(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Warmte zorgde voor temperatuurstress bij CannaTommy en zijn dames. Tijd voor een sessie met de bong dus, waarvoor Tommy je deze week meteen wat handige schoonmaaktips geeft. En dan blijkt het ook eigenlijk wel mee te vallen met de stress. Afgezien van wat foxtails op de White Diesel bloeien de planten in het RDWC-systeem namelijk gewoon verder, en maakt Lemon OG zelfs een ijzersterke comeback.

De temperatuur schoot de afgelopen tijd even flink omhoog, maar met de  airco paraat zou dat niet zo’n probleem moeten zijn – althans, dat zou je zeggen. Je moet dan namelijk wel op tijd de opvangbak van de airco omkiepen, anders schakelt ‘ie niet meer in… Het was dus ook even schrikken, omdat ik de omgevingstemperatuur altijd graag onder de 26 °C hou.

CannaTommy’s kweektent vol met ‘hete’ dames!

Foxtails

Met de warmte van de afgelopen tijd was het dan ook lastig om die sweet spot nog te vinden. Ik heb mijn temperatuur-controledrang daarom maar een beetje losgelaten. Het resultaat daarvan is wel dat de hoogste toppen in de tent nu foxtails gekregen hebben. Ik had de Lumatek kweeklamp nog wat hoger willen hangen maar daar zat het dak van de kweektent al 😉

Tijd om weer eens om te denken. Met foxtails heb je meer oppervlak waardoor de trichomen mooi In het licht groeien. Ik denk niet dat de wiet er minder van wordt als de toppen wat uitsteeksels hebben, toch? De ene soort is er ook wat gevoeliger voor dan de andere.

Verder valt het me niet tegen hoe stabiel deze ronde draait. Ik heb de maximale EC-waarde opgezocht omdat sommige dames een verbrand bladpuntje hadden. Na het verversen van het voedingswater afgelopen week krijgen de dames minder voeding (hydro A&B). Samen met Plagron Green Sensation zie ik de bloemen flink aandikken, en het begint al heerlijk te ruiken.

White Diesel met een kroon van foxtails…

Diesel terpenen

White Diesel vind ik er qua geur echt bovenuit springen; ik kan nu al enorm genieten van een complexe fris-zuur-fruitige geur. Het is mijn eerste Diesel-soort die ik groei en ik ben dan ook erg benieuwd naar het effect. Ik maak er meteen een leermomentje van, want ik vind terpenen erg interessant.

Op de site van Sensi Seeds lees ik dat de Diesel-geur voornamelijk afkomstig is van 3 tepenen: a-pineen, a-caryofylleen en linalool. Nu komt de truc: zie de naam maar eens te koppelen aan de geur en ook nog eens te onthouden in je stonerbrein. Een Interpenator (cannabis sommelier) zal ik denk ik niet worden, maar voor mij blijft het verassend; een speurtocht naar bijzondere nieuwe geuren en medicinale effecten. Voor nu zit er niks anders op dan nog even te wachten tot deze dame er klaar voor is.

Schoonmaaktips voor bongs en vapes

Ondertussen zet ik de bong alvast klaar, en dat brengt me bij het volgende. Het schoonmaken van je vape of bong kan namelijk een hele klus zijn. Dat is bij mij een reden waardoor het voor kan komen dat ik het wat minder vaak doe dan nodig is. Hars van cannabis is een enorm plakkerig goedje dat het schoonmaken ook nog eens flink tegenwerkt.

Naast de Flowerpot Vaporizer gebruik ik ook een glazen bong. Ik kan het gebruik van glas daarbij absoluut aanbevelen, en ben blij dat ik van het ritselende plastic en zoveel verbruiksartikelen af ben. Het komt bij mij de ervaring ten goede.

Het schoonmaken van mijn bong is stukken makkelijker geworden. En dat komt mede door een dopje dat ik met mijn 3D-printer heb gemaakt. Dit dopje heb ik uit TPU geprint, en dat is een soort rubberachtig materiaal. Hij past op iedere bong met een SG19 (18.8 mm) vrouwelijke connectie. Hier vind je de tekening voor het dopje; het is gratis te downloaden mocht je ook een dopje willen (laten) 3D printen.

Tropical Tangie

Sneeze

Double Banana Kush

Dus hoe maak je nou supersimpel een bong schoon? Eerst spoel je de bong goed uit met warm water. Vervolgens druk je het dopje erin en vul je hem met heet water. Door dit een paar minuten te laten staan warmt het water de bong op, en wordt de hars zacht.

Het water kan vervolgens vervangen worden door Isopropanol (schoonmaakalcohol) met een halve eetlepel grof zout. Door dit cirkelend rond te schudden lost het mengsel de hars op. Het grove zout heeft een schurende werking zodat je toch stevig kunt schrobben op moeilijk toegankelijke plekken. Als hulpstuk om de andere kant (het mondstuk) van de bong dicht te houden zou dit een hulpje kunnen zijn.

Voor een grondige schoonmaakbeurt gebruik ik ca. 100 ml Isopropanol. Spoel je bong hierna nog wel heel goed schoon met warm water. Om kalkaanslag te voorkomen kun je ook Spa Blauw of omgekeerd osmose water gebruiken.

De achtervolging van een Lemon OG

Het is altijd spannend: een plant van buiten naar binnen halen. Soms lijkt het goed uit te pakken, zoals bij de Lemon OG die twee weken geleden de ruimte van een van de Tropical Tangie’s (wegens toprot) mocht innemen. Eenmaal binnen is deze meteen aan een achtervolging begonnen.

Ik schrok zelfs een beetje van haar: ze was net een week binnen en direct al aan de bloei begonnen. Toen besefte ik me dat de klok buiten natuurlijk ook niet meer op 18/6 stond. De dagen worden op dit moment vlot korter. Het komt in dit geval erg goed uit, want ik ben al even benieuwd naar deze soort van de Super Sativa Seed Club. Nadat ze als zaailing crashte onder een vallende ventilator, gaat ze nu voor een stevige comeback.

Zo hoop ik straks toch nog van haar te kunnen genieten, en volgens mij komt dat wel goed. Lemon OG is een klassiek geval van ‘onkruid vergaat zomaar niet’. Ik knakte per ongeluk een tak tijdens het scroggen. Zo erg dat ik twijfelde of ‘ie er niet vanzelf al af zou vallen.

Gelukkig zat ik op een krukje en kon ik met mijn linkerhand de breuk vasthouden en had ik op rechts een stuk binddraad binnen handbereik. Provisorisch heb ik de geknakte tak gespalkt. Zie het verschil na 2,5 week. De stam is bij de breuk mooi verdikt en daarboven heeft ze nog wat LST (low stress training) doorstaan. Ik ben benieuwd hoe ze er over twee weken aan toe is…

Peace, CannaTommy 🍀

(advertentie)