(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden heb je kunnen lezen hoe CannaTommy zijn RDWC systeem voor het eerst in gebruik nam. Na een pre-workout met LST-clips en wat binddraad, krijgen de dames deze keer allemaal hun eigen hekwerk. Een van de Tropical Tangies wordt een kopje kleiner gemaakt en dat was meteen een mooie gelegenheid om een zelfgemaakte bubble cloner te testen. 

Het heeft even geduurd maar bij deze is het af én OCD-approved 🤪 Iedere plant in de kweekkast heeft twee in hoogte verstelbare scrogrekken, die aan de deksels vastzitten. Zo kan iedere plant los uit de kast gehaald worden voor bijvoorbeeld inspectie, scrog of snoeien. De planten in de tent krijgen komende week ook allemaal zo’n scrogrek.

De volgende keer mag ik de Lumatek Zeus Pro kweeklamp trouwens wel wat eerder op 75% zetten. Voor nu moet het zo zijn denk ik dan maar, want daardoor heb ik de tijd om de laatste scrogrekken te monteren. Mocht je ook een scrogrek op je DWC of RDWC bak(ken) willen doe-het-zelven, dan zijn de 3D-geprinte onderdelen hier te downloaden, om zelf te (laten) 3D-printen. De 11 mm plantenstokken en het gaas met 10 cm maaswijdte zijn te koop bij de Hornbach. Ik vind ze erg handig 😏

Dorst!

Ik begin te merken hoe dorstig de dames zijn. Met behulp van de rolmaat reken ik tegenwoordig uit hoeveel liter voedingswater er toegevoegd mag worden. 1 cm in het systeem is namelijk 12,5 liter water.

Net voor het schrijven van dit verslag heb ik de dames nog even verwend met een nieuw sappie. Als er geen complicaties of wijzigingen zijn, ververs ik wekelijks ongeveer de helft van het voedingswater.

Afgelopen week hebben de dames zo’n 60 liter water gedronken. De EC-waarde van 2,2 lijkt de sweet spot te zijn. Dit merk ik aan de gelijkblijvende waarde terwijl er toch goed gedronken wordt. Ik heb verschillende keren wat pH-min toegevoegd, en hou de pH-waarde zo veel mogelijk op 5,8.

Eén week op 12/12

Op het moment van schrijven staan de dames één week op het 12/12 lichtschema. Ik ben blij dat dit uitpakt zoals ik hoopte, want het scheelt aanzienlijk in de temperatuur van het voedingswater en de omgeving. Het licht in de kast schijnt van 07:00 tot 19:00 en de lamp in de tent juist van 19:00 tot 07:00. Zo is er altijd wel een momentje om de dames te checken.

Nu de scrogrekken gemonteerd zijn is het tijd voor een volgende upgrade die het leven stukken makkelijker gaat maken: automatisch bijvullen door middel van een vlotter. Maar daarover de volgende keer meer…

Ondertussen in de tent.

Sneeze

White Diesel

Double Banana Kush

Van mini-DWC naar kratky-systeem

Ik dacht dat de taaie rakker (Titan F1) stug doorbloeide in het mini DWC systeem dat ik voor haar gemaakt had. Maar toen ik haar van dichtbij bekeek, zag ik dat de plant stiekem van geslacht aan het veranderen was. Wist je dat vissen zelfs van geslacht veranderen door ons Nederlandse kraanwater? Dat kan bij Titan niet het geval zijn lijkt mij, want ze krijgt net als de rest R.O. (omgekeerd osmose) water.

Ik denk dat ze te veel stress ervaren heeft door de vallende ventilator en een defecte luchtpomp. Ik vond het wel interessant om te zien of je in een mini-DWC een autoflower tot haar einde kunt groeien. Ik heb soms gewoon moeite met planten weg te doen, anderzijds krijg ik steeds vaker het idee dat ik beter de focus kan houden op planten die het wél goed doen. Titan verdient later een nieuwe kans.

Bij deze mini-DWC Titan heb ik bananen geplukt met een spits pincet, en nu staat ze in de woonkamer voor het raam als kratky plant (DWC zonder bubbels).

Nieuw plan voor de DWC-DGS

Met de beste bedoelingen zette ik eerder mijn Tropical Tangie met wortelrot in de DGS. Spoelen met H2O2 had helaas niet het gewenste effect, en voor mijn gevoel stond de plant stil. Ik heb deze eigenwijze chick nu naar buiten verbannen, een beetje in de schaduw met een fris windje, want ik heb eerder gezien dat mijn back-up planten daar blij van werden. Zo is de DGS vrij om eens iets anders uit te testen.

De buitenlucht heeft Tropical Tangie goed gedaan, ze is al een stukje opgeknapt. Dit is ook te zien aan haar wortelstelsel, er groeien weer nieuwe witte wortels. De bruine smurrieachtige wortels heb ik er wat tussenuit gepeuterd, deze laten bijna vanzelf los.

Ik heb eerder gemerkt dat het zeker niet altijd een succes is om binnenplanten buiten af te bloeien, dus of er oogst vanaf gaat komen weet ik nog niet. Gelukkig kan ik er alleen al van genieten om deze schoonheid weer verder te zien groeien onder de zon. Zolang ze geen reus wordt die over de schutting groeit mag ze blijven, en ze lijkt het prima te doen op het (tweedehands) voedingswater dat ik bij het verversen van de RDWC naar haar transplanteer. De planning voor deze dame blijft zoals haar substraat: vloeibaar.

Bubble cloner experiment

Het is een beetje een slordige test om te kijken of bubble clonen  voor mij een handige manier van stekken is. En of het kans van slagen heeft zonder de volle focus erop te houden.

Eerder heb ik gestekt op water met wortelstimulator. Toen ik het water aan het klaarmaken was met R.O. water, Calmag en mijn laatste restje wortelstimulator voegde ik ietsie teveel pH-min toe… Daardoor kon ik weer een nieuw sappie klaar gaan maken, maar gelukkig was het maar 9 liter. Nu probeer ik het zonder wortelstimulator, wat ook goed zou moeten lukken, heb ik hier gelezen.

Met extra bubbels erbij hoop ik dat deze stekken een mooi wortelstelsel krijgen. Boven de bak hangt een Rubol quantum board, bijna helemaal gedimd. Stekken hebben maar een beetje licht nodig en zo wordt het water niet te warm.

Als dit succes heeft lijkt het mij mooi om de volgende ronde soepel door te starten vanuit stekken. Op die manier is iedere plant gelijk (hetzelfde fenotype), wat het makkelijker maakt om de planten blij te houden met dezelfde (recirculerende) oplossing voedingswater. Als deze stekken onverhoopt niet lukken probeer ik de volgende ronde weer iets anders uit zaad. Alles heeft zo z’n voors en tegens.

Je kunt een bubble cloner trouwens kopen, maar net zoals een DWC-bak kun je deze ook erg makkelijk zelf maken. Benodigdheden: een kleine lichtdichte bak, een boormachine, een luchtpompje en een schuimrubber vloertegel van de action.

Ik heb het even afgekeken bij de bubble cloners die je kunt kopen, die hebben meestal een schuimrubber schijfje om de gesneden stek in te klemmen. Van een schuimrubber vloertegel van de Action maakte ik dat ongeveer na. Let op! Boor de gaten in de deksel van de bak groot genoeg zodat de wortels er ook nog ooit uit kunnen.

De deksel van mijn propagator past exact over de stekken en daardoor hebben ze een lekker hoge luchtvochtigheid. Ik ben erg benieuwd wanneer ze wortels krijgen, maar wil ook niet iedere dag de deksel optillen omdat ze ook gewoon rust en tijd nodig hebben.

Regeltjes…

Oh ja, volgens de regeltjes in Nederland ben je een grote boef als je een stukje van je plant afsnijdt om daar later mee verder te gaan. Het lijkt mij eigenlijk wel vanzelfsprekend en duidelijk dat deze stekken enkel voor eigen gebruik zijn, zonder commerciële doeleinden. Of je moet het als commercieel zien dat ik niet failliet ga aan de belabberde wiet van de apotheek (die je overigens gewoon wel mag kopen).

Excuus voor de wat radicale afsluiting, maar zo is de situatie nou eenmaal anno nu in Nederland.

Fijne vakantie mensen, en tot over vier weken want dan ben ik er pas weer. De planten zullen dan een stuk verder zijn, dus iets om naar uit te kijken al zeg ik het zelf…

Peace, CannaTommy

(advertentie)