat de buizen niet verlijmd hoeven te worden. Perfect als je later nog eens wat wil veranderen, wat bij mij regelmatig het geval is 🙈

Ik heb mijn Engelse skills maar eens afgestoft en heb Growrilla een berichtje via Instagram gestuurd om te vragen of wat ik voor ogen had zou gaan werken? Ik stuurde ook een schets van mijn idee mee.

Doe het zelf met een beetje hulp

Ik werd opnieuw verrast! Giulio van Growrilla vertelde dat hij enthousiast raakte van mijn project en graag wilde helpen met alle info en hulp die nodig is om het te realiseren.

Hij heeft het hele systeem in 3D gezet om te kijken of alles zou passen. Voor de beluchting bedacht hij een systeem zodat er geen wirwar van 14 lange slangen ontstaat. Uiteindelijk heeft hij zelfs alle 63 mm buizen gezaagd en het lijmwerk voor me gedaan in Italië. Dat scheelt mij een hoop lichamelijke klachten en naweeën, shoutout naar Growrilla voor de service dus! 😃💚

De bakken staan klaar voor montage.

Onderdelen

De specificaties en uit welke onderdelen het hart van het systeem bestaat is hier overzichtelijk opgesomd. Als plantenbak heb ik voor een stevige, vierkante, foodsafe bak gekozen waar geen licht door schijnt. Alle onderdelen linken door naar hun betreffende bestelpagina’s.

Plantenbak
Controlepot
Luchtpomp
Luchtstenen
Circulatiepomp

Boren

Hoe doe je het zelf? Boor de gaten in de bakken, maak ze met de buizen aan elkaar en gooi er wat voedingswater in. Pomp aan en klaar is het systeem! Dat klinkt zo wel heel makkelijk, maar het geeft natuurlijk ook een extra voldaan gevoel (en therapeutisch effect) als je de dames in je zelfgebouwde systeem groeien. De voorbereiding en het boren was het meeste werk.

Wat het inhoudt om een systeem zelf te maken zal ik hieronder globaal omschrijven, ik ga alleen niet te diep in op maten enz. Maten zijn bij ieder systeem op maat namelijk toch weer anders. Mocht je daar vragen over hebben dan kun je me altijd contacten ✌️ Het is handig als je wat DIY-skills hebt, maar het is nu ook weer geen rocket science. Vaak spreken de foto’s voor zich.

Gaten voor de planten in het deksel.

Gaten voor de doorvoer van de grote waterbuizen.

De montage van de pomp in de centrale controlepot.

Netjes afgewerkte gaten lekken niet.

Afbramen…

En nog meer gaten. Hier in de want van de G-Tools Wing voor de buizen van het systeem.

Ook de tent krijgt vier bakken van het systeem.

‘Dat gaat niet bestaat niet’

Ik heb het hele project wel wat onderschat, maar dat doe ik overigens regelmatig met dingen. Daardoor (en door mijn ziekte die soms roet in het eten gooit) heb ik er bijna een half jaar over gedaan. Maar daar zou ik niet van schrikken, want dat ligt meer aan mijn situatie en ik ben er ook niet fulltime mee bezig geweest. Als je een beetje een fitte doe-het-zelver bent dan fix je het zo! Maar goed, het eindresultaat is wat telt vind ik.

Ik kwam onderweg wat problemen tegen, maar gelukkig is er voor veel problemen een oplossing. Soms lijkt het misschien van niet, maar dan kun je beter eerst even goed stoned worden. Zo lukte het mij niet om de buizen in de bakken met afdichtingen te monteren. Ik ben wel een eigenwijze donder en denk dan ook: ‘dat gaat niet dat bestaat niet!’

Na heel wat vallen en opstaan weet ik dat er altijd een andere oplossing te bedenken is, naast jezelf er boos over maken en dan de man met de hamer een hele tijd op bezoek te hebben. Een probleem is er vaak door de manier waarop het bekeken wordt. Na het op peil brengen van mijn cannabinoïden spiegel begon de grijze massa weer wat te kraken. Ik heb een hulpstuk bedacht waarmee de buizen in de afdichtingen te monteren zijn.

Dit bestaat uit: een M8 draadeind, twee ringen en moeren en drie 3D geprinte onderdelen die hier te downloaden zijn als je ze zelf wilt (laten) printen. Met behulp van de tool, een beetje zeep, een paar spierballen en/of een handje hulp is het systeem nu zo gemonteerd, waterdicht en later nog verstelbaar.

De montagehulp voor de buizen.

Het hulpstuk helpt met de doorvoer van de buizen.

Luchtslangen van Growrilla.

Alles netjes aangesloten.

 

Ik heb online verschillende negatieve verhalen gelezen (lees: lekken) over dit type afdichtingen van een ander (universeel) merk. Deze van Growrilla zijn gelukkig spatzuiver waterdicht. Het is belangrijk dat er een mooi (lees: secuur zonder rafels, met een gatenzaag) geboord gat in de bakken zit van de juiste afmeting.

De afdichting dicht af op de buis en het geboorde gat, daarom heb ik de bramen verwijderd en het geboorde gat netjes afgewerkt met een buisje en een stuk schuurlinnen. Het boren gaat het makkelijkste met een kolomboormachine en een goede scherpe gatenzaag met niet te grove tanden. Het gat voor de netpot in de dekel mag er best wat minder netjes uit zien. Daar valt de rand van de netpot overheen, dus je dames zien er toch niks van, denk ik zo maar.

Een stukje onder de rand van de bakken heb ik een gat geboord voor de luchtslangen. Door een gat van 10 mm te boren en een kleine afdichting te monteren past de luchtslang er strak in. Om algengroei te voorkomen is het verstandig om binnen in de bak een zwarte slang te gebruiken. Een transparante slang zou het licht als een soort lichtfiber toch in het voedingswater kunnen laten schijnen.

Aftekenen van de gaten voor luchtslangen.

Netjes en strak met een extra afdichtrubber.

De eerste ronde

Na dit bouwverslag is het toch tijd voor een planten update, want hoe is het daar nu eigenlijk mee? Ik kan je wel vertellen: het gaf wat keuzestress met zoveel mooie planten in het voorgroeisysteem. In één onbewaakt momentje waarin ik wat controle miste, stootte ik de ventilator om. Bots, zo over het voorgroeisysteem boven op Titan F1 en Lemon OG.

Titan F1 heb ik moeten toppen en Lemon OG had een afgebroken tak. Titan leeft nog steeds en ik probeer er maar het beste van te maken, op een later moment doe ik sowieso nog een nieuwe (drie maal is scheepsrecht) poging. Bij een kameraad heb ik al een paar prachtige Titan F1 toppen voorbij zien komen, ook gegroeid in een G-Tools kast.

Mijn uiteindelijke selectie is geworden: Tropical Tangie van Dutch Passion, CNNBS Sneeze en White Diesel van White label Seeds. En ik heb nieuws! Het is even zoeken als je wat verandert, maar ik kweek nu voor de eerste keer op omgekeerd osmose water (R.O. water met een EC van 0,0). Dit water buffer ik met Plagron CalMag Pro tot een EC van 0,4 en vervolgens voeg ik Plagron Hydro A&B toe. Ik vond het best even spannend maar gelukkig kreeg ik wat sturing de juiste kant op via de Plagron Servicedesk.

Temperatuurstress

Afgelopen week had ik wat temperatuurstress en ook moeite om de VPD in het groen te houden. Inmiddels staat de airco aan, en ik heb Jack’s tip nog even toegepast door een kleine ventilator op de luchtpomp te zetten. Omdat de pomp best warm werd heb ik besloten ‘m met een langere slang in een andere kamer te zetten, wat de watertemperatuur ten goede kwam.

Op het moment van dit schrijven is de temperatuur van het water nog net boven de 21 °C, daarom mag de koeler net als de luchtpomp ook verhuizen. Dan hoop ik dat mijn temp-stress weer wat afneemt. Anders zijn de klimaatregelen bevroren flessen in het controlevat gooien, maar ik verwacht alles nét in balans te kunnen houden. De volgende ronde is het tijd voor een grotere bevochtiger.

Deze week zullen de dames getopt worden zodat ze klaar zijn voor wat LST-training aan de deksels met deze clips.

3D geprinte beugels om de planten alvast een beetje te trainen voordat ze later hun eigen scrogrek krijgen.

DWC-DGS

Met al die ontkiemde zaden schoot mij ineens een wild plan te binnen. Tijd voor een transformatie: als ik in de DGS op ongeveer dezelfde manier een plant laat groeien kan deze mooi als back-up dienen. Het zou zonde zijn om een plek onbenut te laten. Als er eens wat met een plant is, of als quarantaineruimte als ik ooit aan een plant twijfel die een gevaar voor de rest vormt.

Misschien schrikken jullie ervan dat er nu dus een groot gat in de DGS zit, maar deze is gelukkig ook weer zo met het vertrouwde 3-in-1 systeem uit te rusten. Het zou zonde zijn om die veelzijdigheid kwijt te raken, met dit systeem kun je namelijk ook eb&vloed kweken of met druppelirrigatie. Bij deze heeft mijn DGS een kleine upgrade gekregen met een diep water cultuur bak, exact dezelfde 37,5 liter bak als de bakken van het RDWC-systeem.

In deze bak heb ik een drain in de bodem gemaakt, afgekeken bij kweekmaatje Redeyedsm0ker met zijn sjieke Idrolab DWC-bakken. De DWC-bak staat op een verhoging, een beetje gebeund van een oude stapelkrat. Maar van dezelfde bak zijn ook lagere modellen te krijgen en dat is natuurlijk een mooiere oplossing. De DGS is een stukje verhoogd en heeft nu poten van 50 cm gekregen.

Het doel was dat Lemon OG van de Super Sativa Seed Club in de DGS zou komen, maar na een dag zag ze er bedroefd uit (ik vermoed dat dit komt door resten uit de koeler van AliExpress…). Ik had moeite om de koeler schoon te krijgen en heb deze nog maar een keer goed gespoeld met R.O. water. Nu ik geen hard water (met veel kalk) meer gebruik hoop ik dat het goed blijft stromen.

Inmiddels is de plant vervangen voor een Tropical Tangie, eens kijken wat deze frisse jongedame van haar nieuwe systeem vindt… Maar daarover meer over twee weken.

Peace, CannaTommy

(advertentie)